Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Van oud naar nieuw in München
van vrijdag 29 december 2017 t.e.m. dinsdag 2 januari 2018. Deze reis is volzet.

Cimarosa viert oudejaar in München, hoofdstad van Beieren.
München is een welvarende stad die kan bogen op een grote geschiedenis.
De stad kwam in de twaalfde eeuw onder het bestuur van het geslacht van de Wittelsbachers.
Tijdens de middeleeuwen groeide München uit tot een belangrijk handelscentrum (zout, wijn, textiel). In de renaissance kreeg de adel steeds meer invloed en München evolueerde naar een echte residentiestad. De adel verhuisde naar de stad, waar men gemakkelijk toegang had tot het hof. De Residenz werd het centrum van een absolutistische monarchie vol pracht en praal. Tijdens de 18de eeuw ( barok en rococo)  verrezen overal paleizen. München wedijverde met Versailles!
Toch is het vooral Ludwig I (1786-1868), die aan de stad haar huidig aanzien gaf.
Hij vond in Leo von Klenze de architect die 'zijn stad' naar Italiaans model grote gebouwen en brede lanen bezorgde. In een zuiver classicistische stijl bouwde hij de Alte Pinakothek en de Glyptothek, legde de Odeonsplatz en de Köningsplatz met zijn propyleeën aan en begon met de brede Ludwigstrasse. Tot Ludwig I genoeg kreeg van zijn autoritaire optreden en enkele andere architecten onder de arm nam, die de stad verrijkten met de Staatsbibliotheek, de Universiteit en de Neue Pinakothek.
Zo vinden we nu in München een doorsnede van de Europese kunst, van de Griekse tijd tot op heden.

Maar München blijft ook verbonden met de naam Hitler. Hier werd immers in 1923 een mislukte putsch gepleegd door aanhangers van de NSDAP. Tijdens de W.O. II werd de stad in grote mate verwoest. De heropbouw gebeurde zeer vakkundig waardoor een bezoek aan München steeds een feest is voor het oog.

Tijdens deze oudejaarsreis worden we ook muzikaal verwend:

zaterdag 30 december, 19u - Philharmonie im Gasteig
Ludwig van Beethoven -  Symfonie nr. 9
Münchner Philharmoniker o.l.v. Krysztof Urbanski

maandag 1 januari, 17u - Bayerische Staatsoper
Giacomo Puccini – Il Trittico


muzikale leiding: Kirill Petrenko
regie: Lotte de Beer

We verblijven in  Eden Hotel Wolff ****, centraal gelegen vlakbij de Hauptbahnhof.


Dagprogramma

Dag 1: vrijdag 29 december 2017

We vertrekken in Zaventem en nemen vlucht LH2287 Brussel-Münich om 12u20 en landen in München om 13u35 (vluchturen onder voorbehoud van wijzigingen).
Met de S-bahn gaan we rechtstreeks naar het hotel Eden Hotel Wolff.
In de namiddag staat een eerste verkennende wandeling op het programma. Onder leiding van een ervaren Nederlandstalige gidse bezoeken we o.a. de Frauenkirche ( laatgotisch 15de eeuw) en gaan hier op zoek naar de enige echte voetafdruk van de duivel!
Verder bewonderen we het neogotische Rathaus.
Barok en Rococo vinden we respectievelijk in de Alter Peterkirche ( met het merkwaardige schrijn van de H. Munditia) en de Asamkirche Sankt Johann Nepomuk, een parel van de rococo gebouwd door de gebroeders Asam.
Uiteraard houden we even halt in een Bräuhaus.

Gemeenschappelijk avondmaal.Dag 2: zaterdag 30 december 2017

In de voormiddag bezoeken we met onze gidse Schloss Nymphenburg.

Nymphenburg werd in de tweede helft van de 17de eeuw ( 1664-1675) gebouwd als ‘buitenverblijf’ voor keurvorst Ferdinand Maria en zijn vrouw Adelaïde. Gedurende de gehele 18de eeuw werd het slot verder uitgebreid en gedecoreerd.
Nymphenburg is ook de bakermat van het porselein van deze naam. Gestart na Meissen, was het Nymphenburger porselein reeds fel gegeerd vanaf het midden van de 18de eeuw.
We bezoeken ook het koetsenmuseum in de Marstall. Een onderdompeling  in de onbekende wereld van fantastische pronkrijtuigen van Beierse keurvorsten en koningen!
Gemeenschappelijk middagmaal.

In de namiddag begeven we ons naar het Kunstareal München, de museumwijk van de stad.
Hier liggen alle grote musea op een boogscheut van elkaar. München is niet voor niets dé museumstad van Europa!
U kan zelf beslissen welk museum u bezoekt. Er zijn telkens audiofoons aanwezig.
Alte Pinakothek: Duitse, Vlaamse, Franse, Nederlandse en Spaanse schilders van de 14e tot de 18e eeuw.
Breughel (Kindermoord in Betlehem), Leonardo ( Maria met kind), Titiaan (Christus met doornen gekroond), maar ook Rubens, Dürer, Memling, van Dyck,…  in dit museum kan men dagen rondlopen!Neue Pinakothek: Europese schilder- en beeldhouwkunst van de 18de tot de 20ste eeuw.

Pinakothek der Moderne:  Kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Expressionisme, Fauvisme, Kubisme, Nieuwe Zakelijkheid, Bauhaus, Surrealisme, Abstract-Expressionisme, Pop-art en Minimal Art.
Van Matisse, Otto Dix, Kokoschka tot Gerhard Richter, Sigmar Polke en Anselm Kiefer.

Glyptothek:  opgericht door Ludwig I om zijn omvangrijke collectie kunst uit de Antieke tijd te herbergen. Beeldhouwwerken, mozaïeken, reliëfs van 700 v Chr. Tot 500 na Chr.
Door de recensenten van Die Zeit uitgeroepen tot een van de mooiste musea van Duitsland.Museum Brandhorst: private collectie van hedendaagse kunst ( o.a. Andy Warhol, Cy Twombly, Sigmar Polke, Damien Hirst). Het hedendaagse gebouw (2009) van architectenbureau  Sauerbruch Hutton werd met prijzen overladen.

Om 19u worden we verwacht in de Philharmonie im Gasteig voor het avondconcert:
Symfonie nr. 9  - Ludwig van Beethoven.


Dag 3: zondag 31 december 2017

In de voormiddag bezoeken we Villa Stuck. Deze villa werd door schilder Franz von Stuck (1863-1928) rond 1900 gebouwd. Het weelderige gebouw is een merkwaardige samensmelting van classicisme en jugendstil.  Elk detail is bewust en zorgvuldig uitgewerkt tot een verbluffend Gesammtkunstwerk.

We wandelen verder in de wijk Schwabing, bekend om zijn prachtige Jugendstilhuizen.
Rond 1900 was München een progressieve, artistieke stad. Schwabing was toen nog eerder een buitenwijk en werd de hot spot voor studenten, filosofen en kunstenaars. Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee, Wassily Kandinsky, Alexej Jawlensky, Gabriele Münter, Franz Marc of Thomas Mann, … de lijst is eindeloos!

In de namiddag bezoeken we het Lenbachhaus met haar indrukwekkende verzameling werken van de Blaue Reiter.

’s Avonds schuiven we aan tafel om het oude jaar bij een lekker diner uit te wuiven.
Op klokslag 12 verwelkomen we 2018 met een lekker glas champagne.Dag 4: maandag 1 januari 2018

Deze eerste dag van het nieuwe jaar brengen we door op eigen tempo. We nemen de brunch in het hotel en hebben slechts één gezamenlijke afspraak (17u):

Il Trittico

Il tabarro / Suor Angelica / Gianni Schicchi

Giacomo Puccini
Bayerische Staatsoper (17u).


Op nieuwjaarsdag blijven enkele musea in München geopend (deze info wordt later doorgegeven), u kan dus uiteraard op eigen houtje nog enkele musea verkennen.

Dag 5: Dinsdag 2 januari 2018

We beëindigen ons bezoek aan München met een absoluut hoogtepunt: de Residenz. Hier verbleven de Beierse keurvorsten en ( vanaf de 19de eeuw) de Beierse koningen.


De geschiedenis van dit gebouwencomplex start in 1385, maar kent vooral een enorme versnelling vanaf 1505, wanneer München de hoofdstad van Beieren wordt.
Vooral tijdens het vijftigjarig bewind van Wittelbacher Maximiliaan I werd het Kaisershof uitgebreid en van de nodige pracht en praal voorzien. In de 18de eeuw liet Maximiliaan III het Residenztheater bouwen door de geniale architecten, vader en zoon, François de Cuvilliés.
Maar ook Ludwig I laat de Residenz verder verbouwen onder leiding van Leo von Klenze. Hij zoekt zijn inspiratie in de Italiaanse hoogrenaissance. Ook de enorme bewondering van Ludwig I voor de oudheid vinden we terug in de architectonische elementen.

In de namiddag vliegen we terug naar Brussel met vlucht LH2288 (15u35). Aankomst in Brussel om 17u.
Reisleider: Hilde Pien, musicoloog.

Praktische info

Deelnameprijs: 1.530 € op basis van min. 15 (max 21)  personen.

Toeslag éénpersoonskamer: 255 €

Inbegrepen:

De verplaatsingen met vliegtuig Brussel-München / München-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar of met openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Eden Hotel Wolff ****, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Het gastronomische oudejaarsdiner in restaurant Geisel Vinothek drank inbegrepen (waarde 250 €)
De gemeenschappelijke maaltijden op 29 en 30 december en op 1 januari.
Alle (begeleide) bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden (behalve op eindejaarsdiner, waar de drank is inbegrepen).
Persoonlijke uitgaven.
Het opera- en het concertticket. (Deze worden rechtstreeks betaald aan Cimarosa)
Op dit ogenblik wachten we  nog op een antwoord van de Bayerische Staatsoper over de categorie van de operatickets (I of II).
We geven dan ook enkel een richtprijs:

Opera Il Trittico:  188 € (eerste categorie – er worden 15% reserveringskosten aangerekend door het operahuis)
Philharmoniker:   95 €

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Er is veel interesse voor deze reis. Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be