Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Innsbruck Festwochen der Alten Musik
Van vrijdag 17 tot woensdag 22 augustus 2018. Deze reis is volzet.

Reisleiding: Stephan WeytjensInnsbruck, de hoofdstad van het charmante en gastvrije Tirol, kan bogen op een lange traditie als centrum van de oude muziek. Tijdens de renaissance en in de barok verbleven componisten als Paul Hofhaimer, Heinrich Isaac en Pietro Antonio Cesti als hofmuzikanten in de Alpenstad. Vanaf de barok werden hier opera’s vol luister en pracht opgevoerd. Nog vóór Wenen profileerde Innsbruck zich als één van de belangrijkste operacentra van Europa.

Tijdens ons verblijf in Innsbruck wonen wij concerten en voorstellingen bij van het gerenommeerde muziekfestival Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Hoogstaande internationale ensembles voeren oude muziek uit op historische instrumenten, volgens de principes van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De uitvoeringen vinden plaats in schitterende zalen en kerken op historische locaties in het oude stadscentrum en de onmiddellijke omgeving. De prachtige klanken van de barok- en renaissancemuziek versmelten dan ook in perfecte harmonie met het kader.

Wij logeren in het viersterrenhotel Hotel Grauer Bär, op nauwelijks twee minuten wandelen van de historische binnenstad. Overdag nemen wij ruimschoots de tijd om alle culturele facetten van de stad en haar omgeving te verkennen. Wij stelden voor u een gevarieerd programma samen, waarin ruimte voorzien is voor muziek, beeldende kunst, oude en moderne architectuur, maar ook voor verpozing in het adembenemende Tiroolse landschap.

De reis naar Innsbruck biedt een perfect samenspel van muziek, cultuur en natuur en is dan ook absoluut een aanrader!

 

Dagprogramma

 

Dag 1: vrijdag 17 augustus 2018: Brussel-Innsbruck, Franz Marc-Museum

Met het vliegtuig reizen we van Brussel naar München, waarna we met de autocar verder rijden naar Innsbruck. Onderweg bezoeken we in Köchel am See het Franz Marc-Museum, dat gewijd is aan het werk van de gelijknamige Duitse expressionistische schilder, zijn tijdgenoten van "Die Brücke" en de abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog. Bij aankomst in Innsbruck is er een gemeenschappelijk avondmaal voorzien.

Dag 2: zaterdag 18 augustus 2018: stadswandeling, Schloss Ambras

Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert verkennen we met een stadsgids de historische binnenstad van Innsbruck, één van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van Oostenrijk. De grote bezienswaardigheden van de stad liggen op wandelstand. Hoogtepunten worden tijdens de wandeling zeker het Gouden Dak, het symbool bij uitstek van de stad en een bezoek aan de schitterende domkerk St. Jakob, een van de prachtigste barokke kerken van Tirol, met prachtige laatbarokke plafondschilderingen en een beroemde afbeelding van Maria met Kind van Cranach.Na een gemeenschappelijke lunch trekken we naar Schloss Ambras, een kasteel in Renaissancestijl dat het oudste museum ter wereld herbergt, met onder meer een tot de verbeelding sprekende Wunderkammer, een kunst- en rariteitenkabinet, een 43 meter lange Spaanse zaal en de Habsburger Porträtgalerie met werken van o.a. Cranach, Titian, Antony van Dyck, Rubens en Velázquez.

’s Avonds wonen we in de dom St. Jakob een uitvoering bij van Alessandro Scarlatti’s oratorium “Davidis pugna et victoria“ over de strijd tussen David en Goliath voor solisten, dubbelkoor, strijkers en continuo. Uitvoerders zijn Arianna Vendittelli (David), Luigi De Donato (Golia), Giulia Semenzato (Jonatha), Lawrence Zazzo (Saul), Jeffrey Francis (Testo), Coro Maghini en de Academia Montis Regalis o.l.v. Alessandro De Marchi.

 

Dag 3: zondag 19 augustus 2018: Wilten, Bergisel, Hofburg, Hofkirche

Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert staat er een bezoek aan de stadswijk Wilten op het programma. We bezoeken hier Basilika Wilten, een prachtige rococokerk, en het Stift Wilten, een oude abdij uit de 12de eeuw, die in 1695 werd herbouwd.  Vervolgens begeven we ons naar de Bergisel. Op deze heuvel bevindt zich de Bergisel-skischans, een indrukwekkend staaltje van moderne architectuur van de Brits-Iraakse toparchitecte Zaha Hadid. We nemen hier de tijd voor een gemeenschappelijke lunch met een adembenemend uitzicht over Innsbruck.

In de namiddag brengen wij een bezoek aan de Hofburg, met de indrukwekkende pronkzalen van keizerin Maria Theresia, en de gotische Hofkirche waar zich de rijk versierde sarcofaag van keizer Maximilaan bevindt, omringd door mysterieuze donkere wachters.

Voor het avondconcert begeven we ons opnieuw naar Schloss Ambras. Het avondconcert door het Zwitserse Ensemble Daedalus o.l.v. Roberto Festa is volledig gewijd aan dansmuziek “a la moresca“: carnavalliederen, madrigalen, liefdesliederen, Napolitaanse canzona’s en Spaanse canciones over demonische en hemelse krachten. De Spaanse zaal van het kasteel Ambras is ongetwijfeld de uitgelezen locatie voor deze muziek.Dag 4: maandag 20 augustus: Hall in Tirol, Schwaz en Tratzberg.

Vandaag maken wij met de autocar een excursie naar enkele interessante bezienswaardigheden buiten Innsbruck. Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert trekken we naar Hall in Tirol, de grootste en best bewaarde oude stad in Tirol, met smalle middeleeuwse straatjes, eeuwenoude herenhuizen, het slot Burg Hasegg, de gotische Pfarrkirche St. Nikolaus en het oude stadhuis. Van hieruit rijden we verder naar de charmante stad Schwaz. De talrijke historische gebouwen herinneren nog heel duidelijk aan de rijke geschiedenis van deze ‘Silberstadt’.Na de gemeenschappelijke lunch brengen we een bezoek aan het prachtig gelegen Renaissancekasteel Tratzberg. We bezichtigen er de indrukwekkende kasteelruimtes, waaronder de koningskamer, de gotische Fuggerstube, de Habsburgse zaal en de vele kleurrijke schilderijen. Via onze audioguides komen wij bovendien alles te weten over de 500 jaar oude geschiedenis van het slot.

’s Avonds wonen we een voorstelling bij van de opera “Gli amori d’Apollo e di Dafne” (“De liefde van Apollo en Dafne”) van Francesco Cavalli, op het sfeervolle binnenplein van het gebouw van de theologische faculteit van Innsbruck. Uitvoerders zijn Rodrigo Sosa dal Pozzo (Apollo), Sara-Maria Saalmann (Dafne), Eléonore Pancrazi (Aurora, Ninfa), Giulia Bolcato (Amore ), Isaiah Bell (Morfeo, Cirilla, Pastore), Deborah Cachet (Procris, Ninfa, Musa), Juho Punkeri (Titonio, Cefalo, Pan) e.a., het schimmentheater Altretracce, Accademia La Chimera o.l.v. Massimiliano Toni.


Dag 5 : dinsdag 21 augustus 2018: Hunberburgbahn, Ferdinandeum

In de voormiddag trekken wij samen de bergen in. De kapelspoorweg Hungerburgbahn, net als de Bergisel-schans een futuristisch ontwerp van Zaha Hadid, brengt ons naar het idyllische plaatsje Hungerburg. Met de Seegrubenbahn trekken we daarna verder naar de op 1.905 meter hoogte gelegen Seegrube. Daar genieten wij van een overweldigend panorama over Innsbruck en het omringende gebergte.

Na onze gemeenschappelijke lunch dalen we af naar het oude centrum voor een bezoek aan het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum, een van de belangrijkste musea van de stad, met diverse belangrijke verzamelingen van de prehistorie tot de moderne tijd en een uitgebreide kunstcollectie van Cranach, Brueghel en Rembrandt tot Kokoschka, Schiele en hedendaagse schilderkunst.Het avondconcert vindt plaats in de Spaanse zaal van Schloss Ambras en staat in het teken van ‘Grenzenlose Liebe’. Italiaanse, Duitse en Engelse madrigalen van componisten als Luca Marenzio, John Dowland, Thomas Morley, John Wilbye, Giulio Caccini, Johann Hermann Schein, Claudio Monteverdi en Heinrich Schütz worden uitgevoerd door het Zwitserse ensemble Voces Suaves.


Dag 6 : woensdag 22 augustus 2018: vrije tijd, Innsbruck-Brussel

Op woensdag is er een vrije voormiddag voorzien, waarop iedereen de bezienswaardigheden van Innsbruck op eigen houtje verder kan ontdekken. ’s Middags rijden we met de autocar naar de luchthaven van München, waar wij het vliegtuig nemen naar Brussel. De aankomst in de luchthaven van Zaventem is voorzien omstreeks 19.00 uur.

 

Muzikaal programma

Zaterdag 18/8 om 20:00 uur in de dom St Jakob

Oratorium ‘David en Goliath’ (‘Davidis pugna et victoria’) van Alessandro Scarlatti

Solisten: Arianna Vendittelli (David), Luigi De Donato (Golia), Giulia Semenzato (Jonatha), Lawrence Zazzo (Saul), Jeffrey Francis (Testo)

Academia Montis Regalis  o.l.v. Alessandro De Marchi

Coro Maghini

Zondag 19/8 om 20:00 in Schloss Ambras

‘Zwischen Himmel und Hölle’

Giulio Cesare Barbetta

  • Moresca deta la Bergamasca
  • Moresca deta il mattaccino

Giovanni Domenico del Giovane da Nola

  • Sto amaro core mio è diventato
  • Canzone napolitane nuovamente

Adriano Banchieri

  • Gli amanti morescano

Solisten:

Monika Mauch  Soprano
Marco Beasley Tenor
Josep Benet Tenor

Ensemble Daedalus o.l.v. Roberto Festa

Maandag 20/8 om 20 .00 in Innenhof der Theologischen Fakultät

Opera ‘Apollo e Dafne’ van Francesco Cavalli

Zangers: Rodrigo Sosa dal Pozzo (Apollo), Sara-Maria Saalmann (Dafne), Eléonore Pancrazi (Aurora, Ninfa), Giulia Bolcato (Amore ), Isaiah Bell (Morfeo, Cirilla, Pastore), Deborah Cachet (Procris, Ninfa, Musa), Juho Punkeri (Titonio, Cefalo, Pan) e.a

Schimmentheater Altretracce

Orkest: Accademia La Chimera

Muzikale leiding: Massimiliano Toni

Dinsdag 21/8  om 20:00 in Schloss Ambras

‘Grenzenlose Liebe’

Madrigalen van Luca Marenzio, John Dowland, Thomas Morley ,Phillis, John Wilbye Giulio Caccini,Johann Hermann Schein, Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz

Ensemble Voces Suaves

 

Reisleider: Stephan Weytjens, doctor in de musicologie.Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen doceert hij muziekgeschiedenis en muziekanalyse. Voor het brede publiek geeft hij geregeld concertinleidingen, lezingen en luistercursussen over muziek.

Voor Cimarosa gaf hij de voorbije jaren luistercursussen over Stravinsky’s Russische balletten, Bachs Latijnse kerkmuziek, Bachs passies en Bachs klaviermuziek. Hij begeleidt onder meer de reizen naar het festival Thüringer Bachwochen, het Bachfest Leipzig en naar steden als Berlijn, Londen, Kopenhagen, Dresden, Innsbruck, Wrocław en New York. Tijdens deze reizen streeft hij er steeds naar zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen in de mate van het mogelijke op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.

 

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Praktische info

Deelnameprijs: 1.895 € op basis van min. 15 (max 21)  personen.

Toeslag éénpersoonskamer: 155 €

Inbegrepen:
De verplaatsingen met vliegtuig Brussel-München / München-Brussel.
Verplaatsing met autocar van München-Innsbruck/ Innsbruck-München.

Alle verplaatsingen met autocar of met openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Hotel Grauer Bär ****, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De gemeenschappelijke maaltijden.
De concerttickets voor 4 concerten.
Alle ( begeleide) bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Er is veel interesse voor deze reis. Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be