Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Praag, steeds weer verrassend!
Een muzikale stadsreis met bijzondere aandacht voor Franz Kafka
Van zondag 28 oktober tot vrijdag 2 november 2018. Deze reis is volzet.

Reizen is meer dan bestemmingen afvinken. Sommige plaatsen zijn zo rijk aan geschiedenis, herbergen zoveel architecturale parels, bieden zoveel culturele mogelijkheden dat één bezoek gewoonweg niet volstaat. De Gouden Stad Praag is hier ongetwijfeld een voorbeeld van.


Er is het historische Praag. De stad van de Boheemse koning, tevens keizer van het Heilig Roomse Rijk, Karel IV (1316-1378). Hij koos Praag als residentiestad en maakte van de stad een Europees centrum van handel, politiek en cultuur dat niet moest onderdoen voor Parijs of Londen. Dit  resulteerde op de eerste plaats in het burchtcomplex, gelegen aan de Kleine Zijde (Malà Strana). Hier bevinden zich o.a. de Sint-Vituskathedraal, het Gouden straatje, het Sint-Jorisklooster. Een tweede bloeiperiode kende de stad toen keizer Rudolf II van Habsburg (1552-1612) de stad tot zijn hoofdstad uitriep. Praag werd een centrum van wetenschap (Johannes Keppler en Tycho Brahe) en kunst. Rudolf was een kunstverzamelaar en in zijn zog bouwden talrijke adellijke families (Lobkowicz, Waldstein) schitterende paleizen.

Praag, de stad met de honderd kerken, straalt ook de triomf van het katholicisme uit. De macht van de kerk werd gematerialiseerd in talrijke kerken en diende als antwoord op de beweging van de Hussieten (protestanten avant la lettre) onder leiding van Jan Hus die in 1415 op de brandstapel stierf. De oorlogen met de Protestanten duurden tot in de 17e eeuw en waren aanleiding tot twee “defenestraties van Praag”…

‘Is Praag een Joodse stad waarin veel Tsjechen wonen of een Tsjechische stad waarin ( tot 1945)  veel Joden wonen?’ Een eensluidend antwoord werd nog niet gegeven ( geschiedenis is immers interpretatie!), maar in Josefov, het Joodse gedeelte van de Oude Stad herinneren synagogen, een museum en een adembenemend joods kerkhof aan een bewogen geschiedenis. Hier dwaalt de geest van Rabbi Löw en zijn onzalige schepping, de Golem.

Wie Praag zegt, zegt muziek. ‘De wieg van de Europese muziek’, stad van Philippus De Monte, in dienst van Rudolf II, stad die Mozart de erkenning gaf die de Weners verschuldigd bleven, stad muzikaal vereeuwigd door Smetana, stad van Dvořák en Janáček. Tijdens onze reis wonen we drie muzikale evenementen bij.

En dan is er nog het literaire Praag. Hier schreef Franz Kafka zijn wereldoeuvre, woonde de dichter en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert. Maar ook Rainer Maria Rilke, Milan Kundera en de immer glimlachende Václav Havel zijn onlosmakelijk verbonden met Praag.

Tijdens deze Cimarosa-reis geven we aandacht aan al deze facetten. We kijken en bewonderen, luisteren en genieten, lezen en filosoferen. Napraten doen we zoals steeds bij een lekkere maaltijd en in vriendschap!Dagschema

Dag 1: zondag 28 oktober 2018

We nemen een namiddagvlucht in Zaventem en landen in Praag rond 17u. Een autocar brengt ons naar het hotel, ideaal gelegen in het centrum van de Oude Stad (Staré Mešto) op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. We  hebben een gemeenschappelijke maaltijd in een restaurant met een prachtig Jugendstil-interieur. Een eerste, verkennende avondwandeling brengt ons terug naar het hotel.

Dag 2: maandag 29 oktober 2018

Vandaag verkennen we de Oude Stad. We bewandelen de koninklijke weg (Celetná), de route die de vorsten liepen op weg naar feesten of kroningsplechtigheden. De weg loopt van de Kruittoren, via het Oude Stadsplein over de Karelsbrug naar de Burcht. Maar tot de burcht gaan we vandaag nog niet. Er zijn immers zoveel schitterende gebouwen te zien in de Oude Stad! Middeleeuwse kerken liggen naast renaissance en barokke paleizen en Jugendstilgebouwen. We geven bijzondere aandacht aan de plaatsen die in het leven van Kafka een rol speelden. Uiteraard bewonderen we ook de astronomische klok!
Ook deze middag nemen we de gemeenschappelijke maaltijd in een schitterend Jugendstil-restaurant. ’Met zijn ogen eten’ in de meest brede betekenis!
Na de lunch wandelen we voor de eerste keer over de iconische Karelsbrug om een begeleid bezoek te brengen aan het Kafkamuseum.Dag 3: dinsdag 30 oktober 2018

Vandaag bezoeken we het Burchtcomplex, het machtscentrum van Praag, gelegen op de Kleine Zijde (Malá Strana). Twaalf eeuwen Praagse geschiedenis op een heuvel! We bezoeken de gotische Sint-Vituskathedraal en het romaanse Sint-Jorisklooster, leren alles over defenestratie in het Lobkowiczpaleis en belanden in het schilderachtige Gouden Straatje. Hier probeerden alchemisten, in opdracht van Rudolf II, goud en het levenselixir te maken. We houden halt aan huisnummer 22, waar Kafka vaak verbleef.
Na het gemeenschappelijke middagmaal brengen we een bezoek aan de nationaal museum voor schilderkunst. Blikvanger is ‘Het feest van de rozenkrans’ van Dürer, maar ook Cranach, Rubens, Rembrandt, Tintoretto, El Greco,… zijn vertegenwoordigd. Deze collectie is ondergebracht in het Sternbergpaleis.’s Avonds bezoeken we het Standentheater voor een voorstelling van de Toverfluit van W.A. Mozart. Het is in dit theater dat Mozart verschillende van zijn opera’s opvoerde.

Dag 4: woensdag 31 oktober 2018

Op ons programma staat de Nieuwe Stad (Nové Mešto). Dit is een misleidende naam, want ze werd reeds gesticht door Karel IV in 1348! Blikvanger is het Wenceslasplein. Dit plein ( of moeten we zeggen “ brede boulevard” ?) werd op het einde van de 19de- begin 20ste eeuw grondig herbouwd. Er staan dan ook enkele schitterende gebouwen in art-nouveaustijl: het Grand Hotel Europa ( helaas tijdelijk gesloten) en het Lucerna Paleis. Maar ook de communistische geschiedenis en het protest hiertegen zijn aanwezig: de gedenksteen voor Jan Palach, die zichzelf in 1969 in brand stak en het gebouw van uitgeverij Melantrich, waar Dubček en Václav Havel op 26 november 1989 op het balkon verschenen.
We bezoeken de gotische Franciskanenkerk Maria ter Sneeuw en beëindigen de voormiddag in de Bethlehemkapel, verbonden met Jan Hus.
’s Middags hebben we een gemeenschappelijk lunch met zicht op de Moldau en de Praagse Burcht. In de namiddag is er vrije tijd. Het is echter ook mogelijk het Mucha-museum of het Smetana-museum met de reisleiders te bezoeken.

Deze avond trekken we naar het Nationaal Theater voor onze tweede opera: Madama Butterfly van G. Puccini.Dag 5: donderdag 1 november 2018

Na het ontbijt bezoeken we het Strahovklooster. Aan de  barokke toegangspoort staat het beeld van de heilige Norbert, stichter van de norbertijnen. In 1150 kwamen de Premonstratenzers uit Duitsland en bouwden op hun berg Sion (Strahov) de Maria-Hemelvaartkerk en verschillende kloostergebouwen. Absoluut hoogtepunt is de beroemde bibliotheek die meer dan 130 000 banden bevat. Een groot deel van de unieke manuscripten en eerste drukken is ondergebracht in de met bladgoud versierde notenhouten kasten van de Theologische (1671) en Filosofische (1793) studiezaal. In de kerk bevindt zich het lichaam van de Heilige Norbertus, dat in 1627 overgebracht werd uit  Magdenburg.
Na de gemeenschappelijke lunch bezoeken we het Loreto-heiligdom en wandelen naar het Czerninpaleis.

’s Avonds worden we verwacht in de prachtige Smetanazaal in het Obecni Dum voor een concert door het Tsjechisch Nationaal Symfonie Orkest.Dag 6: vrijdag 2 november 2018

Onze laatste ochtend in Praag verkennen we het geheimzinnige Praag van de Joodse wijk, Josefov. De Oud-Nieuwe Synagoge, het Joods museum en vooral het oude Joodse kerkhof brengen ons naar een verleden waarvan we allen het pijnlijke einde kennen …
Na een laatste gemeenschappelijke lunch brengt de autocar ons naar de luchthaven. Het vliegtuig landt in Zaventem rond 19u30.Muzikaal programma

30 oktober: Opera de Toverfluit van W.A. Mozart in het Standentheater.
31 oktober: Opera Madama Butterfly van G. Puccini in het Nationaal Theater
1 november: verjaardagsconcert (25 jaar) van het Czech National Symphonic Orchestra

M. RAVEL – Bolero
L. van BEETHOVEN - "Ode an die Freude" from Ninth Symphony
N. ROTA - The Godfather, I Vitelloni, Le notti di Cabiria
J. TIZOL/D. ELLINGTON – Caravan
T. JONES - Three and One

In het kader van deze Praag reis voorziet Cimarosa op 22/9 en 29/9 een tweedelige cursus over de Tsjechische muziek in de 19de eeuw (Smetana en Dvořák). Deze cursus wordt gegeven door Sofie Taes.
Wie inschrijft voor 10 mei kan deze cursus gratis bijwonen.

Literaire invalshoek

We besteden tijdens deze reis veel aandacht aan Franz Kafka. Om deze iconische schrijver beter te leren kennen, zal er door germanist en Kafka-kenner Alfons Cruysberghs een lezing gegeven worden tijdens de voorbereidende vergadering. De heer Cruysberghs zal ingaan op het leven en werk van Franz Kafka met speciale aandacht voor de novelle
De Gedaanteverwisseling (‘Die Verwandlung’).
Het werk beschrijft de lotgevallen van Gregor Samsa die op een morgen in een kever veranderd is…
Wie inschrijft voor 10 mei 2018 ontvangt het boekje gratis.


Reisleiding

Deze reis werd geconcipieerd door Jan Van Den Bossche. Hij kent Praag bijzonder goed en zal ons doorheen de stad gidsen.
De muzikale reisleiding is in handen van Sofie Taes.
Sofie Taes studeerde Musicologie, Filosofie en ‘Medieval and Renaissance Studies’ aan de KU Leuven. Voor het Institute for Cultural Studies/CS Digital van de KU Leuven cureert zij de digitale collectie vroege fotografie op photography.europeana.eu. Sofie Taes is tevens communicatieverantwoordelijke en muziekdramaturg bij Anima Eterna Brugge.

Praktische info

Vluchten (onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil)
Vertrek op zondag 28 oktober 2018 in Zaventem  (SN 2811) naar Praag om 15u50. Aankomst in Praag om 17u15. (Afspraak Zaventem om 13u45)
Terugreis op vrijdag 2 november2018 vanuit Praag (SN 2812) om 18u05. Aankomst in Zaventem om 19u35.

Hotel
We logeren in Hotel Century Old Town Prague MGallery By Sofitel ****, centraal gelegen in de buurt van het oude stadscentrum. Dit hotel was het kantoor van de “Arbeiders Ongevallen Verzekeringsmaatschappij voor het Koninkrijk Bohemen” waar Franz Kafka  werkte.

https://www.accorhotels.com/nl/hotel-3440-century-old-town-prague-mgallery-by-sofitel/index.shtml

Belangrijk!
Dit is een typische stadsreis. We bezoeken musea en wandelen naar vele charmante plekjes. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk. Gemakkelijke schoenen zijn een must!

Deelnameprijs:
Op basis van minimum 15, maximum 22 deelnemers,
1.955 € op basis van tweepersoonskamer
Toeslag éénpersoonskamer: 375€

Inbegrepen:

De SN-vluchten Brussel/Praag – Praag/Brussel.
De transfer van luchthaven naar hotel en van hotel naar luchthaven.
Vijf overnachtingen in het hotel **** Century Old Town Prague met uitgebreid ontbijt.
Zes gemeenschappelijke maaltijden.
De operavoorstellingen Die Zauberflöte en Madama Butterfly en het concert van het Czech National Symphonic Orchestra (alles in eerste categorie).
Alle begeleide bezoeken en wandelingen.
De toegangstickets tot musea en monumenten.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle vervoer met autocar en openbaar vervoer ter plaatse.
De deskundige reisbegeleiding door Sofie Taes en Jan Van Den Bossche.
De voorbereidende vergadering op zaterdag 13 oktober, met lezing door de heer Alfons Cruysberghs.
Alle fooien.
De BTW.


indien u inschrijft vóór 10 mei 2018:
- een exemplaar van “ De gedaanteverwisseling” van Franz Kafka
- gratis deelname aan de cursus ‘ De Tsjechische muziek in de 19de eeuw’.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs.

U kan het inschrijvingsformulier voor deze reis aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/ 223 37 40)

Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997