Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Van oud naar nieuw in München
van zaterdag 29 december 2018 tot woensdag 2 januari 2019. Deze reis is volzet.

Reisleider:  Jan Van Den Bossche

De deelnemers van de vorige editie waren het er mee eens: München is een boeiende bestemming om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Niet alleen de overweldigende architectuur en de rijke musea, maar ook het verrukkelijke oudejaarsdiner zorgden voor een schat aan mooie herinneringen.

München, hoofdstad van Beieren, is een welvarende stad die kan bogen op een grootse geschiedenis.
De stad kwam in de twaalfde eeuw onder het bestuur van het geslacht van de Wittelsbachers. Tijdens de middeleeuwen groeide München uit tot een belangrijk handelscentrum (zout, wijn, textiel). In de renaissance kreeg de adel steeds meer invloed en München evolueerde naar een echte residentiestad. De adel verhuisde naar de stad, waar men gemakkelijk toegang had tot het hof. De Residenz werd het centrum van een absolutistische monarchie vol pracht en praal. Tijdens de 18de eeuw ( barok en rococo)  verrezen overal paleizen. München wedijverde met Versailles!
Toch is het vooral Koning Ludwig I (1786-1868), die aan de stad haar huidig aanzien gaf.
Hij vond in Leo von Klenze de architect die 'zijn stad' naar Italiaans model grote gebouwen en brede lanen bezorgde. In een zuiver classicistische stijl bouwde hij de Alte Pinakothek en de Glyptothek, legde de Odeonsplatz en de Köningsplatz met zijn propyleeën aan en begon aan de imposante Ludwigstrasse. Tot Ludwig I genoeg kreeg van zijn autoritaire optreden en enkele andere architecten onder de arm nam, die de stad verrijkten met de Staatsbibliotheek, de Universiteit en de Neue Pinakothek.
Zo vinden we nu in München een doorsnede van de Europese kunst, van de Griekse tijd tot op heden.

Maar München blijft ook verbonden met de naam Hitler. Hier werd immers in 1923 een mislukte putsch gepleegd door aanhangers van de NSDAP. Tijdens de W.O. II werd de stad in grote mate verwoest. De heropbouw gebeurde zeer vakkundig waardoor een bezoek aan München steeds een feest is voor het oog.

Tijdens deze oudejaarsreis worden we muzikaal verwend:

zondag 30 december, 20u – Philharmonie im Gasteig
Chopin-Gala met Pietro Massa

dinsdag 1 januari,  17u – Bayerische Staatsoper
W.A. Mozart  -  Die Zauberflöte
muzikale leiding: Alexander Soddy
met de  onverwoestbare enscènering van August Everding ( 1983)
uitvoering in het Duits - zonder ondertiteling-.

 

We verblijven in  Eden Hotel Wolff ****, centraal gelegen vlakbij de Hauptbahnhof.
https://www.eden-hotel-wolff.de/willkommen/


Dagprogramma

Dag 1: zaterdag 29 december 2018

We vertrekken in Zaventem en nemen vlucht LH2285 Brussel-Münich om 11u00 en landen in München om 12u15 (vluchturen onder voorbehoud van wijzigingen).
Met de autocar rijden we richting hotel. Eerst nemen we echter een gemeenschappelijke maaltijd in de buurt van Schloss Nymphenburg, waarna we het slot bezoeken met een gids.

Nymphenburg werd in de tweede helft van de 17de eeuw ( 1664-1675) gebouwd als ‘buitenverblijf’ voor keurvorst Ferdinand Maria en zijn vrouw Adelaïde. Gedurende de gehele 18de eeuw werd het slot verder uitgebreid en gedecoreerd.
Nymphenburg is ook de bakermat van het porselein van deze naam. Gestart na Meissen, was het Nymphenburger porselein reeds fel gegeerd vanaf het midden van de 18de eeuw.
Een absolute must is een bezoek aan het koetsenmuseum in de Marstall, een onderdompeling in de onbekende wereld van fantastische pronkrijtuigen van Beierse keurvorsten en koningen!

We besluiten de dag met een gemeenschappelijke maaltijd in het hotel.Dag 2: zondag 30 december 2018

In de voormiddag begeven we ons naar het Kunstareal München, de museumwijk van de stad. Hier liggen alle grote musea op een boogscheut van elkaar. München is niet voor niets dé museumstad van Europa!
We bezoeken de Alte Pinakothek, een collectie Duitse, Vlaamse, Franse, Nederlandse en Spaanse schilders van de 14e tot de 18e eeuw.
Brueghel (Kindermoord in Betlehem), Leonardo Da Vinci ( Maria met kind), Titiaan (Christus met doornen gekroond), maar ook Rubens, Dürer, Memling, van Dyck,…  in dit museum kan men dagen rondlopen!Na een gemeenschappelijke lunch, gaan we in de namiddag op wandel in de binnenstad. We bezoeken  o.a. de Frauenkirche ( laatgotisch 15de eeuw) en gaan hier op zoek naar de enige echte voetafdruk van de duivel!
Verder bewonderen we het neogotische Rathaus. Barok en Rococo vinden we respectievelijk in de Alter Peterkirche ( met het merkwaardige schrijn van de H. Munditia) en de Asamkirche Sankt Johann Nepomuk, een parel van de rococo gebouwd door de gebroeders Asam (o.v. van bezoekmogelijkheid). Uiteraard houden we even halt in een Bräuhaus.
Om 20u worden we verwacht in de Philharmonie im Gasteig voor een Chopin-Gala met pianist Pietro Massa. ( vervoer met autocar)Dag 3: maandag 31 december 2018

In de voormiddag maken we een wandeling in de wijk Schwabing, bekend om zijn prachtige Jugendstilhuizen. (De naam ‘ Jugendstil’  is trouwens gebaseerd op het tijdschrift ‘ Die Jugend’, dat voor het eerst verscheen in 1896 in … München!)
Rond 1900 was München een progressieve, artistieke stad. Schwabing was toen nog een buitenwijk maar werd snel de ontmoetingsplaats van studenten, filosofen en kunstenaars. Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee, Wassily Kandinsky, Alexej Jawlensky, Gabriele Münter, Franz Marc of Thomas Mann, … ze bouwden er allen schitterende villa’s.

‘s middags begeven we ons naar een gemoedelijke “Kneipe” voor een vrije lunch.
Nadien kan je op eigen houtje de stad in, maar je kan ook de ontdekkingstocht naar de Jugendstil verder zetten en samen met de reisleider de tram nemen naar de Prinz Regentenplatz en de Villa Stuck bezoeken. Deze villa werd door schilder Franz von Stuck (1863-1928) rond 1900 gebouwd. Het weelderige gebouw is een merkwaardige samensmelting van classicisme en jugendstil.  Elk detail is bewust en zorgvuldig uitgewerkt tot een verbluffend Gesammtkunstwerk.En dan zit 2018 er weer bijna op …
’s Avonds schuiven we aan tafel om het oude jaar bij een uitgelezen diner uit te wuiven.
Op klokslag 12 verwelkomen we 2019 met een lekker glas champagne.
We genieten niet alleen van een gastronomisch 7-gangen Sylvestersouper met schitterende wijnen maar ook van het gezellige samenzijn onder vrienden.


Dag 4: dinsdag 1 januari 2019

Deze eerste dag van het nieuwe jaar brengen we door in een rustig tempo.
In de voormiddag wandelen we naar het Lenbachhaus met haar indrukwekkende verzameling werken van de Blaue Reiter. Ook architecturaal is dit museum een parel: de oorspronkelijke villa, gebouwd door Franz von Lenbach in 1890 werd in 2009-2013 door het architectenbureau Foster+Partners geïntegreerd in een nieuwbouw waar licht centraal staat.Na de gemeenschappelijke lunch brengt een autocar ons naar de Bayerische Staatsoper waar we om 17u verwacht worden voor een opvoering van

Die Zauberflöte

Wolfgang Amadeus Mozart


Bayerisches Staatsorchester
Chorus of the Bayerische Staatsoper

Voorproefje? Benjamin Bruns – Tamino
https://www.youtube.com/watch?v=Cx8WlpWPQ5s
Nina Minasyan – Königin der Nacht

https://www.youtube.com/watch?v=hJ1lf47uVYs


Dag 5: Woensdag 2 januari 2019

We beëindigen ons bezoek aan München met een absoluut hoogtepunt: de Residenz.
Hier verbleven de Beierse keurvorsten en ( vanaf de 19de eeuw) de Beierse koningen. In de Residenz worden we begeleid door een Duitstalige gids.


De geschiedenis van dit gebouwencomplex start in 1385, maar kent vooral een enorme versnelling vanaf 1505, wanneer München de hoofdstad van Beieren wordt.
Vooral tijdens het vijftigjarig bewind van Wittelsbacher Maximiliaan I werd het Kaisershof uitgebreid en van de nodige pracht en praal voorzien. In de 18de eeuw liet Maximiliaan III het Residenztheater bouwen door de geniale architecten, vader en zoon, François de Cuvilliés.
Maar ook Ludwig I laat de Residenz verder verbouwen onder leiding van Leo von Klenze. Hij zoekt zijn inspiratie in de Italiaanse hoogrenaissance. Ook de enorme bewondering van Ludwig I voor de oudheid vinden we terug in de architectonische elementen.In de namiddag vliegen we terug naar Brussel met vlucht LH2288 (14u55). Aankomst in Brussel om 16u20.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Reisleider: Jan Van Den Bossche

Praktische info

Deelnameprijs: 1.890 € op basis van min. 15 (max 21)  personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 235 €
De singlekamers zijn effectief kamers voor 1 persoon. Wie als single liever een dubbelkamer boekt, betaalt een meerprijs van 360€. Gelieve dit te vermelden op het inschrijvingsformulier.

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-München / München-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar of met openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Eden Hotel Wolff ****, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Het gastronomische oudejaarsdiner in restaurant Geisel Vinothek drank inbegrepen (waarde 250 €)
Vier gemeenschappelijke maaltijden: op 29 (2) en 30 december en op 1 januari.
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
Het opera- en concertticket in eerste categorie.(waarde 191€, reservatie inbegrepen)
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien.
De BTW.

Op de voorbereidende vergadering zal Hilde Pien, musicoloog, een inleiding geven op de opera en het concert.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden (behalve op oudejaarsdiner waar de drank is inbegrepen).
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be
De optie op het concert vervalt 25 juni. Wacht dus niet met inschrijven!