Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Bachfest in Leipzig
Van woensdag 19 juni tot maandag 24 juni 2019. Deze reis is volzet.

Reisleider: Stephan Weytjens

Leipzig is dé Bachstad bij uitstek. Hier werkte Johann Sebastian Bach van 1723 tot aan zijn dood in 1750 als Thomascantor en ‘Director Musices’ van de stad. Hier componeerde hij talrijke meesterwerken, waaronder de “Matthäus-Passion”, de “Johannes-Passion”, het “Weihnachtsoratorium” en de “H-moll Messe”.  De belangrijkste kerken waarvoor Bach werkte, zijn nog steeds te bezoeken. In de Thomaskirche bevindt zich de laatste rustplaats van Bach.
Leipzig koestert de erfenis van Bach:  zijn muziek blijft, net als bijna 300 jaar geleden, uitgevoerd door het Thomanenkoor, er wordt nog steeds intensief onderzoek gedaan naar zijn muziek en elk jaar vindt hier in de maand juni het “Bachfest” plaats, een wereldvermaard muziekfestival met uitvoeringen van zijn muziek door topensembles en topsolisten.
Leipzig is dan ook een waar bedevaartsoord voor iedere rechtgeaarde Bachliefhebber! Het blijft een indrukwekkende belevenis om de werken van Bach te kunnen beluisteren in de kerken waar zij oorspronkelijk voor bestemd waren.
Cimarosa wil u deze unieke ervaring niet ontzeggen en organiseert van 19 tot 24 juni 2019 een muziekreis onder leiding van Bachspecialist en organist Stephan Weytjens.Reisprogramma

Dag 1: woensdag 19 juni 2019

Vanuit Brussel-Nationaal vertrekken we  met een comfortabele autocar naar Leipzig. Ter plaatse aangekomen checken we in in het Hotel Radisson Blu****1/2. Ons hotel is ideaal gelegen aan de Augustusplatz, het grote stadsplein waar zich ook de Paulinerkirche, de opera en het Gewandhaus bevinden. Andere grote attracties zoals de Thomaskirche, de Nikolaikirche, het Bachmuseum en het stadhuis bevinden zich op wandelafstand.
Na een verkennende wandeling verzamelen we  ’s avonds in de Auerbachs Keller, voor een gemeenschappelijk avondmaal. Hier bracht Goethe tijdens zijn studententijd (1765–1768) heel wat uren door. Twee beelden die hij hier zag, leverden hem inspiratie voor zijn “Faust”. Zowel in „Faust“ als in zijn brieven verwijst Goethe geregeld naar deze herberg.Dag 2: donderdag 20 juni 2019

Onder begeleiding van een Nederlandstalige stadsgids bezoeken we in de voormiddag het centrum van Leipzig. Natuurlijk bezoeken we ook de Nikolaikirche en de Thomaskirche, waar we een bezoek brengen aan de laatste rustplaats van Johann Sebastian Bach.

Leipzig is een stad met een indrukwekkende geschiedenis als handelscentrum. Nadat in 1165 de eerste stadsrechten werden verleend, ontstonden in de 13de eeuw meerdere gilden. Deze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de expansie van de stad. Bovendien kreeg Leipzig vrij snel privileges voor jaarmarkten en in 1268 verwierf de stad zelfs het alleenrecht voor buitenlandse handelsbetrekkingen met verre landen. In deze rijke stad was dan ook ruimte voor kunst en cultuur.Na het gemeenschappelijk middagmaal bezoeken we het Bach-Museum, dat enkele jaren geleden volledig vernieuwd werd. Hier worden we ondergedompeld in het leven en werk van Bach. In de grote tentoonstellingsruimte (750 m2 ) is onder meer een interactieve multimediatentoonstelling ondergebracht. Het bezoek aan het Bach-Museum is dan ook geen passieve ervaring: we kunnen hier bijvoorbeeld leren hoe we zelf een handschrift van Bach kunnen dateren en krijgen de kans om zelf een werk van hem te instrumenteren voor een barokke bezetting. Een ander hoogtepunt is ongetwijfeld de zogeheten schatkamer. Hier bevinden zich originele manuscripten van Bach en andere waardevolle objecten die ooit aan hem of zijn familie hebben toebehoord.Leipzig is echter niet enkel de stad van J.S. Bach. Ook andere componisten zijn met deze stad verbonden: Richard Wagner, Robert Schumann, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn, … .
We wandelen door de stad op zoek naar de sporen van deze 19de eeuwse componisten.

Richard Wagner werd in Leipzig geboren (Haus zum Roten und Weißen Löwen, Brühl 3). Hij ging er naar school, genoot er zijn – ook muzikale – opleiding,  woonde concerten en theatervoorstellingen bij en besloot hier om componist te worden. Ter gelegenheid van zijn tweehonderdste verjaardag (2013) werd hij uitgebreid gevierd in Leipzig en kreeg zelfs een nieuw standbeeld!

Robert en Clara Schumann - Wieck woonden van 1840 tot 1844 in het huis aan de Inselstraße 5 (vandaag nr. 18). Felix Mendelssohn-Bartholdy, Franz Liszt, Hector Berlioz, Richard Wagner en Hans Christian Andersen  kwamen er meermaals op bezoek.

In het voormalige hoofdkantoor van de muziekuitgever C.F. Peters (Talstraße 10) verbleef Edvard Grieg geregeld tijdens zijn studiejaren in Leipzig. Er is tegenwoordig een tentoonstelling gehuisvest over het leven en het werk van de Noorse componist.

Felix Mendelssohn was in Leipzig niet alleen als componist, maar ook als dirigent actief. Als dirigent van ‘historische concerten’ speelde hij een cruciale rol in de herontdekking en herwaardering van de muziek van J.S. Bach.

We brengen een bezoek aan het Mendelssohn-Haus (Goldschmidtstraße 12), de woning waar Felix Mendelssohn zijn laatste levensjaren (1845-1847) heeft doorgebracht en waar hij overleed. In zijn werkkamer schreef hij o.m. zijn beroemde oratorium “Elias”. Mendelssohns huis is ingericht met origineel meubilair uit zijn tijd en doet vandaag dienst als museum. We krijgen hier informatie over het leven en werk van de componist, aan de hand van originele brieven, manuscripten en aquarellen van Mendelssohns hand. We bezoeken de werkruimte van Mendelssohn en het salon dat destijds een belangrijke ontmoetingsplaats was voor de muzikale persoonlijkheden uit Leipzig. Robert en Clara Schumann, Franz Liszt, Hector Berlioz, Louis Spohr en vele anderen kwamen hier geregeld over de vloer.
Recent werd het museum uitgebreid met een nieuwe afdeling. Die bevat o.a. een (wereldwijd unieke) installatie die de bezoeker toelaat om zelf interactief een orkest te dirigeren. De bezoeker kan daarbij het tempo en de balans van de instrumenten wijzigen, en afwisselen tussen moderne en historische Instrumenten. Eind 2017 opende het Mendelssohn-Haus een permanente tentoonstelling over Fanny Hensel, de muzikale zus van Felix. Er is ook een afdeling gewijd aan de beroemde dirigent Kurt Masur, pleitbezorger van de muziek van Mendelssohn en initiatiefnemer van het museum. Masur overleed in 2015.

In het salon van het Mendelssohn-Haus zal Stephan Weytjens voor ons enkele klavierwerken ten gehore brengen.’s Avonds wonen wij in de Nikolaikirche een concert bij getiteld “für Fürst Leopold”, met werken die Bach componeerde voor prins Leopold von Anthalt-Köthen: de verjaardagscantate “Durchlauchtster Leopold”, BWV 173a – een verborgen parel binnen zijn oeuvre! -  en de Köthener Trauermusik, “Klagt, kinder, klagt es aller Welt”, BWV 244a, een fascinerend werk dat hij schreef bij het overlijden van zijn geliefde vorst, en dat grote overeenkomsten vertoont met de “Matthäus-Passion”.
Uitvoerders zijn Gudrun Sidonie Otto (sopraan), David Erler (altus), Thomas Hobbs (tenor), Stephan MacLeod (bas), en het ensemble Deutsche Hofmusik, olv Alexander Grychtolik (klavecimbel).Dag 3:  vrijdag 21 juni 2019

In de voormiddag brengt de autocar ons naar Halle an der Saale. Deze stad is vooral bekend als geboortestad van Georg Friedrich Händel, collega en leeftijdsgenoot van Bach. Maar ook Bach zelf was hier meermaals te gast.
Na een verkennende stadswandeling en een gemeenschappelijk middagmaal bezoeken we de Marktkirche, ook wel Liebfrauenkirche genoemd. Hier voerde Bach ooit een cantate uit met het oog op een aanstelling als organist. Later kwam hij terug naar Halle, dit keer om het gerestaureerde Contius-orgel in te spelen. De indrukwekkende barokke orgelkast van dit instrument kunnen we hier nog steeds bewonderen. Ook in zijn latere jaren kwam hij hier geregeld vanuit Leipzig op bezoek. Zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann was hier immers tot organist benoemd.

Tegenover het grote orgel bevindt zich het zogenaamde ‘Reichel-orgel’. Dit historische instrument dat uit de 17de eeuw stamt, werd  in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd. Naar alle waarschijnlijkheid was het op dit orgel dat Georg Friedrich Händel in zijn jonge jaren les kreeg van zijn leraar Friedrich Wilhelm Zachow.

Onze reisleider Stephan Weytjens speelt voor ons een concert op deze beide fascinerende orgels, met – uiteraard - vooral orgelwerken van J.S. Bach en G.F. Händel.


Na het concert begeven we ons naar het Händel-Haus, het geboortehuis van Georg Friedrich Händel. Deze woning was gedurende meer dan honderd jaar eigendom  van de familie Händel en werd later omgevormd tot museum over het leven en werk van de Duitse barokcomponist. In 2006 opende het museum, na een grondige restauratie, opnieuw de deuren. We treffen er een rijke verzameling historische muziekinstrumenten aan, maar ook originele portretten van de componist en allerlei historische documenten die met Händel verbonden zijn.

We nemen ook een kijkje in het Wilhelm Friedemann Bach-Haus, een museum dat zich bevindt in de voormalige woning van de oudste zoon van Bach en dat pas enkele jaren geleden de deuren geopend heeft.

Na ons bezoek aan Halle, brengt de autocar ons terug naar Leipzig.

’s Avonds begeven wij ons naar de Thomaskirche voor het avondconcert.
Op het programma staan drie schitterende cantates van J.S. Bach: “Der Himmel lacht! Die Erde jubilieret”, BWV 31, „Erschallet, ihr Lieder“, BWV 172 en „Ich hatte viel Bekümmernis“, BWV 21.

Uitvoerders zijn Dorothee Mields (sopraan), Susanne Langner (alt), Wolfram Lattke (tenor), Andreas Wolf (bas), het Thomanerchor Leipzig en het Gewandhaus-Orchester Leipzig, olv Thomaskantor Gotthold Schwarz.


Dag 4: zaterdag 22 juni 2019

Vandaag staat een uitstap naar Naumburg op de agenda. Deze duizend jaar oude stad bevindt zich in de regio "Saale-Unstrut", beroemd om zijn kastelen maar ook – dankzij het buitengewoon milde klimaat – om zijn wijnbouw. Wij bevinden ons hier in de meest noordelijke wijnregio van Duitsland.Ook nu reizen we in de voetsporen van J.S. Bach. In 1746 trok de 61-jarige Bach immers samen met zijn vriend Gottfried Silbermann naar Naumburg om er het nieuw gebouwde orgel van Zacharias Hildebrandt te inspecteren.

Tijdens een middagconcert in de Sankt Wenzelkirche laten wij ons overweldigen door de prachtige klank van dit Hildebrandt-orgel. Van 1993 tot 2000 werd het instrument volledig gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Na het middagconcert krijgen we de kans om nabij kennis te maken met dit juweel van de barokke orgelbouw.

Onze reisleider Stephan Weytjens zal op zijn beurt ook enkele orgelwerken van Bach voor ons ten gehore brengen tijdens een privé-concert.Na het gemeenschappelijk middagmaal verkennen we het historische stadscentrum van Naumburg. Een bezoek aan de nabij gelegen domkerk Sankt Peter und Sankt Paul mag daarbij niet ontbreken. Deze kerk (13de eeuw) is wereldberoemd en dit niet enkel omwille van de merkwaardige architectuur, maar vooral ook omwille van de prachtige beeldhouwwerken.
In de dom bevinden zich twaalf beelden van personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de beginperiode van de dom. Ze zijn van de hand van een anonieme kunstenaar, de Naumburger Meister. Dé ster is ongetwijfeld Uta van Naumburg,  voor velen de mooiste Duitse vrouw uit de middeleeuwen. Zelfs Walt Disney was onder de indruk en nam haar als model  voor de koningin in “Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen” (1937)!  Door kunsthistorici wordt ze op dezelfde hoogte geplaatst als het beeld van “Nefertete”, de “Venus” van Botticelli en de “Mona Lisa” van da Vinci…
In de dom vinden we ook de reliëfs die het Passieverhaal uitbeelden, eveneens van de Naumburger Meister.Nog steeds onder de indruk van de imposante orgelklanken en de betoverende blik van Uta rijden we terug naar Leipzig waar we in de Nikolaikirche een avondconcert in het kader van het Bachfest meemaken.

Op het programma staan vanavond niet minder dan vier prachtige cantates van J.S. Bach:
“Nun komm, der Heiden Heiland”, BWV 61, “Wachet! betet! betet! wachet!”, BWV 70a, “Herz und Mund und Tat und Leben“, BWV 147a (met het beroemde „Jesus bleibet meine Freude“, nog steeds een van Bachs meest geliefde stukken!) en „Christen, ätzet diesen Tag“, BWV 63. Uitvoerders zijn het RIAS Kammerchor en de Akademie für Alte Musik Berlin, olv Rinaldo Alessandrini.Dag 5: Zondag 23 juni 2019

Tijdens onze vrije zondagvoormiddag hebben we de gelegenheid om in Leipzig een muzikaal opgeluisterde “Gottesdienst” bij te wonen in één van de kerken van Leipzig of om op eigen houtje de stad en haar musea verder te ontdekken.
’s Middags spreken we opnieuw af voor een gemeenschappelijk middagmaal in restaurant Zum Arabischen  Coffe-Baum, een van de oudste café-restaurants van Europa, waar sinds 1720 talloze dichters, musici en geleerden te gast waren. De favoriete schotel van Robert Schumann staat er nog steeds op het menu!
In de namiddag volgt een rondrit met de bus samen met onze Nederlandstalige stadsgids. We maken kennis met het unieke karakter van de verschillende districten waaruit Leipzig is samengesteld en bezoeken een aantal bezienswaardigheden die iets verder van het centrum gelegen zijn: de muziekwijk, de joodse wijk, het Waldstraßenviertel, het Gohlischer Schlößchen, het monument van de slag bij Leipzig en de Russisch-orthodoxe kerk.


Het avondconcert in de Thomaskirche is een grootse apotheose van het Bachfest Leipzig 2019 én tegelijkertijd een prachtig orgelpunt van onze Leipzigreis: een uitvoering van de “H-moll Messe”, BWV 232 , het laatste voltooide werk van Bach.

Uitvoerders zijn de solisten Theodora Raftis (sopraan), Juliette Allen (sopraan), Andreas Scholl (altus), Andrés Agudelo (tenor), Markus Werba (bas), het Tölzer Knabenchor en het ensemble Opera Fuoco, olv David Stern.


Dag 6: Maandag 24 juni 2019

Na het ontbijt rijden we terug naar België, waar we in de vooravond aankomen in Brussel-Nationaal.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

 

Reisleiding: Stephan WeytjensStephan Weytjens
is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert o.m. muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (AP-Hogeschool) en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen, o.a. voor deSingel. Als reisleider van meerdere Cimarosa-reizen (Bachreis Thüringen, Bachreis Leipzig, New York, Kopenhagen, Londen, Berlijn, Dresden, Innsbruck e.a.) wordt hij door de deelnemers steeds hoog gewaardeerd voor zijn competentie en voor de prachtige orgelconcerten op locatie.


Praktische info:

Deelnameprijs: 2.095 € op basis van tweepersoonskamer bij minimum 15 (maximum 22) deelnemers.
Toeslag eenpersoonskamer: 270 €

Inbegrepen:

-          De transfer Zaventem – Leipzig (H/T) in comfortabele autocar.
-          5 overnachtingen in Hotel Radisson Blu Leipzig ****1/2, met ontbijt.
http://www.radisson-leipzig.com/

-          5 gemeenschappelijke maaltijden.
-          De tickets voor de twee concerten in de Thomaskirche en de twee concerten in de Nikolaikirche,
alle vier in 1ste categorie. Kostprijs: 395 €, reservatie inbegrepen.
-          Alle transfers, gidsbeurten en toegangstickets voor de bezoeken, zoals vermeld in het programma.
-          Twee privé-orgelconcertjes op historische orgels door Stephan Weytjens.
-          Het privé-pianorecital in het Mendelssohn-Haus.
-          De inleiding op de concerten en deskundige reisbegeleiding van Stephan Weytjens.
-          Het gebruik van het audiosysteem.
-          Alle fooien.
-          De voorbereidende vergadering.
-          De BTW.

Niet inbegrepen:

-          Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
-          Drank bij de maaltijden.
-          Persoonlijke uitgaven.
-          De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Hoe inschrijven?
U kan het inschrijvingsformulier voor deze reis aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/ 223 37 40)


Dit formulier wordt opgestuurd naar onze technische partner:
ConcerTour lic 1997
Boomstraat 54
2880 Bornem
03/ 890 67 66

U kan het ook ondertekend mailen naar info@bornemtravel.be.
Een reisidee van Cimarosa vzw in samenwerking met ConcerTour, lic. 1997.