Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
FeMÀS in Sevilla
van donderdag 28 maart tot dinsdag 2 april 2019. Inschrijven niet meer mogelijk.

Reisleiding: Koen Uvin

Sevilla is een prachtige stad die een unieke historische stadskern bezit. Zoals zovele
Zuid-Europese steden rond de Middellandse Zee heeft ook Sevilla een complexe geschiedenis.  Opeenvolgende invallen, onder meer van Feniciërs, Romeinen, Visigoten en Moren hebben hun sporen nagelaten. De christelijke machthebbers van Spanje hebben zowel Joden als Moren uit hun rijk verdreven, maar de culturele getuigenissen van hun aanwezigheid konden ze niet uitwissen, zeker niet in Andalusië.

In deze stad vindt jaarlijks het FeMÀS-festival plaats, het oudste en meest gerenommeerde festival van oude muziek in Spanje. In 2019 gebeurt dit voor de 36ste keer.
De artistieke directeur van het festival is sinds 2009 de gambaspeler Fahmi Alqhai die met zijn ensemble Accademia del Piacere reeds talrijke gelauwerde cd’s uitbracht en in de grootste muziekhuizen van Europa heeft opgetreden.

Het programma van dit festival is pas op 18 februari officieel bekend gemaakt.
We zullen deelnemen aan vijf concerten. Hiernaast organiseren we ook een privé-bezoek met orgelconcert aan het Hospital de los Venerables. Het wordt dus een mooie muziekreis!Accommodatie

NH Hotel Plaza de Armas ****  https://www.nh-hotels.nl/hotel/nh-sevilla-plaza-de-armas


Dagschema

Dag 1: donderdag 28 maart 2019

We vertrekken in Zaventem met een SN-vlucht van 9u05 en landen in Sevilla om 11u50 (vluchturen o.v.). Een autocar brengt ons naar het hotel, waar we een gemeenschappelijk middagmaal nemen.

15u: Eerste verkennende wandeling in Sevilla. We wandelen naar de wijk Santa Cruz en brengen een bezoek aan de kathedraal.

20u30: concert Alia Mvsica (Vox Feminae) - Secreta Mulierum info


Dag 2: vrijdag 29 maart 2019

In de voormiddag bezoeken we het Reales Alcazares, het koninklijke paleis waar de Spaanse vorsten nog steeds logeren wanneer zij op bezoek zijn in Sevilla.
Het koninklijke paleis heeft een lange en ingewikkelde bouwgeschiedenis. Onder de Moorse overheersing werd hier al volop afgebroken en heropgebouwd, vernieuwd en uitgebreid. Wat we vandaag de dag zien is overwegend gebouwd door de mudéjares, Moorse kunstenaars en architecten die hier werkzaam waren op het ogenblik dat Sevilla door de christenen was heroverd. Toch zijn er ook oudere delen, zoals de Patio de Yeso die onder de Almohadendynastie tot stand kwam. Net zoals in Granada verbouwde ook Karel V een belangrijk gedeelte van het paleis in zijn eigen sterk Italianiserende renaissancesmaak.

Gemeenschappelijk middagmaal.

Bezoek aan het Museo de Bellas Artes.
Het klooster Merced Calzada uit de 17de eeuw werd gerestaureerd in 1839 om er het Museo de Bellas Artes in onder te brengen. Het prachtige bouwwerk herbergt de grootste collectie Spaanse meesters na het Prado. Er bevinden zich werken van De Zurbaran, El Greco, Valdés Leal, Murillo, …

20u30: concert Artefactum - Sevilla, León, Santiago: rutas sonoras del medievo hispánico info

In 2019 viert het ensemble Artefactum haar 25-jarig bestaan.
Artefactum heeft een indrukwekkende discografie met religieuze Spaanse en Sefardische middeleeuwse muziek. https://www.artefactumusicantigua.com/
Dag 3: zaterdag 30 maart 2019

Na het ontbijt  vertrekken wij met de bus naar Itálica, een Romeinse stad, 7 km ten noorden van Sevilla.
Hier bevindt zich een zeer goed bewaard amfitheater, een theater en een museum. Deze site werd in 205 gesticht door Publio Cornelio Scipio de Afrikaan tijdens de tweede Punische oorlog (Carthago). De grote archeologische waarde ligt in de uitzonderlijke goede toestand waarin het complex zich bevindt. Trajanus en Hadrianus zijn hier geboren. Er is een indrukwekkende collectie van mozaïeken.

Van Itálica rijden we met de bus verder naar de stad Carmona, waar we een gemeenschappelijk middagmaal hebben en wat rondkuieren. Het oude centrum van de stad ligt op een heuvel en was zeer belangrijk in de Romeinse periode. Getuigen hiervan zijn de bewaarde stadsmuren en de imposante stadspoorten. Net buiten de stad ligt de Necropolis Romana, waar we inzicht krijgen in de Romeinse grafcultuur.

Op de terugweg brengen we een geleid bezoek aan het kartuizerklooster, Monasterio de Santa Maria de las Cuevas dat oorspronkelijk dateert van het einde van de 14de eeuw, begin 15de eeuw. In het Monasterio bevindt zich tevens het museum “Centro Andaluz de Arte Contemporaneo”.

20u30: concert Sandrine Piau & Les Paladins – Héroïnes (Händel)    info

Sopraan Sandrine Piau hoeven we niet meer voor te stellen. Het ensemble is gespecialiseerd in 18de eeuwse Franse barokmuziek. Oordeelt u zelf maar!
https://www.youtube.com/watch?v=eFjkeyyXMmU
Dag 4: zondag 31 maart 2019

Het festival kondigt twee concerten aan, echter zonder meer details te geven.
In elk geval plannen we een bezoek aan het Casa de Pilatos, één van de mooiste privé-paleizen van de stad (begin 16de eeuw). Het is gebouwd voor een rijke edelman na zijn terugkeer van een pelgrimstocht naar Jeruzalem.  Het is een indrukwekkend geheel van renaissancestijl, laatgotiek en de mudéjarstijl.  Uniek is de renaissance binnenplaats met overdadig arabeskdecor en een overvloed aan azulejos.

13u00: concert Jorge Pardo & Hippocampus – Por Bach info

20u30: concert Concerto 1700 & Afectos Diversos info

https://www.youtube.com/watch?v=dpqiZqrxZ5k

Gemeenschappelijk avondmaal.

Dag 5: maandag 1 april 2019

Neen, het is niet mogelijk om alle bezienswaardigheden van Sevilla uitgebreid te bezoeken, maar deze twee gebouwen kunnen wel niet ontbreken bij een eerste kennismaking: het Hospital de la Caridad en het Hospital de los Venerables.
De barokke kerk van het gasthuis de la Caridad herbergt schitterende werken van Murillo.
Het Hospital de los Venerables werd gebouwd voor oude en zieke priesters. Cimarosa slaagde er in een privé-bezoek vast te leggen met privé-orgelconcert in de Capilla de San José. Het orgel van Los Venerables is een van de belangrijkste instrumenten van Spanje.
Het wordt een onvergetelijke ervaring dit gebouw te kunnen bezoeken tijdens de reguliere sluitingsuren!

Gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 6: dinsdag 2 april 2019

Na het ontbijt hebben we nog even vrije tijd.
Onze vlucht naar Brussel is om 13u10.
We landen in Zaventem om 15u45.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

Praktische info

Deelnameprijs: 1845 € op basis van een tweepersoonskamer.
Toeslag eenpersoonskamer: 305 €

Deelnameprijs op basis van minimum 17, maximum 21 personen.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Sevilla H/T, met SN Brussels Airlines.
Alle transfers in luxe-bus, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in NH Hotel Plaza de Armas**** op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de concerten.
Vijf verzorgde gemeenschappelijke maaltijden.
Alle toegangstickets en bezoeken met gids, zoals vermeld in het programma.
De inleiding op de concerten door Koen Uvin.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40).
Gezien de vertrekdatum snel dichterbij komt en de belangstelling voor deze reis ZEER GROOT is, wacht u best niet met inschrijven!