Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Turijn, stadsreis met muziek
van dinsdag 9 tot zaterdag 13 april 2019. Deze reis is volzet.

Reisleiding: Anniek Maes en Hilde Pien

De grootse geschiedenis van Turijn begint in 1563 wanneer Emmanuel Philibert van Savoye besluit om deze stad tot hoofdstad te maken van het hertogdom Savoye. Later wordt het de hoofdstad van het koninkrijk Piëmont-Sardinië.  Tijdens de periode van de eenmaking van Italië, het Risorgimento, speelt Turijn mede door toedoen van haar inwoner Camillo Benso di Cavour een vooraanstaande rol en wordt zelfs van 1861 tot 1865 de hoofdstad van het
- gedeeltelijk - herenigde Koninkrijk Italië.
Een imposante geschiedenis die zich vertaalde in prachtige architectuur door de eeuwen heen. De Savoyes gaven de stad haar strak karakter: een geometrisch stratenpatroon, kilometers gelijkmatige bogengalerijen, perfect evenwichtige barokke kerken en paleizen, en vooral ontelbare grote en kleine piazza’s.
De besneeuwde alpentoppen vormen de achtergrond van deze elegante stad.

Samen met Anniek Maes en onze Torinese Franstalige gidse ontdekken we de stad van Fiat, RAI en de Italiaanse film.
Uiteraard zorgen we ook voor muzikale topmomenten:

donderdag 11 april, Teatro Reggio: Opera  La Sonnambula - Vincenzo Bellini
vrijdag 12 april, Auditorium RAI: Symfonisch concert.Dagprogramma

Dag 1, dinsdag 9 april 2019

We vliegen ’s ochtends naar Milaan waar we omstreeks 11u20 landen. Een comfortabele bus brengt ons naar Turijn. We voorzien een eerste gemeenschappelijke lunch tijdens onze rit naar Turijn.
Voor we naar ons hotel gaan, bezoeken we het Reggia di Venaria (het koninklijk paleis), één van de koninklijke paleizen van de Savoies, gelegen in Venaria Reale, ten Noorden van Turijn.  Dit ruim 80 hectare grote paleis- en tuinencomplex was aanvankelijk een jachtverblijf, gewijd aan Diana. In opdracht van Charles Emmanuel II werd het verder uitgebouwd met als doel te wedijveren met Versailles! Diverse architecten, waaronder Filippo Juvarra (1678-1736), werkten hieraan mee.
Juvarra, die we nog meermaals zullen tegenkomen in Turijn, creëerde de schitterende Cappella di Sant’Uberto , de Galleria Grande en de Scuderia (paardenstal).
Sinds 1997 staat het paleis op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Na de check-in genieten we voor de eerste maal van de unieke sfeer van de stad tijdens onze wandeling naar het restaurant van het gemeenschappelijke avondmaal.

Het centrum van Turijn wordt gedomineerd door de centrale as die van het treinstation Porta Nuova loopt naar het Palazzo Reale: de Via Roma met de pleinen Piazza Carlo Felice, Piazza San Carlo (het “Salon van Turijn”) en Piazza Castello. In dit deel van Turijn tref je de historische cafés waar Turijn, stad van koffie, chocolade en Vermouth, zo bekend om is.
Piazza Castello is het kloppend hart van Turijn, een mooi plein omringd door een aantal indrukwekkende gebouwen en monumenten: Palazzo Reale, la Galleria Sabauda, Palazzo Madama, la Chiesa di San Lorenzo en het Teatro Regio. Bijna het hele plein wordt omzoomd door portici, overdekte galerijen die in de zomer zorgen voor verkoeling en die bij regen als afdak fungeren. Nog eens 1250 meter aan portici vind je aan weerszijden van de Via Po, de brede winkelstraat die van Piazza Castello naar Piazza Vittorio Veneto leidt.Dag 2, woensdag 10 april 2019

In de voormiddag bezoeken we het Museo Egizio.

Na het museum van Caïro is dit de grootste collectie Egyptische kunst. De verzameling van Bernardino Drovetti vormt de basis van de collectie. Als consul-generaal voor Frankrijk in Egypte bouwde hij zijn verzameling van 5.268 voorwerpen op. De Savoye koning Carlo Felice kocht deze collectie in 1824 van hem. Begin 20ste eeuw gaf directeur Ernesto Schiaparelli het museum een nieuwe impuls. Hij deed zelf opgravingen tussen 1903 en 1920 en kocht nieuwe stukken aan. De collectie bevatte zo’n 25.000 voorwerpen uit de prehistorie, het Oude Rijk en het Midden Rijk. Van 1930 tot 1937 zette Schiaparelli's opvolger Giulio Farina zijn werk in Egypte voort.
Hoogtepunten in het museum zijn Ramses II, de tombe van Kha en Merit, de tempel van Ellesiya, de twee sfinxen van zandsteen uit het Nieuwe Koninkrijk (1186-1155 voor Christus). Na de verbouwing zijn er ook nieuw ontdekte schatten uit het oude Egypte in het museum te zien. Zo zijn de 40 sarcofagen, die Schiaparelli in 1904 in de Koninginnen Vallei vond, uit de kelders gehaald en gerestaureerd.

Vrije lunch.

Namiddag: stadswandeling Quadrilatero Romano.

De smalle, geplaveide straten en knusse pleinen tussen de Porta Palazzo, de grote markt op het Piazza della Repubblica, en de Via Garibaldi waren in de oudheid het 'quadrilatero', de vierhoek van de oude Romeinse stad. Stille getuigen zijn de oude torens, pilaren en de romaanse en gotische architectuur. Het is deels een voetgangerszone met veel populaire uitgaansgelegenheden. Het multiculturele hart van de stad is hier niet ver vandaan.
De huidige Via Garibaldi is altijd een belangrijke doorgangsroute - decumanus maximus - naar de Valle di Susa en de passen over de Alpen geweest. Op een heldere dag kan je aan het einde van de Via Garibaldi de Alpen zien. Adembenemend.
Een andere belangrijke Romeinse doorgangsroute was die van de Porta Palatina naar de Via San Tommaso en heette de cardus maximus. Tussen deze straten vind je met kinderkopjes geplaveide straten en pleinen vol prachtige kerken, elegante palazzi, bijzondere winkeltjes en tal van culinaire adresjes.
Het stadhuis, het beroemde caffè il Bicerin, de bij katholieke Torinesi zo geliefde Santuario della Consolata, de middeleeuwse kerk San Domenico met nog een 14de eeuws fresco vind je ook in deze wijk. De grootste openlucht markt van Europa ligt aan de rand van deze wijk, de Mercato di Porta Palazzo op Piazza della Repubblica. Op zaterdag is deze markt als een souk in Marrakech. In de Duomo wordt de Lijkwade van Turijn bewaard.

Gemeenschappelijk avondmaal.Dag 3, donderdag 11 april 2019

Vandaag gaan we met de bus op uitstap naar de Langhe, het heuvelachtige gebied ten zuiden van Turijn. Hier bevinden zich de belangrijkste wijngaarden van Italië.
De DOC- en DOCG -wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba, Arneis, Barbera d’Asti worden hier gemaakt. Vanaf het terras van La Morra krijgen we een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Ook het 14° eeuwse Castello Grinzane Cavour ligt op een toplocatie: hier woonde Camillo Benso di Cavour, staatsman en mede-grondlegger van het eengemaakte Italië. Het gebouw werd recent gerestaureerd en er werd o.a. een wijnmuseum in ondergebracht. We bezoeken een cantina di vino voor een wijndegustatie en lunch en rijden in de namiddag naar Alba, de stad van de witte truffel en van Ferrero.In de late namiddag komen we weer aan in het hotel.
Vooraleer naar de opera te gaan nemen we een apericena ( aperitief met hapjes) in een authentiek etablissement.


20u: Teatro Regio

La sonnambula, Vincenzo Bellini

regie: Mauro Avogadro
muzikale leiding: Maurizio Benini

Dag 4, vrijdag 12 april 2019

Na de inleiding op het avondconcert vertrekken we met de metro naar de wijk Lingotto.
Hier bezoeken we de Pinacoteca Gianni e Marella Agnelli, ontworpen door Renzo Piano.
De kleine maar mooie schilderijencollectie is sedert 2002 gevestigd op de bovenste verdieping van de voormalige FIAT-fabriek. We bewonderen werken van Canaletto, Matisse, Picasso, Modigliani, … Met het toegangskaartje kan ook de voormalige testbaan van FIAT betreden worden. Je hebt er een mooi uitzicht over Turijn.

Vlakbij is Eataly, de “tempel van de smaak” in een voormalige Vermouthfabriek. Het beste wat de Italiaanse gastronomie te bieden heeft, is hier bijeengebracht.

Gemeenschappelijke  lunch

Namiddag: Palazzo Reale met de Armeria Reale en Galleria Sabauda

In de nieuwe vleugel (Manica Nuova) van het Palazzo Reale in Turijn huist La Galleria Sabauda, een van de grootste kunstgaleries van Italië. De galerie werd in 1832 opgericht door Carlo Alberto, om onderdak te bieden aan een deel van de kunstcollectie van het huis Savoye (Jan van Eyck, Anton van Dyck, Gerard Dou, Jan Brueghel de Oude, Hans Memling, Rogier van der Weyden, Rembrandt, Rubens , Andrea Mantegna, Paolo Veronese, Bronzino, Fra Angelico, Filippino Lippi, Tintoretto,…)

- 18.00 Apericena

- 20.30 Concert Rai Italia – Auditorium Arturo Toscanini

Orkest van de RAI o.l.v. Nikolaj Znajder
SEONG-JIN CHO piano

Leoš Janaček - Taras Bulba
M
aurice Ravel - Concerto in G voor piano en orkest
Antonin Dvořak – Symfonie nr. 9, “ Uit de nieuwe wereld”

Dag 5, zaterdag 13 april 2019

Na het ontbijt en de check-out verlaten we Turijn en rijden naar Milaan Malpensa.
We rijden langs de Po met zicht op de Mole Antonelliana, hét symbool van Turijn, naar de heuvel waar Superga, de barokke kerk van Filippo Juvarra, de stad domineert. In de kerk is een graftombe van de Savoye-familie. Vanaf 1700 werden leden van de (latere) koninklijke familie er begraven. Een trap met ruim honderddertig treden leidt naar een balkon met een prachtig panorama, dat door Rousseau werd omschreven als ‘het mooiste uitzicht dat het menselijk oog kan waarnemen’.

- 12.45 Aankomst Malpensa

Malpensa- Brussel: 14.45 – 16.15

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

We kozen voor het Hotel Roma e Rocca Cavour ***.
De uitzonderlijke ligging van dit hotel en de positieve evaluatie van bekenden die reeds in dit hotel verbleven, verantwoorden dat we kiezen voor een drie-sterrenhotel.

Praktische info

Deelnameprijs: 1675 € op basis van een tweepersoonskamer.
Toeslag eenpersoonskamer: 165

Deelnameprijs op basis van minimum 17, maximum 20 personen.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Milaan Linate / Milaan Malpensa -Brussel, met SN Brussels Airlines.
Alle transfers in luxe-bus, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Hotel Roma e Rocca Cavour***, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de opera La Sonnambula en voor het concert in de RAI.
Drie gemeenschappelijke lunchen, waarvan één met wijndegustatie.
Twee uitgebreide gemeenschappelijke avondmalen.
Twee apericena ( aperitief met hapjes).
Alle toegangstickets en bezoeken met gids, zoals vermeld in het programma.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden. ( Sommige maaltijden zijn wel ‘drank inbegrepen’.)
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40).