Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Palermo, smeltkroes van culturen
van woensdag 24 april tot zondag 28 april 2019. Deze reis is volzet.

Reisleiding: Nicole Van Opstal

Palermo is het kloppende hart van Sicilië. Het is een bruisende stad met talrijke schitterende getuigen van een rijk cultuurhistorisch verleden.
De geschiedenis van Sicilië en Palermo start in de oudheid. Het eiland werd in zijn geschiedenis door zowat alle Middellandse Zeevolkeren gekoloniseerd:  de Feniciërs, de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Moren, de Normandiërs, de Duitsers, de Spanjaarden… allen lieten ze hun sporen na. De best bewaarde Griekse tempels vind je in westelijk Sicilië. De Palermitaanse barokke gevels verbergen middeleeuwse Normandische interieurs.
Rogier II, een telg van het Normandische huis, zorgde in de 12de eeuw voor de ‘convivenza’  waarbij christenen, moslims en joden vreedzaam samenleefden. Dit resulteerde in de typische smeltkroes van stijlen die we in de middeleeuwse kunst in Palermo terugvinden. 
Zijn kleinzoon, Keizer Frederik II van Hohenstaufen (13de eeuw) is wellicht de  merkwaardigste figuur in de geschiedenis van Sicilië. Reeds tijdens zijn leven noemde men hem de ‘Stupor Mundi’. Frederik II sprak zes talen waaronder Arabisch. Hij sloot met de Egyptische sultan al-Kamil een vredesverdrag waardoor hij o.a. koning van Jeruzalem werd. Als verwoed valkenier schreef hij  ‘De Arte Venandi cum Avibus’ (Over de kunst van het jagen met vogels), tot heden nog steeds beschouwd als een standaardwerk.Palermo is ook een paradijs voor fijnproevers. Arancini, Cannoli Siciliani alla Ricotta,
semifreddo, ficchi, granita al limone, … We nemen hiervoor de tijd!

Uiteraard kan een avond in een van de mooiste operahuizen van Italië niet ontbreken.
In Teatro Massimo genieten we van Idomeneo van Wolfgang Amadeus Mozart.

Verder wonen we ook een concert bij van het Orchestra Sinfonica Siciliana met werk van
Ludwig van Beethoven, Franz Schubert en Olivier Messiaen.

Pianist: Filippo Gorini


Dagprogramma

Dag 1: woensdag 24 april 2019

In Zaventem nemen we reeds om 6u20 een rechtstreekse vlucht (SN 3135) naar Palermo waar we om 8u50 landen (vluchturen onder voorbehoud van wijzigingen).
Met de autocar rijden we richting hotel in het centrum van Palermo.
De extra vroege vlucht laat ons toe om vandaag reeds volop te genieten  van Palermo. Na een (tweede) gemeenschappelijk ontbijt/brunch, hebben we ruim de tijd voor een eerste stadswandeling in Palermo onder leiding van onze gids.
We wandelen langs de befaamde parken Orto Botanico, Villa Giulia in lentebloei, het kruispunt van de Quattro Canti. We bezoeken o.a. de kathedraal.
Het 6de  eeuwse kerkje San Giovanni degli Eremiti werd tijdens de Moorse overheersing als moskee gebruikt. Rogier II maakte er weer een christelijke kerk van. We vinden hier dan ook zowel Moorse, romaanse als gotische invloeden. Toch zal vooral de rust van de kloostertuin u charmeren!

We besluiten de dag met een gemeenschappelijke maaltijd.

Dag 2: donderdag 25 april 2019 - uitstap naar Segesta en Erice

Vandaag zien we de geschiedenis van Sicilië in een notendop: Feniciërs, Grieken, Noormannen.
’s Morgens beginnen we in Segesta.
Een reis naar Sicilië is ondenkbaar zonder een bezoek aan één van de vele Griekse sites op het eiland. Volgens kenners is het Parco Archeologico van Segesta het allermooiste.
Reeds in de 5e eeuw voor Christus onderhield de stad Segesta contacten met Athene. Een  ongewoon goed bewaarde Griekse tempel in Dorische stijl (420 voor Christus) is hier de getuige van. Eigenaardig genoeg werd de tempel nooit afgewerkt. In Segesta bezoeken we ook een Grieks theater uit de 3e eeuw voor Christus.
Na Segesta rijden we naar Erice.

Na een gemeenschappelijke lunch, bezichtigen we dit middeleeuws stadje, gelegen boven op de berg San Giuliano.
Erice  werd gesticht door de Feniciërs. Hiervan getuigen nog resten van de cyclopische stadsmuren . Haar naam dankt ze aan de Griekse held Eryx, zoon van Aphrodite, die hier, na zijn nederlaag tegen Hercules, zou begraven zijn. Vergilius  vertelt dat Aeneas hier zijn vader Anchises begroef.
Het overgrote deel van het historische centrum van de stad dateert uit de middeleeuwen.
In de 12e eeuw bouwden  de Noormannen de Venusburcht. Zo genoemd omdat op deze plaats  sinds mensenheugenis de godin van de vruchtbaarheid vereerd werd (Potnia of Astarte of Aphrodite of Venus).
De Dom van Erice dateert uit de 14e eeuw en is een mooi voorbeeld van de “Chiaramonte stijl”: de typische Noormannen gotiek in Sicilië, zo genoemd naar de machtige familie Chiaramonte.
Dag 3: vrijdag 26 april 2019 - Palermo en avondopera Idomeneo

Na het ontbijt geeft Nicole een inleiding op de opera van deze avond.
We nemen onze tijd om, samen met de lokale gids, de vele kunstschatten in Palermo verder te ontdekken.
Het Oratorio di San Lorenzo werd gesticht eind 16e eeuw en op het einde van de 17de eeuw versierd met weelderig stucco van Giacomo Serpotta. De blikvanger was echter de Nativita van Caravaggio.  ‘Was’: in 1969 werd het altaarstuk gestolen en tot op heden is het nog niet teruggevonden… We kunnen dus enkel een zeer mooie replica bewonderen …
De Martoranakerk dateert uit de 12e eeuw en was oorspronkelijk een Grieks-Orthodoxe kerk. Byzantijnse mozaïeken verenigen zich hier met Arabische versieringselementen. Doorheen de eeuwen werd de kerk zowel binnen als buiten steeds verder aangepast en versierd. In de 18de eeuw bracht Guglielmo Borremans belangrijke fresco’s aan. Borremans (1670-1744) was een Antwerps kunstenaar die heel zijn leven in Zuid-Italië en Sicilië werkte en stierf in Palermo.
Het hoogtepunt van Palermo is zonder enige twijfel de Cappella Palatina in het Palazzo dei Normanni. Deze kapel werd gebouwd door Roger II in de 12e eeuw. Ook hier vinden we de combinatie van gotische architectuur, Moorse versieringen en Byzantijnse mozaïeken. De oudste mozaïeken, dateren van 1140 en zijn het werk van Byzantijnse kunstenaars.  In het schip van de kapel bewonderen we het verbluffend plafond in Moorse “Muquarnas”: miniatuur hangende, met arabesken versierde,  gewelfjes die aan een honingraat doen denken.

We lunchen samen in een typisch restaurant.
In de namiddag bezoeken we het Museo Regionale in het Palazzo Abatellis. De beroemde  Annunciatie en het portret van St Augustinus van de renaissanceschilder Antonello da Messina zijn blikvangers van de collectie.Om 18u30 worden we verwacht in het Teatro Massimo.

 

Idomeneo

W.A. Mozart

Libretto: Giambattista Varesco

 

Muzikale leiding: Daniel Cohen
Regie: Pier Luigi Pizzi
Koor en orkest van het Teatro Massimo

 

Dag 4: zaterdag 27 april  2019  -  Monreale en Bagheria

In de voormiddag bezoeken we de parel van de provincie Palermo, het onvergetelijke Monreale.
De kathedraal van Monreale werd gebouwd in opdracht van koning Willem II van Sicilië in de jaren ‘70 van de 12de eeuw. Reeds in 2005 werd de kerk werelderfgoed verklaard.  De kathedraal is het resultaat van de vruchtbare samenwerking van kunstenaars uit verschillende culturen, die in Sicilië werkzaam waren ten tijde van de dynastie van de Hautevilles. Eens voorbij de bronzen poort van Pisano worden we opgenomen in de gloed van de schitterende mozaïeken.In de namiddag begeven we ons naar Bagheria. Dit is de badstad waar in de 17de en 18de eeuw de elite van Palermo zich een zomerpaleis liet bouwen. Het resultaat is een verzameling barokke paleizen te midden van prachtige tuinen. De architect Tommaso Napoli ontwierp er de villa’s Valguarnera en Palagonia.
In de Villa Valguarnera worden we ontvangen door de eigenares: de Principessa Valguarnera in een schitterend kader. We krijgen een lunch aangeboden, waarna we een rondleiding krijgen in de prachtige interieurs en de tuinen met uitzicht op de baai van Palermo.  Luscino Visconti gebruikte de balzaal van villa Valguarnera voor opnames  van zijn beroemde film Il Gattopardo  (1963).

Daarna is het de beurt aan die ander barokke parel van Bagheria: Villa Palagonia.
Deze villa is ook bekend als de villa dei mostri omwille van de vele monsters met mensenhoofden die de tuin en de muren sieren. De villa was een verplichte stop op de “grand tour” van de reizigers in de 18e en 19e eeuw.Terug in Palermo worden we om  17u30 verwacht in het theater Politeama Garibaldi voor een concert door het Orchestra Sinfonica Siciliana o.l.v. : Oleg Caetani

Solist: Filippo Gorini

Programma:

Ludwig van Beethoven
Concerto n.1 in do maggiore op.15 per pianoforte e orchestra

Franz Schubert
Sinfonia n.3 in re maggiore D.200

Olivier Messiaen
Hymne au Saint Sacrement


Dag 5: Zondag 28 april 2019

In de voormiddag vliegen we terug naar Brussel met vlucht SN 3136 (09u20). Aankomst in Brussel om 11u50.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.Reisleiding: Nicole Van Opstal
,
Musicologe en presentator-programmamaker Klara.
Voor Cimarosa  begeleidde ze al meerdere groepsreizen o.a. naar Milaan, Aix-en-Provence, Baden-Baden en Göttingen.
Praktische info

Deelnameprijs 1885 op basis van min. 15 (max 22)  personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 315

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Palermo / Palermo-Brussel met SN.
Alle verplaatsingen met autocar, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Eurostar Hotel Centrale Palace **** in het hartje van Palermo , op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Vier gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma. De begeleiding, gedurende de gehele reis, door een Franstalige  gids. De inleiding op de opera door Nicole van Opstal.
Het operaticket in eerste categorie.(waarde 110 €, reservatie inbegrepen)
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.
Het ticket voor het concert op 27 april is optioneel. Prijs 30 €

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het, ondertekend, naar info@bornemtravel.bePalermo is een prachtig slavenmeisje, dat haar meesters - moslimmeesters, christenen, emirs, koningen van de Noormannen, en Spaanse onderkoningen - mooi hebben gemaakt, de één na de ander. Overladen met al haar juwelen, slaapt ze in de zon.
Anatole France  “lettera della Sicilia”.