Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Kopenhagen
van donderdag 30 mei tot maandag 3 juni 2019. 
Deze reis is volzet.

Reisleiding: Stephan Weytjens

Wie Kopenhagen zegt, denkt aan de Kleine Zeemeermin, het Tivolipark en de kleurrijke huisjes van Nyhavn. Maar de Deense hoofdstad heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Na het succes van onze Kopenhagenreis van 2016, dompelen wij ons tijdens het verlengde Hemelvaartweekend van 2019 weer enkele dagen onder in deze bijzonder aantrekkelijke en volledig op mensenmaat gemaakte stad, met haar charmante mix van oud en modern, klassiek en futuristisch, chic en hip. Kopenhagen bevindt zich niet voor niets in de top tien van de ‘meest leefbare steden ter wereld’.

Wij opteren opnieuw voor een rijk gevulde en veelzijdige reis. Tijdens wandelingen laten wij ons verrassen door het gevarieerde, maar harmonieuze stadsbeeld. Wij brengen een bezoek aan statige kastelen en paleizen met hun oogverblindende kunstschatten, pompeuze ontvangstzalen en uitgestrekte tuinen, en maken kennis met de indrukwekkende museumcollecties die de stad rijk is. Bovendien trekken wij er een dag met de trein op uit, om een aantal interessante bezienswaardigheden in de ruimere omgeving te bezichtigen.

Uiteraard zal de muziek tijdens onze reis niet ontbreken. In het schitterende, door water omgeven gebouw van de Koninklijke Opera wonen wij een opvoering bij van Giacomo Puccini’s laatste opera, “Turandot”. In het statige gebouw van het oude Koninklijke Theater genieten wij bovendien van de balletvoorstelling “La Dame aux Camélias”, door het wereldvermaarde  Royal Danish Ballet.

Dag 1: donderdag 30 mei 2019
Op donderdagvoormiddag nemen wij het vliegtuig van Zaventem naar Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen, waar wij rond de middag zullen aankomen. We nemen de metro naar het hotel Kong Arthur. Dit 4-sterrenhotel, gebouwd in 1882 en volledig gerenoveerd in 2008, biedt een unieke combinatie van klassieke stijl en moderne faciliteiten. Het is gelegen in het hart van Kopenhagen, vlak bij het water en op loopafstand van het Slot Rosenborg en de omliggende parken.

Na een vrije lunch gaan wij samen te voet op pad in het historische stadscentrum. Tijdens deze verkennende wandeling krijgen wij meteen een aantal highlights te zien. Wij nemen een kijkje in de Vor Frue Kirke, waar wij de beroemde neoklassieke beelden van de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen kunnen bewonderen. Wij stappen de Trinitatis Kirke binnen en bezichtigen de aanpalende Rundetårn, een 17de-eeuwse toren die tot de opmerkelijkste bouwwerken van de stad behoort.

In Nyhavn, de beroemde havenbuurt met de typische gekleurde huisjes die op talloze postkaarten prijkt, nemen wij de boot voor een rondvaart op  de prachtige kanalen en havendokken van de stad. Vanop het water krijgen wij een aantal historische gebouwen te zien, maar ook enkele hoogtepunten van hedendaagse Deense architectuur, zoals het gebouw van de Koninklijke Opera en de moderne vleugel van de Koninklijke Bibliotheek, ook bekend als de Zwarte Diamant. Een groet aan het standbeeld van de Kleine Zeemeermin mag tijdens ons boottocht natuurlijk niet ontbreken.

Wij besluiten onze eerste dag met een gemeenschappelijk avondmaal in het stadscentrum.

Dag 2: vrijdag 31 mei 2019
In de voormiddag brengen wij een bezoek aan het SlotRosenborg. Dit charmante kasteel werd tussen 1606 en 1617 in opdracht van de Deense koning Christian IV als zomerverblijf gebouwd. Het ontwerp was van de Vlaams-Deense architect Hans van Steenwinckel de Jongere, maar naar verluidt met inbreng van de koning zelf. Later werd het kasteel voor officiële functies gebruikt en in de jaren 1830 besloot de koninklijke familie om het kasteel als museum open te stellen voor het publiek.

Vandaag behoort Rosenborg tot de belangrijkste attracties van Kopenhagen. Indrukwekkend zijn onder meer de schitterende ridderzaal en de oogverblindende schatkamer, waar de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Bovendien is het slot omgeven door de koninklijke tuin (Kongens Have), een uitgestrekte groene oase van rust in het hart van de stad, waar het zeer aangenaam verpozen is.

’s Middags is er een gemeenschappelijke lunch gepland, waarna wij ons begeven naar het Slot Christiansborg. Dit neobarokke kasteel, gelegen op het eiland Slotsholmen in het centrum van Kopenhagen, is één van de grote symbolen van Denemarken. Het kasteel bevindt zich dan ook op een belangrijke historische locatie. In de 12de eeuw liet de aartsbisschop en staatsman Absalon op deze plaats een burcht bouwen, waarrond uiteindelijk de stad Kopenhagen zou ontstaan. Vandaag biedt het imposante slot Christiansborg onderdak aan het nationaal parlement en aan verschillende culturele instanties.

Met name de koninklijke ontvangstzalen zijn absoluut een bezoek waard. De wanden zijn er bekleed met kleurrijke wandtapijten, met afbeeldingen van de Deense geschiedenis van de Vikings tot vandaag. Beneden in de crypten bevinden zich bovendien nog altijd restanten van oudere kastelen, waaronder ook de ruïnes van Absalons burcht.

Na ons bezoek aan Christiansborg begeven wij ons naar het hotel, waar wij de tijd hebben om ons op te frissen voor de operavoorstelling.

In de Koninklijke Opera wonen wij ’s avonds een voorstelling bij van “Turandot” van Giacomo Puccini. Het operagebouw van Kopenhagen is een hele bezienswaardigheid op zich. Het gebouw werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen en werd plechtig geopend in 2005. Het geldt als één van de modernste operagebouwen ter wereld en is, net als de opera van Sidney, bijna volledig door water omgeven.“Turandot is de laatste opera van Giacomo Puccini en wordt gezien als de kroon op het werk van de Italiaanse grootmeester. Het lyrische drama is gebaseerd op de gelijknamige commedia dell’arte van Carlo Gozzi uit 1762, en de bewerking ervan door Friedrich von Schiller, maar vindt zijn oorsprong in een sprookje over de Chinese prinses Turandot. Vanuit muzikaal oogpunt is “Turandot” veruit Puccini’s meest avontuurlijke opera. Zo worden Puccini’s typische meeslepende Italiaanse melodieën – waaronder de geliefde tenoraria “Nessun Dorma” –  in deze opera naadloos verbonden met exotische invloeden uit het Verre Oosten en met stijlelementen die verwijzen naar componisten als Claude Debussy en Igor Stravinsky.
 • Regie: Lorenzo Fioroni
 • Dirigent: Alexander Vedernikov
 • Cast:
  • Turandot: Ann Petersen / Katrin Kapplusch
  • Prins Kalaf: Sung Kyu Park
  • Liù: Sine Bundgaard
  • Altoum: Peter Arnoldsson
  • Timur: Sten Byriel
  • Ping: Palle Knudsen
  • Pang: Gert Henning-Jense


Dag 3: zaterdag 1 juni 2019

Op zaterdag nemen wij de trein naar Helsingør, een gemoedelijk stadje zo’n 50 km ten noorden van Kopenhagen. Hier bevindt zich het beroemde Slot Kronborg, een kasteel dat een sleutelrol speelde in de geschiedenis van Noord-Europa van de 16de tot de 18de eeuw. Kronborg ligt op een strategisch belangrijke plaats aan de Sont, de strook water tussen Denemarken en Zweden, die in deze omgeving op zijn smalst is. Het imposante kasteel, dat sinds het jaar 2000 op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed prijkt, geniet onder meer bekendheid als “Elsinore”, het kasteel dat het decor vormt voor Shakespeare’s “Hamlet”.

Het Slot Kronborg werd tussen 1574 en 1585 gebouwd en is zonder twijfel één van de mooiste Renaissancekastelen van heel Noord-Europa. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de imposante, volledig gerestaureerde renaissance- en barokke interieurs, de 62 meter lange balzaal, de slotkerk en het standbeeld van de mythologische held Holger Danske. In de omliggende kasteeltuinen is het bovendien heerlijk genieten van het prachtige uitzicht op de zee. Het buurland Zweden ligt hier op een steenworp afstand.

Na afloop van ons kasteelbezoek is er tijd voorzien voor een vrije lunch in Helsingør.

Vervolgens rijden we met de trein naar Humlebæk. Daar zullen wij enkele uren doorbrengen in het Louisiana Museum of Modern Art. Louisiana is, met meer dan 3000 kunstwerken, het belangrijkste museum voor moderne kunst van Denemarken. Met zo’n 600.000 bezoekers per jaar is het bovendien ook een van de drukst bezochte Deense musea.

Naast werken van Deense kunstenaars treffen we hier ook kunst aan van Pablo Picasso, Alberto Giacometti,  Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, David Hockney en vele anderen.  De nadruk ligt vooral op kunst van na 1945, met specifieke aandacht voor strekkingen als het constructivisme, Cobra, Europees nouveau réalisme, Amerikaanse popart, Duitse kunst uit de jaren tachtig, 20ste-eeuwse beeldhouwkunst en videokunst van na 1990.

Een bezoek aan Louisiana is een ware belevenis. De locatie van het museum mag zonder meer betoverend genoemd worden. Het is gehuisvest in een prachtig 19de-eeuws landhuis, vlakbij de zee. Tijdens het museumbezoek hebben wij een prachtig uitzicht op het wereldberoemde beeldenpark, met sculpturen van Joan Miró, Henry Moore, Max Ernst en vele anderen, en genieten wij van een unieke interactie tussen de architectuur, de kunstwerken, de beeldentuin en het omringende zeelandschap.

Na het museumbezoek besluiten wij onze dag met  een gemeenschappelijk avondmaal. Vervolgens nemen wij de trein terug naar Kopenhagen.


Dag 4: zondag 2 juni 2019Op zondag brengen wij onze voormiddag door in het Statens Museum for Kunst, de Deense nationale kunstgalerij en het grootste kunstmuseum van heel Denemarken. Het museum bevat een omvangrijke collectie van ongeveer 9000 schilderijen, van de 14de eeuw tot vandaag. Wij treffen er onder meer schilderijen aan van Rembrandt, Rubens, Munch en een grote verzameling Deense hedendaagse kunstwerken. Beroemd is ook de uitgebreide Matisse-collectie.

’s Middags voorzien wij tijd voor een vrije lunch.

In de namiddag, om 15u00, wonen wij een balletvoorstelling bij in het oude Koninklijke Theater, dat reeds sinds 1748 het plein Kongens Nytorv siert. Op het programma staat het ballet “La dame aux camélias” door het wereldvermaarde  Royal Danish Ballet. Dit ballet op muziek van Frédéric Chopin en in een choreografie uit 1978 van John Neumeier, vertelt een ontroerend verhaal over de jonge, naïeve Armand Duval uit de Parijse high society, die zijn hart verliest aan de verleidelijke - en ongeneeslijk zieke – courtisane Marguerite Gautier. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1848 van Alexandre Dumas, die trouwens ook de basis leverde voor Giuseppe Verdi’s opera “La Traviata”.

 • choreografie: John Neumeier
 • muziek: Frédéric Chopin
 • scènografie en kostuums: Jürgen Rose
 • lichtontwerp: Ralf Merkel
 • pianisten: Alison Smith en Thomas Rischel
 • dirigent: Tom Seligman.

Tegen de avond spreken wij opnieuw af voor ons laatste gemeenschappelijke avondmaal.

Dag 5: maandag 3 juni 2016
Op maandagvoormiddag kunt u Kopenhagen op eigen houtje verder verkennen, volgens uw eigen interesses. Aan inspiratie zal het u zeker niet ontbreken. U kan bijvoorbeeld gaan wandelen langs de langste autovrije winkelstraten van Europa, in de omgeving van Strøget. Of u kan gaan wegdromen in de uitgestrekte Botanische Tuinen (Botanisk Have).

U kan een bezoek brengen aan Christiania, de fascinerende en kleurrijke hippiewijk met gekraakte panden en zelfgebouwde huisjes van gerecycleerde materialen, versierd met prachtige graffiti-art.

Misschien wilt u liever tot rust komen in één van de vele kerken die de stad rijk is, zoals de Verlosserskerk (Vor Frelsers Kirke), met zijn prachtige 17de-eeuwse,  door olifanten gedragen kerkorgel, en zijn karakteristieke toren, die u een adembenemend uitzicht biedt over de stad.Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Reisleider: Stephan Weytjens, doctor in de musicologie.

Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen.

Als reisleider van meerdere Cimarosa-reizen: Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York, wordt hij door de deelnemers steeds hoog gewaardeerd voor zijn competentie.

Praktische info

Deelnameprijs 1950 op basis van min. 15 (max 21)  personen.
Toeslag éénpersoonskamer 305

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Kopenhagen / Kopenhagen-Brussel.
Alle verplaatsingen met openbaar vervoer, de boottocht, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Hotel Kong Arthur ****, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Vier gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten  en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleiding op de opera en balletvoorstelling door Stephan Weytjens.
De opera en Ballettickets in eerste categorie.(waarde 203 €, reservatie inbegrepen)
De voorbereidende vergadering. Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be