Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Collegium Vocale Crete Senesi
van zaterdag 27 juli tot zaterdag 3 augustus 2019

Reisleiding: Pieter Bergé

Ook deze zomer kunt u met Cimarosa genieten van het jaarlijkse festival van Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale in de Crete Senesi. Het prachtige, golvende landschap onder een felle Toscaanse zon vormt het gedroomde decor voor een onvergetelijke week.
Muzikaal worden we weer verwend: we starten met een Soirée Composée (drie concerten) en wonen nog acht concerten bij! Gerenommeerde uitvoerders brengen een gevarieerd muzikaal programma. Of wat dacht u van namen als Christoph Prégardien, Mala Punica, Nelson Goerner, Pieter Wispelwey en natuurlijk Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe?

We hebben er voor gekozen het aantal uitstappen wat terug te schroeven, zodat er voldoende tijd overblijft om rustig te kunnen genieten van het zwembad en de natuur rond het hotel.
Wie Cimarosa kent, weet dat we niets aan het gastronomische toeval overlaten.
U begrijpt dat snel inschrijven noodzakelijk is, wilt u bij de gelukkigen behoren.

Dit jaar logeren we in Laticastelli Country Relais Hotel ****https://www.laticastelli.com in Rapolano Terme.
Alle uitstappen worden begeleid door de gewaardeerde Franstalige gidse Eleonora Silvestri.

Dagprogramma

Dag 1: zaterdag 27 juli 2019

In Zaventem nemen we de vlucht naar Firenze SN 3139 om 9u10 ( vluchturen onder voorbehoud). Met de autocar rijden we naar het hotel in Rapolano.

‘s Avonds genieten we van een gezamenlijke maaltijd in het hotel.Dag 2: zondag 28 juli 2019

Na de inleiding op de concerten rijden we naar Siena.
Omdat ons hotel zich op 27 km van Siena bevindt, kozen we  ervoor de ontdekking van deze kunststad te spreiden over twee bezoeken.

We beginnen onze wandeling op de schelpvormige Piazza del Campo waar sinds 1287 tweemaal per jaar de roemruchte Palio, de paardenrace tussen de zeventien wijken van de stad, plaats vindt.
Blikvanger van het plein is het Palazzo Pubblico. De staatsiezalen van dit stadhuis zijn versierd met fresco’s. In de grote raadszaal vinden we werk van Simone Martini, een Maestà en het intrigerende portret van de huursoldaat Guidoriccio da Fogliano. In de naastgelegen kapel zien we ‘De allegorie van goed bewind en slecht bewind’ van Ambrogio Lorenzetti, maar ook Spinello Aretino, Sano di Pietro en Il Sodoma werkten hier.Na een vrije lunch kuieren we nog door Via di Citta en Via del Capitano langs enkele renaissancepaleizen van Siena, vooraleer we terugkeren naar het hotel.
In de vooravond vertrekken we naar Asciano voor de openingsavond van het festival,
de Soirée Composée. Niet minder dan drie concerten staan op het programma, evenals een buffet voor alle deelnemers aan het festival!

Ensemble Masques – Olivier Fortin

Suites van  G.P. Telemann
-
Eleanor Lyons, sopraan & S. Solovev, piano

Liederen van Rachmaninov en tijdgenoten
-

21:00 Buffet
-
Mala Punica – Pedro Memelsdorff


Werken van Johannes CiconiaDag 3: maandag 29 juli 2019

Na de inleiding op het avondconcert door Pieter Bergé, rijden we terug naar Siena om onze verkenning verder te zetten. We starten met de gotische Duomo, een van de indrukwekkendste kathedralen van Italië. Bijzonder mooi zijn de panelen op de achthoekige kansel, in 1265-1268 vervaardigd door Nicola Pisano. Zij stellen scènes voor uit het leven van Christus.
We bezoeken ook het Museo dell’ opera dell Duomo met de Maestà  van Duccio en fresco’s van de gebroeders Lorenzetti.
Na de gemeenschappelijke lunch gaan we naar het complex van de Santa Maria della Scala, een van de oudste opvanghuizen voor zieke en vermoeide pelgrims, dat nu omgebouwd is tot museum. In de Pellegrinaio, de zaal van de pelgrims, bewonderen de fresco’s van Domenico Bartolo en we bezoeken ook de oorspronkelijke ziekenkamers. In de late namiddag keren we terug naar het hotel.’s Avonds wonen we het avondconcert bij in de San Francescokerk in Asciano.

Leden van het Antwerps Symfonieorkest

Claude Debussy: Syrinx (L.129)

Claude Debussy: Strijkkwartet in g, op.10 (L.85)

Albert Roussel: Trio voor fluit, altviool en cello, op.40

Henri Dutilleux: Ainsi la nuit (Strijkkwartet)

 

Dag 4: dinsdag 30 juli 2019

Na de inleiding van Pieter Bergé op de twee concerten die vandaag op het programma staan, begeven we ons naar Asciano voor het middagconcert in San Francesco.

Edding Quartet
Ludwig van BeethovenStrijkkwartet opus 127 in Es


De namiddag brengen we door in Pienza.
Pienza, de stad van de Pecorinokaas, is de geboortestad van paus Pius II (de humanist Enea Silvio Piccolomini). Hij besloot het centrum van zijn geboortestadje, dat toen nog Corsignano heette, te verbouwen volgens de principes van de ideale renaissancestad. Hij gaf deze opdracht aan Bernardo Rossellino, leerling van Alberti.  De plannen werden maar gedeeltelijk gerealiseerd maar het stadje met zijn authentieke centrum werd terecht uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. We bezoeken de duomo, bekend voor zijn schitterende glasramen, evenals het Palazzo Piccolomini. Vanop de Piazza Pio II genieten we van een adembenemend zicht op de omringende heuvels, de “Crete Senesi”.’s Avonds nemen we deel aan het avondmaal in Sant’ Anna in Camprena: een  voormalig klooster van benedictinessen van de orde van de Olijfberg.

Na het diner genieten we van een laatavondconcert om 22u30 door het Collegium Vocale.

Collegium Vocale Gent - Philippe Herreweghe
Heinrich Schütz
‘O primavera’ – Il primo libro de madrigali, 1611


Dag 5: woensdag 31 juli 2019

Ook vandaag staan twee concerten op het programma.
Na de inleiding tot de concerten begeven we ons naar Castelmuzio voor een middagconcert in de kerk van Santo Stefano.

Pieter Wispelwey, cello
J.S. Bach: Cello Suite No.6 BWV 1012
G. Ligeti: Sonata for cello solo
B. Britten: Cello Suite No.1 op.72.


We rijden dan door naar de Osteria de la Porta in Monticchiello voor een uitgebreide gastronomische maaltijd met wijnproeverij. We keren terug naar het hotel voor een koude douche of een duik in het zwembad en worden ‘s avonds terug verwacht in Asciano voor het concert in de San Francescokerk.


Christoph Prégardien & Michael Gees

Schubert - Die Schöne Müllerin
Dag 6: donderdag 1 augustus 2019

Vandaag gaan we op uitstap naar Torri en San Galgano. Het middeleeuwse dorpje Torri, vijftien km ten westen van Siena, ligt aan de voet van de bosrijke Colle di Siena Vecchia. Hier bevinden zich de resten van een abdij uit de 11de eeuw, het Chiostro romanico dell’Abbazia di Santa Mustiola. Het claustrum, met vierkant grondplan en drie verdiepingen, is zeer goed bewaard ( en gerestaureerd). Prachtig versierde kapitelen en een Madonna van Luca di Tommè, maken dit bezoek meer dan de moeite waard.

Na een gemeenschappelijk middagmaal rijden we verder naar de Abbazia di San Galgano en de Cappella di San Galgano in Montesiepi.

Van de monumentale kerk van de cisterciënzerabdij San Galgano (1201) in de buurt van het graf van de heilige kluizenaar, blijft alleen nog een ruïne over. Haar ligging in het landschap is uniek. Op wandelafstand ligt de Cappella sul Monte Siepi, gebouwd eind 12de eeuw op de plaats waar de kluizenaar San Galgano tot zijn dood in 1181  leefde. Het is een uniek gebouw dat verwijst naar antieke mausolea en de grafkerk in Jeruzalem (rondbouw). Vooral de kleurwerking door het gebruik van verschillende materialen (baksteen en travertijn) blijft verbazen.
’s Avonds wonen we het concert bij in Asciano, San Francesco om 20u.

Nelson Goerner, piano
Recital Schumann - Beethoven – Liszt

Robert Schumann: Blumenstück opus 19
Ludwig van Beethoven: Pianosonate nr. 23, opus 57 -  ‘Appasionata’
Franz Liszt: Valse oubliée No.1, Les jeux d’eau à la villa d’Este, Rhapsodie espagnole


Dag 7: vrijdag 2 augustus 2019

Deze laatste dag doen we het rustig aan. We wonen twee concerten bij.
Na de inleiding door Pieter Bergé hebben we het middagconcert  in San Francesco, Asciano.

Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam
Johannes Brahms: Strijksextet No. 1, op.18 (1860)

Gemeenschappelijk middagmaal.
In de namiddag genieten we rustig van de Toscaanse zon en de faciliteiten van het hotel.
’s Avonds rijden we een laatste keer naar Sant’Anna in Camprena voor het slotconcert.


Collegium Vocale Gent - Philippe Herreweghe
Heinrich Schütz: Psalmen Davids (selectie)


Dag 8: zaterdag 3 augustus 2019

We vertrekken uit het hotel om 7u45 richt
ing luchthaven van Firenze. Om 11u45 vliegen we met vlucht SN 3140 terug naar Brussel waar we omstreeks 13u30 landen.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Reisleiding: Pieter BergéPieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Vorig jaar verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”. Hij is ook hoofdredacteur van KARAKTER, het tijdschrift van de Academische Stichting Leuven vzw. Later dit jaar verschijnt van hem nog een sprookjesbundel (Er was eens...) en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is (Hoe groen klinkt een gitaar?). Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers.

Praktische info

Deelnameprijs: 2680 op basis van min. 17 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 290

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Firenze / Firenze-Brussel met SN.
Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
Zeven overnachtingen in Laticastelli Country Relais Hotel **** in Rapolano Terme, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden, waarvan één buffet en één maaltijd met de muzikanten van het festival - drank inbegrepen - en een gastronomische maaltijd met uitgelezen wijnen (in de prijs inbegrepen).
De tickets voor de Soirée Composée en acht concerten in het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi. (waarde: 350 €)
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de Franstalige gids Eleonora Silvestri.
De deskundige inleidingen op de concerten door Pieter Bergé.
De voorbereidende vergadering.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden, behalve bij de maaltijden op 28/7, 30/7en 31/7 waar de drank wel inbegrepen is.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
U kunt het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40).

Wacht niet met inschrijven, het aantal 1-persoonskamers is voor deze reis beperkt.

Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997