Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Mendelssohn achterna. Een muziekreis naar Edinburgh en omgeving.
Nieuwe datum: van donderdag 1 oktober tot maandag 5 oktober. Nog enkele plaatsen beschikbaar.Reisleiding: Stephan Weytjens

In de zomer van 1829 trok de 20-jarige Felix Mendelssohn-Bartholdy drie weken lang door Schotland. Dit leidde tot twee bekende werken: de ouverture ‘Die Hebriden’ en de Schotse symfonie (die wij meteen al de eerste avond zullen horen). Een klein deel van deze reis — die de componist uitgebreid beschreef in zijn dagboek, met tekeningen van eigen hand — gaan we overdoen. In zijn voetsporen bezoeken we Edinburgh en omgeving. Zo maken we een daguitstap naar het huis van Sir Walter Scott in Abbotsford en Melrose Abbey. Daarna volgen wij zijn eerste etappe tot aan Blackness Castle en Stirling Castle in het westen. Wij wonen ook twee concerten bij, door Schotse orkesten, met o.m. de beroemde Schotse werken van Mendelssohn op het programma.

Donderdag 7 mei: Scottish Chamber Orchestra in The Queen’s Hall
Leleux dirigeert Mendelssohns 'Scottish'

Vrijdag 8 mei: Royal Scottish National Orchestra in Usher Hall
Richard Strauss’ ‘Tijl Uilenspiegel’, opera-aria’s van Mozart en Mahlers 4de symfonie

Bovendien brengt Stephan Weytjens speciaal voor ons een uniek orgelrecital.

Voorbij deze magnifieke muziek zullen we evenzeer genieten van de prachtige Schotse natuur, de gezellige ‘old town’ van Edinburgh, de majestueuze kastelen en landelijke kerkjes, de beroemde kunstcollectie van de Scottish National Gallery en niet te vergeten: de diverse culinaire specialiteiten, in vaste en vloeibare vorm.

We verblijven in het Apex Grassmarket hotel **** in het hartje van Edinburgh op 400m van Edinburgh Castle. Zie: https://www.grassmarkethotel.co.ukReisprogramma

Dag 1: donderdag 7 mei 2020

Samenkomst in Brussel Airport om 13u00, waar wij om 14u55 opstijgen richting Edinburgh.
Een touringcar brengt ons naar ons viersterrenhotel voor een gezamenlijke ‘five o’clock tea’ (of koffie). ‘s Avonds wonen we ons eerste concert bij. In de Queen’s Hall speelt het Scottish Chamber Orchestra:

MENDELSSOHN — Ouverture, The Hebrides
GRIME — Percussion Concerto Scottish Premiere
MENDELSSOHN — Symphony No. 3 ‘Scottish’

François LeleuxDirigent
Colin CurriePercussieDag 2: vrijdag 8 mei 2020 — Edinburgh

We beginnen de dag met een inleiding op het avondconcert door Stephan Weytjens. Daarna bezoeken we Edinburgh onder leiding van een Engelstalige gids. We ontdekken er o.a. de ‘old town’, Edinburgh Castle en St Giles' Cathedral. Na een gezamenlijke lunch in de binnenstad bezichtigen wij de vermaarde Scottish National Gallery.Hier bewonderen we de meesterwerken van Botticelli, Raphael, Titiaan, Rembrandt, Vermeer, Constable, Turner, Monet, Van Gogh en Gauguin, naast belangrijke Schotse kunstenaars als Ramsay, Raeburn, Wilkie en Mc Taggart.

’s Avonds genieten we in de Usher Hall van ons tweede concert, gebracht door het Royal Scottish National Orchestra:

RICHARD Strauss — Till Eulenspiegel’s Merry Pranks
Mozart — Arias from Figaro, Idomeneo and La finta giardiniera
Mahler — Symphony No. 4

Thomas SøndergårdDirigent
Mari EriksmoenSopraan


Dag 3: zaterdag 9 mei 2020 — Abbotsford en Melrose Abbey

We starten de dag met een bezoek aan Holyrood aan de voet van de Royal Mile. Op de gronden van een voormalige abdij staan hier zowel het Schotse parlement als het befaamde Holyrood Palace. Deze koninklijke residentie wordt omgeven door een riant park dat Mendelssohn inspireerde tot zijn Schotse symfonie.

Op 31 juli 1829 trok de componist per postkoets naar Abbotsford. We reizen hem per touringcar achterna. Na de vrije lunch brengen we een bezoek aan het huis van Sir Walter Scott, de politicus en auteur van Ivanhoe, bij wie Mendelssohn op theevisite ging.

In de buurt ligt ook de Melrose Abbey. Deze 12de-eeuwse abdij, die getuige was van vele veldslagen tussen Engelse en Schotse troepen, is nu een schilderachtige ruïne. Naar verluidt ligt hier het hart van Robert the Bruce begraven.

Op de terugweg rijden we nog langs Crichton Castle of Craigmiller Castle, waarna wij neerstrijken bij ‘Michael Neave Kitchen And Whisky Bar’ om blij te genieten van een spirituele whisky proeverij, gevolgd door een gezamenlijke avondmaaltijd.


Dag 4: zondag 10 mei 2020 — Blackness Castle & Stirling Castle

In het kielzog van Mendelssohn, die de dag nadien per boot naar Stirling trok, volgen wij hem over land. Dat geeft ons de gelegenheid om onderweg het 15de-eeuwse Blackness Castle te bezoeken. Deze grote grimmige burcht, gebouwd op een landtong in de Firth of Forth, diende achtereenvolgens als garnizoensfort en staatsgevangenis. Heel wat Schotse geschiedenis werd hier geschreven. Vanwege zijn smalle vorm staat deze vorstelijke vesting ook wel bekend als ‘the ship that never sailed’.Daarna rijden wij naar Stirling. Na een vrije lunch bezoeken wij Stirling Castle, waar ooit de Schotse koningen verbleven. Edward I van Engeland veroverde het kasteel in 1304, maar toen Robert the Bruce het tien jaar later heroverde, verwoestte hij het volledig. Het huidige bolwerk is in de 15de eeuw opgetrokken door de Schotse koning James IV.

Op de terugweg stoppen we in Dalmahoy bij een typisch landelijk kerkje, St-Mary’s Church, waar Stephan Weytjens ons zal vergasten op een uniek privé-orgelconcert.
’s Avonds dineren we gezamenlijk in restaurant Wedgwood in de ‘old town’ van Edinburgh.Dag 5: maandag 11 mei 2020

In de vrije voormiddag kunt u op eigen houtje Edinburgh bezoeken of gaan winkelen in Princess street. Na een gezamenlijke lichte lunch vertrekken we per autocar naar de luchthaven. Om 16u20 vertrekt onze vlucht naar Brussel waar we landen om 19u00.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


Reisleiding: Stephan Weytjens, doctor in de musicologie.

Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk
Vlaams Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen.

Als reisleider van meerdere Cimarosa-reizen: Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York, wordt hij door de deelnemers steeds gewaardeerd voor zijn competentie.

Tijdens deze reizen streeft hij ernaar om zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.
Tijdens de voorbereidende vergadering zal Stephan een inleiding geven op het avondconcert van de eerste dag

Praktische info

Deelnameprijs € 1.960 € op basis van min. 15 (max 22) personen
Toeslag éénpersoonskamer € 355

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Edinburgh / Edinburgh-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Apex Grassmarket hotel **** in Edinburgh op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid Schots ontbijt.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
De begeleiding gedurende de gehele reis door een Engelstalige gids.
het gebruik van ons audio-systeem
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Stephan Weytjens.
De tickets voor de twee concerten.
Het privé-orgelconcert door Stephan Weytjens in Dalhomey.
De voorbereidende vergadering. Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien
De BTW

 

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet is vermeld onder 'inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs.
Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wil deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem.

Of mail het naar: info@bornemtravel.be