Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
Mysteria Paschalia Krakau.
van woensdag 13 april tot zondag 17 april 2022. Voor deze reis kan niet meer ingeschreven worden.

Reisleiding: Hilde Pien

Gedurende meer dan vijfhonderd jaar was Krakau de hoofdstad van Polen. Elke straatsteen, elke erker, elke torenspits ademt geschiedenis.  Als we hierbij bedenken dat Krakau de wereldoorlogen ongeschonden heeft doorstaan, is het niet te verwonderen dat deze stad reeds op de eerste lijst van het Unesco Werelderfgoed stond.
Bovenop al dit moois vindt tijdens de Goede Week het muziekfestival Misteria Paschalia plaats. Al jaren brengt dit festival de grote namen van de renaissance- en barokmuziek naar deze unieke stad. Hoogtepunt is telkens weer het concert op Stille Zaterdag in de indrukwekkende kapel van de zoutmijnen van Wielicszka. Krakau is steeds meer een toeristenstad die tijdens de zomermaanden onder de voet gelopen wordt. Tijdens het voorjaar kunnen we echter nog rustig van de stad genieten.

In Krakau heb je ogen en oren te kort. Mooier dan Wislawa Szymborska, dichteres, Nobelprijswinnaar én inwoner van Krakau, kunnen we een reis naar deze stad niet verwoorden:

Alles van mij, maar niets voorgoed,
niets bezit van het geheugen,
alleen van mij zolang ik kijk.
We nemen deel aan drie concerten in het kader van het festival Misteria Paschalia.
Eindelijk is het programma bekend. Het is schitterend!


Misteria Paschalia 2022

Het festival Misteria Paschalia focust op muziek voor de Goede Week.

 

Woensdag 13 april: Wolfgang Amadeus Mozart

Davide Penitente, KV 469 (cantate)

Symfonie nr 40, KV 550
Vox Luminis – Lionel Meunier

Vrijdag 15 april:        Alessandro Scarlatti

Johannespassie

Cappella Mediterranea – Leonardo García Alarcón

 

Zaterdag 16 april:      Florentijnse muziek uit de 14de eeuw

Sollazzo Ensemble – Anna Danilevskaia

 

 Dagprogramma

Dag 1:  woensdag 13 april 2022                                           

We vertrekken in Zaventem om 9u45 (AU352) en vliegen met overstap in Wenen(AU597) naar Krakau, waar we om 13u50 landen. Deze vluchturen zijn onder voorbehoud. De rechtstreekse vluchten naar Krakau worden in april 2022 niet ingericht.
Een comfortabele bus brengt ons van de luchthaven naar het hotel Radisson Blu.

Dit schitterende *****-hotel ligt aan de Planty, de groene gordel van de stad, in de onmiddellijke nabijheid van de Franciskanenkerk (Wyspianski!). Alle historische plaatsen zijn op loopafstand (Grote Markt-500m, Collegium Maius-400m, Czartoryskimuseum – 900m, Wawel -650m). Door de keuze voor dit hotel vermijden we overbodig lange wandelingen.

Na de check-in maken we een eerste verkennende wandeling met Hilde Pien door de oude stad. We volgen hierbij de koninklijke weg tot aan de Rynek.

De Rynek (‘Markt’) is de grootste middeleeuwse markt van Europa en sinds de 13de eeuw de ontmoetingsplaats van de inwoners van Krakau. Op en rond dit prachtige plein bevinden zich schitterende monumenten.

Blikvanger van de Rynek is de Kosciol Mariacki, de Mariakerk. De hoge toren van deze kerk  fungeerde als wachttoren (o.a. bij de aanvallen van de Tataren). Binnenin bevindt zich het grootste houten altaarstuk van Europa ( 12m x 11m ) gemaakt door Veit Stoss (Nürnberg). Uiteraard gaan we dit meesterwerk bezoeken.
Na een –vroeg- gemeenschappelijk avondmaal brengt de bus ons naar de Sint-Catharinakerk voor het eerste concert.
19u: Sint-Catharinakerk - Kazimierz

Wolfgang Amadeus Mozart
cantate Davide Penitente, KV 469
Symfonie nr 40, KV 550
Vox Luminis

 

Na het concert transfer naar het hotel.Dag 2: donderdag 9 april 2020


Deze ochtend staat het Collegium Maius, de oudste universiteit van Polen, op het programma. Hier bezoeken we niet alleen het gebouw, maar krijgen we de unieke kans om, achter de schermen, de collectie middeleeuws houtsnijwerk en polychrome heiligenbeelden te zien.

In 1364 stichtte koning Kazimierz III Wielki de eerste universiteit van Polen. In 1405 werd hier de eerste Europese leerstoel voor wiskunde en astronomie geopend. Het gebouw van het Collegium Maius geldt als een van de mooiste voorbeelden van profane gotische architectuur en is een van de weinig overgebleven middeleeuwse universiteitsgebouwen. De bekendste leerlingen aan deze universiteit zijn Nicolaas Copernicus (1473-1543) en Paus Johannes Paulus II.In de namiddag bezoeken we met onze Nederlandstalige gids Kasia de joodse wijk Kazimierz.

Dit stadsdeel is genoemd naar koning Kazimierz III Wielki. In 1495 werden de Joden door een koninklijke verordening verplicht naar Kazimierz te verhuizen. De stad werd zo verdeeld in een christelijk en een joods gebied. De Joden bouwden eigen scholen, synagogen, drukkerijen en begraafplaatsen. Er groeide een Joodse gemeenschap die geregeerd werd door eigen wetten en gebruiken. De geschiedenis van de Joden van Kazimierz eindigde tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze werden overgebracht naar de wijk Podgorze. Hier verbleven ze niet lang: bijna de gehele Joodse gemeenschap kwam om in de kampen van Auschwitz …

Na een grondige renovatie behoort deze wijk nu tot de levendigste delen van Krakau. Op het programma staan de Oude Synagoge, de Remuh Synagoge en de Tempel Synagoge. De Oude Synagoge dateert van 1557 en werd ingericht als museum. Er worden voorwerpen getoond die werden gebruikt voor joodse rituelen. De kleine Remuh Synagoge is bekend voor haar ontroerend kerkhof en de Tempel Synagoge (2de helft 19de eeuw) overweldigt de bezoeker met haar rijkelijke ornamenten.

Gemeenschappelijk avondmaal in Kazimierz.Dag 3: vrijdag 15 april 2022

Krakau bezit een schat aan glasramen. De leidende figuren hierbij zijn Stanisław Wyspiański (1869-1907) en Józef Mehoffer (1869-1946), ze stichtten samen de kunstenaarsgroep Jong Polen. We bezoeken het atelier waar ze werkten en krijgen ook praktische uitleg over glas-in-loodkunst.

Na het gemeenschappelijk middagmaal wandelen we doorheen Krakau naar de Wawel-heuvel.

Het kasteel op de Wawel was bijna zes eeuwen lang de koninklijke residentie. Deze periode begon in 1038 toen koning Kazimier I Krakau tot hoofdstad van Polen maakte. De bouwgeschiedenis kan worden ingedeeld in drie periodes: de romaanse periode van Boleslaw I Chrobry (de Dappere), de gotische van Kazimierz III Wielki (de Grote) en de renaissanceperiode onder koning Sigismund. De muren van het gotische gebouw werden verwerkt in het schitterende renaissancegebouw uit het begin van de 16de eeuw van de Italiaanse architecten Fiorentino en Berrecci.
Een andere blikvanger van de Wawel-heuvel is de kathedraal met de vergulde koepel van de Sint-Sigismundkapel, een schoolvoorbeeld van renaissancekunst buiten Italië. Bartolomeo Berrecci uit Firenze bouwde de kapel tussen 1519 en 1533 als mausoleum voor Koning Sigismund de Oude en zijn familie. De bronzen koorafsluiting werd gemaakt in het atelier van Hans Vischer in Nürnberg.

Bij het schrijven van de reiswijzer liet onze Poolse gids weten dat de kans groot is dat de  Koninklijke Vertrekken en de Koninklijke Schatkamer en Wapenkamer en de collectie  “Het Oosten in de Wawel” tot juni 2022 niet toegankelijk zullen zijn wegens renovatiewerken. In dat geval zullen we enkel de buitenzijde kunnen bewonderen. We stellen echter alles in het werk om de collectie van Bisschop Ciolek , een waardevolle collectie middeleeuwse kunst, te kunnen aanbieden als alternatief.

20u:     Avondconcert in Krzysztof Penderecki-zaal ICE congrescentrum

Alessandro Scarlatti – Johannespassie

Cappella Mediterranea – Leonardo García Alarcón

De transfer naar de concertzaal gebeurt met de bus.


Dag 4: zaterdag 16 april 2020                                              

In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Czartoryski Museum. Dit museum is eindelijk weer te bezoeken na een jarenlange restauratie. Da Vinci, Rembrandt, Rafael, … het zijn maar enkele van de blikvangers.Vrije lunch en mogelijkheid tot een kerkenwandeling (met bezoek aan de Wawel kathedraal) met Hilde Pien.

In de late namiddag begeven we ons met de bus naar de zoutmijnen van Wieliczka.

Vijftien kilometer ten zuidoosten van Krakau ligt de historische stad Wieliczka. Reeds 5500 jaar geleden werd zout gevonden in deze streek. De ontginning van het zout begon 700 jaar geleden. In de Middeleeuwen was Wieliczka het centrum van de Europese zoutroutes. Het werd met karren over land en met vlotten over de Wisla tot in Gdansk gebracht. De zoutwinning verklaart mede de rijkdom van Krakau.
De Kingakapel is een zeer grote ruimte waarin zich prachtig beeldhouwwerk uit zout bevindt. (Het afdalen in de zoutmijn gebeurt met liften.)

Na het gemeenschappelijk avondmaal wonen we het concert bij in de zoutmijnen.

20u: Kinga-kapel, Wieliczka

Muziek uit de 14de eeuw

Sollazzo Ensemble

Dag 5: zondag 12 april 2020

Na een uitgebreid Paasontbijt hebben we nog even tijd om afscheid te nemen van de stad. Dit doen we met een korte wandeling in de architecturaal interessante wijk net buiten de Planty. We maken kennis met de Poolse Art Nouveau van Theodor Talowski.
Rond 13u vertrekken we naar de luchthaven, waar we om 14u30 opstijgen (AU598) met een overstap in Wenen (AU355), we landen in Zaventem om 19u15 (vluchturen onder voorbehoud).Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

Reisleiding: Hilde Pien, musicoloog
“In Krakau ligt een stukje hart van mij. Ik heb het in bewaring gegeven aan De Dame met de Hermelijn, aan het jonge nonnetje aan de ingang van de Mariakerk, aan de binnenkoer van het paleis op de Wawel, aan de passiemuziek in de Krzysztof Penderecki-zaal, aan de meetinstrumenten in het Collegium Maius, aan onze bezorgde gidse Kasia, aan de zoutlusters in de Kingakapel, aan de lichtkleuren van de woeste God van Wyspianski, aan de skyline van kerktorens, aan de koetsiers op de Rynek, aan de verweerde joodse grafstenen, aan de slachtoffers van Auschwitz, aan de klepel van de Zygmuntklok,...”

Praktische info

Deelnameprijs: 1630 € op basis van tweepersoonskamer bij minimum 17, maximum 21 deelnemers. 
Toeslag eenpersoonskamer:295

Inbegrepen:

−        vluchten Brussel -Wenen- Krakau, H/T ( luchthaventaksen inbegrepen).

−        Alle transfers per bus zoals beschreven in het programma.

−        4 overnachtingen in Hotel Radisson Blu***** op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.

−        4 gemeenschappelijke maaltijden (drie gangen, water, koffie of thee inbegrepen).

−        De toegangstickets voor alle in het programma opgenomen bezoeken.

−        Tickets voor 3 concerten, eerste categorie.

−        Nederlandstalige gidsbeurten, zoals beschreven in het programma.

−        Gebruik van audiofoon bij gidsbeurten en stadswandelingen.

−        Inleidingen op de concerten en deskundige reisbegeleiding door Hilde Pien.

−        De voorbereidende vergadering, met inleiding op het eerste avondconcert.

−        Alle fooien.

−        BTW.

Niet inbegrepen:

−        Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.

−        Drank bij de maaltijden.

−        Persoonlijke uitgaven.

 

De technische organisatie is in handen van A1 Reizen NV met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1 Reizen NV is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Inschrijven

De reis naar Krakau nadert snel. Door het uitblijven van de muzikale programmatie, was het onmogelijk deze reis sneller te lanceren. We durven u dan ook vragen snel te reageren.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar info@a1reizen.be