Skip to main content
Status:
De reis is volzet
Vertrek:
11/04/2024
Duur:
5
Transportmiddel:
Vliegtuig

Reisleider

Een muziekreis naar Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo ligt prachtig aan de diepste uitloper van de Oslofjord. De stad heeft de laatste decennia ononderbroken én met succes geïnvesteerd om haar imago van ‘uit de kluiten gewassen provinciestad’ definitief van zich af te werpen. Hedendaagse architectuur op topniveau, musea, beeldenparken en exquise restaurants… De troeven van Oslo zijn niet min. Met MUNCH, het nieuwe Munch Museum, staat de stad meer en meer op de bucketlist van vele cultuurliefhebbers.

Cimarosa reserveerde tickets voor de ontroerende opera Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc en voor het ballet De Wilde Eend in de architecturaal indrukwekkende Noorse Opera en dompelt u onder in een Richard Strauss-concert met het Oslo Filharmonisch Orkest – een orkest op wereldniveau dat onder wijlen Mariss Jansons referentieopnamen afleverde van de symfonieën van Tsjaikovski en Sjostakovitsj maar dat ook vandaag in eredivisie speelt.

Architectuur en beeldende kunsten nemen een bijzondere plaats in in deze gevarieerde cultuurreis.

Muzikaal programma

donderdag 11 april 2024, 19u – Oslo Konserthus

Portretconcert Richard Strauss:
Träumerei am Kamin
Concerto voor hoorn en orkest nr. 2 in Es
Eine Alpensinfonie
Oslo Filharmonisch Orkest
Stefan Dohr, hoorn
Marc Albrecht, muzikale leiding


Het gebeurt niet dagelijks dat men ‘Eine Alpensinfonie’ van Richard Strauss live kan meemaken. Dit sonoor overweldigende fresco met een duurtijd van om en bij 50’ evoceert op weergaloze wijze een tocht door de Beierse Alpen. Het is Strauss’ omvangrijkste orkestpartituur die een groot apparaat aanspreekt, inclusief wind- en dondermachines, orgel en koebellen! Als zoon van een van de beste hoornisten van zijn tijd kende Richard Strauss de hoorn als geen ander. Het leverde twee prachtige concerti op, waarvan het hier gespeelde Concerto Nr. 2 uit 1942 opgevat is als een innige conversatie tussen solist en orkest. ‘Träumerei am Kamin’, een van de symfonische interludes uit de opera ‘Intermezzo’ verklankt exact wat het belooft: een romantische mijmering aan het haardvuur.

zaterdag 13 april 2024, 18u  – Noorse Nationale Opera

Ballet De wilde eend
Het Noorse Nationale Ballet
Regie & choreografie: Marit Moum Aune
Muziek: Nils Petter Molvær

De Noorse toneelauteur Henrik Ibsen wordt terecht beschouwd als de vader van het moderne drama. ‘De wilde eend’ is een van zijn meesterwerken waarin hij focust op de geheimen en de levensleugens binnen de familie Ekdahl. Regisseur/choreograaf Marit Moum Aune voert ons via de dans binnen in Ibsens beklemmende wereld waarin de natuur een essentiële, symbolische betekenis vervult. Over haar vorige choreografie, naar Ibsens ‘Spoken’ meldde Critical Dance: ‘Een fijnzinnig en intens opgebouwd drama dat alle verwachtingen overstijgt.’

zondag 14 april 2024, 18 u – Noorse Nationale Opera

Opera Dialogues des Carmélites (Francis Poulenc)
Regie: Barrie Kosky Met ‘Dialogues des Carmélites’ schreef Francis Poulenc één van zijn meest aangrijpende en meest persoonlijke theaterwerken. Centraal in deze religieuze opera, waarin Poulencs geloofstwijfels dramatisch indringend zijn verwerkt, staat de angstige en gekwelde Blanche de la Force die het leed van de wereld probeert te ontvluchten in een kloostergemeenschap van karmelietessen. Maar de kloostermuren kunnen de grote politieke omwentelingen van de Franse Revolutie niet buiten houden en Blanche moet moed en kracht meer en meer in zichzelf vinden en uiteindelijk zelfs de dood in de ogen kijken. Poulencs opera, die op momenten doordrongen is van een emotionaliteit à la Puccini, wordt gebracht in de bejubelde productie van Barrie Kosky, artistiek leider van de Komische Oper in Berlijn. De pers overlaadde deze enscenering met unanieme lof bij de creatie ervan in Glyndebourne in de zomer van 2023.


We verzamelen om 9u00 in de luchthaven van Zaventem. De vlucht van SAS naar Oslo vertrekt om 10u55. Met de exprestrein rijden we naar de stad. Ons hotel Clarion **** ligt pal in het centrum dicht bij het station, en grenzend aan het Operagebouw aan de ene zijde en aan het Munchmuseum aan de andere zijde. Na een gemeenschappelijke late lunch krijgen we van Piet De Volder een inleiding op het concert van de avond. Om 19u worden we in het Konserthus verwacht voor het concert gewijd aan Richard Strauss.


Vandaag en morgen verkeren we onder de bekwame hoede van onze Vlaamse gids Hilde De Boom.

Deze morgen brengen we een geleid bezoek aan het Nationaal Museum. Net zoals de werken van Edvard Munch heeft de gevarieerde en hoogstaande kunstcollectie van het Noorse Nationale Museum voor schilderkunst een onderkomen gevonden in een aantrekkelijk gloednieuw (2022) museum. Ook hier vinden we sleutelwerken van Edvard Munch naast schilderijen van Matisse, Picasso, Braque, Courbet, Renoir en Cézanne. Niet te versmaden is een fraai overzicht van de romantische en vroeg 20ste-eeuwse Noorse schilderkunst. Na een vrije lunch laat Hilde ons kennismaken met de binnenstad van Oslo.

‘s Avonds stappen we aan boord van de MS Nobel voor een dinner cruise op de Oslo Fjord.


Hilde De Boom leidt onze in de voormiddag rond in het beeldenpark Vigelandpark. Het is het grootste beeldenpark ter wereld met werken van één enkele artiest. Twintig jaar lang werkte Gustav Vigeland (1869-1943) aan een openluchttentoonstelling in de achtertuin van zijn woonhuis en atelier in Frogner, een wijk in Oslo. Het werd een compleet beeldenpark van 212 sculpturen in graniet en brons. Vigeland maakte niet alleen alle beelden zelf, hij ontwierp ook het park, inclusief de tuinarchitectuur, bruggen, fonteinen en hekken.

Na een vrije lunch geeft Piet De Volder ons een inleiding op het ballet van deze avond.

We nemen de tijd om het prachtige operagebouw en de nieuwe bibliotheek te bewonderen. We genieten samen van een vroeg diner in het restaurant Havsmak in het operagebouw. Om 19u start het ballet Vildanden (De wilde eend).


Deze voormiddag bezoeken we het Astrup Fearnley Museum: een baken van hedendaagse kunst in Oslo. Alweer een collectie die een nieuwe haven kreeg in een staaltje verbluffende architectuur, ditmaal van de hand van toparchitect Renzo Piano (2012). In de collectie vinden we veel Amerikaanse kunst maar ook werk van onder meer Anselm Kiefer, Damien Hirst, Susan Taylor-Wood en Gilbert & George. We bezoeken dit museum met een Engelstalige gids.

We lunchen samen in het restaurant Venti Venti aan het water.

Na een inleiding door Piet De Volder, begeven we ons naar het Operagebouw waar om 18u de opera Dialogues des Carmélites van start gaat.


We gaan nog niet naar huis. Eerst brengen we een bezoek aan onze linkerbuur langs het water: het MUNCH.

Zoals Henrik Ibsen aan de basis ligt van het modernisme in het theater, zo geldt zijn landgenoot Edvard Munch, die behalve schilder ook graficus was, als een van de koplopers van de modernistische schilderkunst. Elementen uit het 19e-eeuwse symbolisme en het Duitse expressionisme vloeien samen in zijn unieke plastische taal. MUNCH, het gloednieuwe museum dat aan zijn omvangrijke artistieke erfenis is gewijd, is een absolute must see in Oslo. Een museum dat een extra accent geeft aan de architecturale skyline van de stad.

Na een gemeenschappelijke lunch vertrekken we met de trein naar de luchthaven waar onze SAS vlucht vertrekt om 16u25. Om 18u20 worden we terug verwacht in Brussel.


Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

Deelnameprijs 1795 op basis van min. 17 (max 20) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 325 €

Inbegrepen:

De vliegtuigreis heen en terug.
De verplaatsingen met het openbaar vervoer.
Vier overnachtingen in **** Clarion Hotel Oslo Dronning Eufemias Gata 15, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Tickets eerste rang voor de drie voorstellingen (waarde 152 €).
Vier gemeenschappelijke maaltijden zoals vermeld in het programma.
De dinner cruise op de MS Nobel.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De toelichting bij de voorstellingen door Piet De Volder.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Eventuele reis/annulatieverzekering
Persoonlijke uitgaven.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!