Skip to main content
Status:
Inschrijven niet meer mogelijk
Vertrek:
29/07/2024
Duur:
7
Transportmiddel:
Vliegtuig

Interesse?

Via onderstaande knop kan u onze reiswijzer en een inschrijvingsformulier aanvragen

Reiswijzer aanvragen

Reisleider

maandag 29 juli – zondag 4 augustus 2024

Muzikale reisbegeleiding: Mark Delaere

In Toscane vinden we zowat alles wat Italië aantrekkelijk maakt. De bakermat van de renaissance heeft niet alleen een duizelingwekkend aanbod aan kunst en cultuur, maar ook een voortreffelijke keuken, heerlijke wijnen, een wondermooi landschap… De golvende velden en sierlijke cipressen van de Crete Senesi ten zuiden van Siena lijken zo uit een middeleeuws schilderij geplukt en vormen een uitgelezen kader voor het prestigieuze muziekfestival dat hier sinds 2001 plaatsvindt.
Cimarosa neemt u ook dit jaar weer graag mee op een zinnenprikkelende reis onder de Toscaanse zon.
We bezoeken Siena en Arezzo, genieten van openluchtdiners en worden uitgenodigd op droomlocaties als San Francesco (Asciano), Santo Stefano (Castelmuzio) en Sant’Anna in Camprena (Pienza), waar de muziek ten volle tot haar recht kan komen.


Mark Delaere licht het muzikale programma alvast toe:
‘Van de 9 concerten die we zullen bijwonen, zijn er 4 geheel of gedeeltelijk gewijd aan de muziek van Johann Sebastian Bach: welluidender kan een ode aan de muziek niet zijn. Natuurlijk kennen we Bach vooral van zijn passies en cantates. Tijdens deze week maken we echter (opnieuw) kennis met een ander facet van zijn meesterschap: de instrumentale muziek voor cello of klavecimbel solo, en de concerto’s voor 1 of 2 klavecimbels en orkest. Ook de Duitse en Engelse barokmuziek uit de 17de eeuw komt aan bod. Hier liggen de wortels van Bachs muzikale taal, maar daarmee is zijn genie nog niet verklaard. Net daarom beschouwen latere componisten als Beethoven, Schubert, Kodály, Schönberg of Dutilleux hem als hun muzikale vader. We genieten tijdens het festival ook van de mooiste kamermuziek van deze componisten.
Crete Senesi staat bekend als een festival waarop muzikanten van uitzonderlijk niveau te horen zijn. Dat is dit jaar niet anders, met musici als Pierre Hantai, Alexander Longquich of Nicolas Altstaedt. Steeds weer slagen deze kunstenaars erin hun publiek een onvergetelijke ervaring te bieden. En natuurlijk ontbreekt ook de bezieler van het festival niet op het programma. Tijdens het slotconcert voert Philippe Herreweghe samen met zijn Collegium Vocale Purcells Ode to Saint Cecilia uit. Of hoe een ode aan de muziek ook letterlijk klinkt op het einde van een festivalweek die er figuurlijk aan gewijd is …’
We logeren in het hotel Castello di Leonina Relais **** in Asciano, een 13de-eeuws kasteel – eertijds het buitenverblijf van paus Alexander VII – dat oprijst in het hart van de Crete Senesi en nog steeds een prachtig uitzicht biedt op de ‘Biancane del Deserto di Accona’. Behalve glooiende heuvels en eindeloze vergezichten, biedt dit magische deel van Toscane immers ook heel bijzondere landschappen, met kleiheuvels die tijdens de zomermaanden een karakteristieke grijze kleur hebben en voor een maanachtig uiterlijk zorgen.
De praktische leiding van de reis is in handen van Myriam Libert.
De uitstappen worden begeleid door de gewaardeerde Franstalige gids Eleonora Silvestri.


In Zaventem nemen we ’s ochtends de rechtstreekse vlucht naar Firenze, van waaruit we met de autocar naar ons hotel rijden. Ons verblijf in Castello di Leonina begint met een gemeenschappelijke lunch.

We hebben ook tijd om rustig in te checken en het hotel te verkennen.

Na een inleiding van Mark Delaere vertrekken we naar Asciano voor het

avondconcert om 20u00 in San Francesco.


Schubert (1797-1828)

Forellenquintet

Piano Quintet D.667

Il Convito, ensemble

o.l.v. Maude Gratton, pianoforte


Vandaag brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Siena, de okerkleurige hoofdstad van de gelijknamige provincie. In de 14de en 15de eeuw was Siena een van de belangrijkste centra in Europa, zowel op intellectueel, artistiek als financieel gebied, en voortdurend in strijd met Firenze.

Met Eleonora Silvestri beginnen we onze wandeling op de schelpvormige Piazza del Campo. Het plein is aangelegd op de plaats waar de drie heuvels waarop Siena is gebouwd samenkomen en sinds 1287 tweemaal per jaar het toneel van de Palio, de paardenrace tussen de zeventien wijken (contrada) van de stad.

Blikvanger van het plein is het Palazzo Pubblico. De staatsiezalen van dit stadhuis zijn versierd met fresco’s. In de grote raadszaal vinden we werk van Simone Martini, een Maestà en het intrigerende portret van de condottiero Guidoriccio da Fogliano. In de naastgelegen kapel zien we ‘De allegorie van goed bewind en slecht bewind’ van Ambrogio Lorenzetti, maar ook Spinello Aretino, Sano di Pietro en Il Sodoma werkten hier.


Na de gemeenschappelijke lunch zetten we ons bezoek aan Siena verder. We bezoeken de Duomo met de vele schitterende taferelen, ingelegd in de marmeren vloer, en de witmarmeren kansel van Nicola Pisano. In het Museo dell’ opera dell Duomo vinden we een Maestà van Duccio en fresco’s van de gebroeders Lorenzetti.

Wij keren terug naar het hotel waar Mark Delaere ons nog een inleiding geeft op het concert voor we vertrekken naar Asciano voor het avondconcert om 20.00 uur in San Francesco.


De wereld voor Bach

Instrumentaal werk van

J.H.Schmelzer (1620-1680)

H.I.F.Biber (1644-1704)

R.Weichlein (1652-1706)

J.Rosenmüller (c.1619-1684)

Ensemble Masques

o.l.v. Olivier Fortin, clavecimbel


Om 9 uur vertrekken we naar Asciano, waar Mark Delaere toelichting geeft bij de concerten van deze dag. Daarna brengt de bus ons naar Castelmuzio, voor het middagconcert van 12.00 uur in Santo Stefano.


Werken voor cello solo

J.S.Bach (1685-1750)

Zoltan Kodály (1882-1967)

Henri Dutilleux (1916-2013)

Nicolas Altstaedt, cello


Na het concert keren we terug naar Asciano, waar we een gemeenschappelijke lunch gebruiken.

Er is tijd om in Asciano een bezoek te brengen aan het Palazzo Corboli en aan de mooie Basilica di Sant’Agata, voor het avondconcert van 18.00 uur in San Francesco.


J.S.Bach (1685-1750)

Goldbergvariaties

BWV 988

Pierre Hantai, clavecimbel


Na het concert brengt de bus ons terug naar het hotel, waar we kunnen genieten van een vrije avond.


Om 9.30 uur vertrekken we naar Asciano, waar Mark Delaere toelichting geeft bij de concerten van vandaag.

Middagconcert om 12.00 uur in San Francesco.


J.S.Bach (1685-1750)

Concerti voor 1 en 2 clavecimbels

Pierre Hantai – Maude Gratton & friends


Na het concert brengt de bus ons naar Montalcino. In de oudheid vestigden de Etrusken zich al op deze strategisch gelegen heuvel, en in 1555, nadat Siena de strijd tegen Firenze had opgegeven, stichtten Siënese vluchtelingen er een ‘Repuliek Siena in Montalcino’. Vandaag kennen we Montalcino vooral als het land van de robijnrode Brunello. Die heerlijke wijn kunnen we ongetwijfeld proeven tijdens onze gemeenschappelijke lunch.

Na de lunch bezoeken we de Abbazia di Sant’Antimo, een indrukwekkende benedictijnenabdij die als een romaanse parel oprijst in het Toscaanse landschap rond Montalcino. De abdij werd waarschijnlijk rond 800 gesticht. Het huidige kloostergebouw dateert uit 1118.

Rond 18 uur vertrekken we terug naar Asciano voor het avondconcert om 20.00 uur in San Francesco.


Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Diabelli Variaties op.120

Franz Schubert (1797-1828)

Piano Sonata D.960

Alexander Lonquich, piano


Om 9 uur vertrekken we naar Arezzo, hoofdstad van de gelijknamige provincie, geboortegrond van veel regionale grootheden die wereldwijde bekendheid verwierven: Giorgio Vasari, die de levens van de kunstenaars beschreef, de klassieke Italiaanse dichter Petrarca, Guido d’ Arezzo, die de muzieknotatie uitvond… ‘ Als je op talent stuit in mijn leven, dan komt dat door de lucht in Arezzo die ik als kind heb ingeademd,’ zou Michelangelo aan Giorgio Vasari hebben geschreven. Maar heel betrouwbaar was diens verslaggeving niet altijd. Wij gaan in Arezzo en het nabijgelegen Monterchi op zoek naar werken van een van de grootste Italiaanse renaissanceschilders uit de 15de eeeuw: Piero della Francesca. Als een echte uomo universale had Piero della Francesca meerdere talenten. Hij studeerde wiskunde en geometrie en  schreef uitgebreid over beide onderwerpen. In zijn De prospectiva pingendi stelde hij regels op over hoe je  als kunstenaar op elk voorwerp diepte kunt toepassen. Maar hij  was ook een vernieuwer door zijn figuren voor te stellen als  ‘echte’ mensen.

In de kerk van San Francesco in Arezzo zien we de frescoreeks Le Storie della Vera Croce.

Na een gezamenlijke lunch begeven we ons naar Monterchi.

In dit kleine stadje, buiten de toeristische routes, schilderde Piero della Francesca, na de dood van zijn moeder, de enig mooie Madonna del Parto: de zwangere madonna, menselijk en goddelijk tegelijk.

In de late namiddag keren we terug naar ons hotel en na de toelichting van Mark Delaere brengt de bus ons naar Asciano

Avondconcert om 20u00 in San Francesco


Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Strijk trios

Arnold Schönberg (1874-1951)

Strijk trio  op.45

Ilya Gringolts, viool

Lawrence Power, viola

Nicolas Altstaedt, cello


Om 10 uur vertrekken we naar Asciano, waar Mark Delaere de inleiding zal geven op de concerten van vandaag.

Middagconcert om 12u00 in San Francesco.


J.S.Bach (1685-1750)

‘Goldbergvariaties’

BWV 988

Antwerp Symphony Orchestra koper kwintet

Alain De Rudder, blaas ensemble


Na het concert trekken we naar Pienza. Pienza is de stad van de pecorino en de geboortestad van paus Pius II, de humanist Enea Silvio Piccolomini. Piccolomini besloot het centrum van zijn geboortestadje, dat toen nog Corsignano heette, te verbouwen volgens de principes van de ideale renaissancestad. Hij gaf deze opdracht aan Bernardo Rossellino, leerling van Alberti.

De plannen werden maar gedeeltelijk gerealiseerd maar het stadje met zijn authentieke centrum werd terecht uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

Er is tijd voor een vrije lunch, waarna we met Eleonora Silvestri Pienza verkennen en een bezoek brengen aan het schitterende Palazzo Piccolomini, het voormalige pauselijke paleis.

Vanop de Piazza Pio II genieten we van een adembenemend zicht op het landschap van de Val d’Orcia.

Na ons bezoek brengt de bus ons naar Sant’Anna in Camprena. In het refectorium van dit voormalige klooster van benedictinessen van de orde van de Olijfberg filmde Anthony Minghella enkele van de meest beroemde scènes van The English Patient.

Wij wonen in de kerk om 20u00 het slotconcert van dit prachtige muziekfestival bij.


Henri Purcell (1659-1695)

Ode to St.Cecilia (Z.328)

Collegium Vocale Gent,

o.l.v. Philippe Herreweghe


Na het concert genieten we van het openluchtdiner in Sant’Anna in Camprena, geen mooiere manier om samen met onze reisgenoten een ode te brengen aan la dolce vita en een fijne muziekreis te besluiten.

Het is al zondag wanneer de bus ons terug naar het hotel brengt…


Om 7.30 u, na een korte nacht, vertrekken we naar Firenze waar we om 11.30 u de terugvlucht nemen. Aankomst in Brussel is voorzien om 13.30 u


Deelnameprijs: op basis van min. 17 (max 20) personen 3380 €.
Toeslag éénpersoonskamer 610 €
Inbegrepen:
De rechtstreekse vluchten Brussel – Firenze / Firenze – Brussel.
Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
Zes overnachtingen in Hotel Castello di Leonina Relais **** in Asciano, op basis van een
tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Zes gemeenschappelijke maaltijden, drank inbegrepen.
De tickets voor negen concerten in het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi.
(waarde 350 €)
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de Franstalige gids Eleonora Silvestri.
De deskundige inleidingen op de concerten door Mark Delaere.
De voorbereidende vergadering.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Persoonlijke uitgaven.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!