Skip to main content
Status:
De reis is volzet
Vertrek:
15/11/2024
Duur:
5
Transportmiddel:
Vliegtuig

Brno – stad van componist Leoš Janáček, schrijver Milan Kundera, architect Adolf Loos en grondlegger van de genetica Johann Mendel – is na Praag de grootste stad van Tsjechië en is sinds 1641 hoofdstad van Moravië. De stad kent een rijke geschiedenis met prachtige gevarieerde architectuur als resultaat. Boven op de twee heuvels prijken het middeleeuwse Spilbergkasteel en de gotische Petrov-kathedraal. Ook schitterende art nouveau-gevels verrijken het stadscentrum en in de buitenwijk vinden we de Villa Tugendhat, meesterwerk van de modernistische architectuur. Mooie pleinen, gezellige straatjes en de vele theaters en musea maken van deze stad een authentieke stad met een bruisend cultureel leven.
Een reis naar Brno en omgeving betekent ook kiezen uit de vele kastelen en paleizen. Een bezoek aan het overweldigende Lednice-paleis van de familie Liechtenstein, gelegen te midden van prachtige tuinen, geeft ons inzicht in de geschiedenis van deze rijke regio. Een andere uitstap brengt ons naar het al even verbluffende Aartsbisschoppelijk Paleis van Kroměříž, waar eeuwenlang de bisschoppen van Olomouc verbleven.
Tijdens ons verblijf in Brno willen we zoveel mogelijk in de voetsporen van Janáček treden. Met een gids zullen we in de stad verschillende plaatsen bezoeken die in het leven van Janáček van betekenis waren.
Pieter Bergé zal u nog verder meenemen in deze Janáček-beleving door u dagelijks warm te maken voor het muziekprogramma van het BRNO JANÁČEK FESTIVAL. Dit festival is een tweejaarlijks eerbetoon aan de componist, die zonder twijfel een van de meest geniale, originele én toegankelijke toondichters van de 20ste eeuw was. Slechts weinigen hadden een stem die zo uniek is en zo diep binnendringt in de menselijke ziel. 


Onze reis naar Tsjechië start op vrijdagochtend 15 november in de luchthaven van Zaventem waar we om 9u50 een rechtstreekse vlucht nemen naar Wenen. Vanuit Wenen reizen we verder over het spoor met de Gepard-express naar Brno, hoofdstad van Zuid- Moravië, maar vooral ook de stad van Leoš Janáček. Boven op een van de heuvels prijkt het Spilbergkasteel dat de stad domineert.

Het GRAND HOTEL BRNO waar we tijdens deze reis verblijven, bevindt zich op wandelafstand van het treinstation. Na het inchecken voorzien we een kleine hap in het restaurant van het hotel.

Om 19 uur worden we verwacht in het mooie Mahen Theater waar verschillende van Janáčks opera’s in première gingen. Het Orkest van de Opera van Brno dompelt ons meteen onder in een gevarieerd Tsjechisch muziekbad.

Op het programma:


∙    Leoš Janáček – Vioolconcerto De zwervende ziel”

∙    Miloslav Ištvan – Bezweringen van de tijd

∙    Bohuslav Martinů – Bloemboeketten


Na het concert worden we terug in het hotel verwacht en genieten we samen verder van het avondmaal.


Elke ochtend na het ontbijt geeft Pieter Bergé een introductie bij het concert of opera van die dag. Om 10 uur verwelkomt een stadsgids ons aan het hotel en neemt ons mee ‘in de voetsporen van Janáček’ door de stad.

We wandelen onder meer naar het Augustijnenklooster St.-Thomas waar de jonge Janáček als koorknaap zong en muziekles kreeg. We zoeken de orgelschool op die Janáček hier oprichtte en die later uitgroeide tot het conservatorium van de stad. In de tuin van deze orgelschool bezoeken we  het huis waar Janáček woonde tussen 1910 en 1928. In dit tuinhuis bevindt zich de oorspronkelijke studeerkamer met vleugelpiano waaraan Janáček componeerde. We sluiten deze rondleiding af in het centrum van de stad, waar u vrij kan genieten van de lunch.

Na de middag hebben we afspraak in het Reduta Theater voor een tweede concert met Tsjechisch repertoire, vertolkt door het Pavel Haas Kwartet en pianist (en Koningin-Elisabeth-wedstrijd-winnaar!) Boris Giltburg.

Op het programma:


∙    Josef Suk – Meditatie op het Oud-Tsjechische koraal

voor de Heilige 
Wenceslas

∙    Pavel Haas – Strijkkwartet Nr. 3

∙    Antonín Dvořák – Pianokwintet Nr. 2


’s Avonds genieten we samen van het avondeten in een van de betere restaurants van Brno


Na de introductie door Pieter Bergé vertrekken we naar Černa Pole, een buitenwijk van Brno. Hier laten we ons gidsen door de Villa Tugendhat, een opmerkelijk modernistisch gebouw dat in 1930 werd gebouwd door de Duitse ontwerper Ludwig Mies van der Rohe en in 2010 door Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst (onder voorbehoud).

Na dit bezoek verlaten we de stad met een tourbus richting Lednice. Onderweg stoppen we voor een gezamenlijke lunch.

’s Middags laten we ons rondleiden in het kasteel van Lednice dat samen met het Valtice-kasteel gelegen is in een schitterend parkdomein en nog steeds eigendom is van de familie Liechtenstein, een van de rijkste families uit de geschiedenis van Moravië. Het Lednice-kasteel – ook Unesco Werelderfgoed – is opgetrokken in een charmante neogotische stijl met overdadige versieringen in een overweldigend felgekleurd interieur.

Na de terugrit naar Brno kan u vrij genieten van het avondmaal.

’s Avonds worden we opnieuw verwacht in het Janáček Theater waar we te gast zijn voor een concert naar aanleiding van de 150e verjaardag van de geboorte van Arnold Schönberg. De Staatskapelle Berlin, onder leiding van Christian Thielemann, speelt o.a. Schönbergs romantische symfonische gedicht Pelleas und Melisande.

Op het programma:


Samy MoussaElysium

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Pianoconcerto Nr. 2

Arnold SchönbergPelleas und Melisande


Na de inleiding van Pieter Bergé op de operavoorstelling van deze avond, vertrekken we met de tourbus naar Kroměříž, ten oosten van Brno.

Opnieuw worden we hier opgewacht door een gids die ons zal rondleiden in het Aartsbisschoppelijk Paleis van Kroměříž. Dit barokke paleis – te midden van prachtige tuinenbeddingen – werd als buitenverblijf gebouwd door de bisschoppen van Olomouc. Het paleis verbluft met zijn schitterend ingerichte zalen waaronder de jachtzaal en de troonzaal.

Na de rondleiding keren we met de bus terug naar Brno waar we samen genieten van een gemeenschappelijke lunch.Een gids wacht ons na de lunch op om samen het oude stadscentrum van Brno in te trekken. Op de tweede heuvel van Brno trekt de Sint-Petrus- en Pauluskathedraal onze aandacht met haar hoog oprijzende torens. Langs pittoreske straatjes komen we uit op een van de mooiste pleinen van de stad, Zlený trh, het levendige plein waar sinds de middeleeuwen de groentemarkt plaatsvindt. Centraal staat hier de Parnassusfontein, het mooiste beeldhouwwerk van Brno. Op dit plein bevindt zich ook het Reduta Theater, het oudste theater van Centraal-Europa. Voor het theater bevindt zich een opmerkelijk bronzen standbeeld van de jonge Mozart, ter herdenking van zijn optreden in het Reduta Theater in 1767 samen met zijn zus Nannerl.

Tijdens dit stadsbezoek hoort u ook waarom de klokken van de kathedraal hier ‘s middags steevast een uur te vroeg luiden, nemen we zeker een kijkje bij de controversiële astronomische klok en komen we te weten wat er zo fascinerend is aan het nieuwe ruiterstandbeeld op het Moravische plein.

Vanavond worden we om 19 uur opnieuw verwacht in het Janáček Theater voor een uitvoering van Janáčeks voorlaatste opera,


De zaak Makropoulos, een gastproductie van Staatsoper Berlin Unter den Linden onder de muzikale leiding van Robert Jindra en in een regie van Claus Guth.


s’ Morgens kan u nog even nagenieten van Brno. Tegen 12 uur nemen we de Gepard-Express terug richting Wenen waar we om 17u20 een vlucht naar Brussel nemen en rond 19 uur landen in Zaventem.

VRIJ TIJD – tip –

Brno is ook de stad van Gregor Johann Mendel, een icoon in de wetenschap en vooral beroemd als grondlegger van de genetica.

140 jaar geleden overleed Mendel in het Augustijnenklooster waar hij abt was en waar hij ook zijn experimenten uitvoerde. Thans bevindt zich hier het Mendelmuseum waar Mendels ontdekkingen, experimenten en de fundamenten van genetica en moleculaire biologie in een interactieve vorm worden tentoongesteld. Een fascinerend eerbetoon aan zijn baanbrekend werk.


Tijdens het FESTIVAL 20.21 in Leuven wordt een themadag geprogrammeerd waarin Janáček, samen met twee andere Tsjechische grootmeesters (Martinu en Schulhoff) extra in de kijker gezet zal worden. Als opwarmer vóór de reis, zullen we op zondag 13 oktober deze twee concerten – met inleiding door Pieter Bergé – kunnen bijwonen. Na het concert biedt Festival 20.21 u ook een receptie aan naar aanleiding van zijn dertigste verjaardag.

Op het programma:


CZECH THAT!

Lezing – 13:30

Pieter Bergé

Concert 1 – 14u30

Pavel Haas kwartet, Pavel Nikl altviool, Ivan Vokač cello

Bohuslav MartinůStrijksextet

Leoš JanáčekStrijkkwartet Nr. 2

Erwin SchulhoffStrijksextet

Concert 2 – 17 u 00

I SOLISTI

Leoš JanáčekConcertino

Bohuslav MartinůRevue de cuisine

Leoš JanáčekJeugd

Erwin Schulhoff, Le Bourgeois Gentilhomme


Deelnameprijs: op basis van min 17 (max 20) personen 1995€

Toeslag éénpersoonskamer 200€

Inbegrepen:

 • Gepard-Express Wenen – Brno / Brno Wenen
 • De rechtstreekse vluchten Brussel – Wenen / Wenen – Brussel.
 • Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
 • Vier overnachtingen in Grandhotel Brno **** op basis van een
  tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
 • Vier gemeenschappelijke maaltijden, drank niet inbegrepen.
 • De tickets voor vier concerten in het kader van het Festival Janáček Brno. (waarde 325€)
 • De 2 tickets voor de Janáček-concerten tijdens het Festival 20.21 te Leuven (met inleiding door Pieter Bergé) ter waarde van 50€ (13 oktober).
 • Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
 • De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de plaatselijke gidsen (in het Engels).
 • De deskundige inleidingen op de concerten door Pieter Bergé.
 • Algemene reisbegeleiding door Hilde Bergé
 • De voorbereidende vergadering.
 • Het gebruik van het audiosysteem.
 • Alle fooien.
 • De BTW.

Niet inbegrepen:

 • Drank bij de maaltijden
 • Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Eventuele annuleringsverzekering

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!