Skip to main content
Status:
De reis is volzet
Vertrek:
29/05/2024
Duur:
5
Transportmiddel:
Vliegtuig

Reisleider

Concert, ballet en opera
in een stad op mensenmaat
.

Wie Kopenhagen zegt, denkt wellicht meteen aan de Kleine Zeemeermin, het Tivolipark en de kleurrijke huisjes van Nyhavn. Maar de Deense hoofdstad heeft zo veel meer te bieden. Na het succes van onze vorige Kopenhagenreizen in 2016 en 2019 dompelen we ons eind mei, begin juni 2024 weer enkele dagen onder in deze aantrekkelijke en volledig op mensenmaat gemaakte stad, met haar charmante mix van oud en modern, klassiek en futuristisch, chique en hip. Niet voor niets prijkt Kopenhagen steeds weer bovenaan in de lijst van ‘meest leefbare steden ter wereld’.

Het wordt een rijkgevulde en veelzijdige reis. Tijdens onze wandelingen laten we ons verrassen door het gevarieerde, maar harmonieuze stadsbeeld. We brengen een bezoek aan statige kastelen met oogverblindende kunstschatten, pompeuze ontvangstzalen en uitgestrekte tuinen, en maken kennis met de indrukwekkende museumcollecties die de stad rijk is. Bovendien trekken we er ook een dag met de trein op uit, om het beroemde openluchtmuseum voor moderne kunst Louisiana te bezichtigen.

Uiteraard neemt de muziek opnieuw een prominente plaats in, en het dient gezegd: het programma ziet er veelbelovend uit. In het concertgebouw (DR Koncerthuset), wonen we een uitvoering bij van Gustav Mahlers Symfonie nr. 3, door het Danish National Symphony Orchestra onder leiding van de gerenommeerde Amerikaanse dirigent Michael Tilson Thomas. In het Koninklijke Theater (Det Kongelige Teater), laten we ons meeslepen door het wereldvermaarde Deense Ballet, tijdens een voorstelling van “Raymonda”, een ballet op muziek van Aleksandr Glazoenov in een choreografie van Nikolaj Hübbe, naar Marius Petipa.  Tot slot staat er een voorstelling van Mozarts “Zauberflöte” op het programma, in het schitterende, door water omgeven gebouw van de Koninklijke Opera (Operaen) en in een spectaculaire enscenering die u ongetwijfeld lang zal bijblijven.


In de voormiddag brengt het vliegtuig ons van Zaventem naar Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen. Van daaruit begeven we ons met de metro naar het Centraal Station. Vlakbij het station is ons hotel gelegen, Hotel Absalon ****. Het bevindt zich in de levendige wijk Vesterbro, pal in het centrum van Kopenhagen.


Na een vrije lunch trekken we samen naar Nyhavn, de beroemde havenbuurt met de typische gekleurde huisjes die op talloze ansichtkaarten prijkt. Van hieruit maken we een rondvaart langs de kanalen en havens van de stad. Vanop het water krijgen we een aantal historische gebouwen te zien, maar ook enkele hoogtepunten van hedendaagse Deense architectuur, zoals het gebouw van de Koninklijke Opera (Operaen) en de Zwarte Diamant (Den Sorte Diamant), het nieuwe gedeelte van de Koninklijke Bibliotheek. Onderweg kan een groet aan de Kleine Zeemeermin natuurlijk niet ontbreken.

Na onze boottocht maken we een verkennende wandeling door het historische centrum, langs een aantal highlights van de stad, zoals het stadhuis, het Slot Christiansborg, de Koninklijke Bibliotheek, de Vor Frue Kirke, de Trinitatis Kirke en de aanpalende Rundetårn (Ronde Toren), een 17de-eeuwse toren die tot de opmerkelijkste bouwwerken van de stad behoort.

We besluiten onze eerste dag met een gemeenschappelijk avondmaal.


 


Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert brengen we   een geleid bezoek aan het Slot Rosenborg. Dit kasteel werd tussen 1606 en 1617 gebouwd in opdracht van de Deense koning Christian IV, naar verluidt naar een eigen ontwerp. Aanvankelijk deed het kasteel dienst als zomerverblijf, later werd het gebruikt voor officiële functies.

Sinds de jaren 1830 werd het opengesteld als museum. Indrukwekkend zijn de ridderzaal op de tweede verdieping en de oogverblindende schatkamer waar de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Rosenborg Slot is omgeven door de koninklijke tuin (Kongens Have), een uitgestrekte groene oase van rust in het hart van de stad.

Na een gemeenschappelijke lunch bezoeken we het Statens Museum for Kunst (SMK), de Deense nationale kunstgalerij en het grootste kunstmuseum van heel Denemarken. De indrukwekkende collectie van het SMK vindt haar oorsprong in de privéverzamelingen van de Deense vorsten. De collectie overspant zeven eeuwen, van de 14de eeuw tot vandaag. Er zijn schilderijen te bewonderen van Titiaan, Tintoretto, Breugel, Dürer, Rubens, Frans Hals, Rembrandt, Picasso, Braque, Leger, Modigliani e.v.a.  De verzameling kunstwerken van Henri Matisse behoort tot de belangrijkste ter wereld. Uiteraard is er ook heel wat Deense kunst te bezichtigen, zowel werken uit de Deense Gouden Eeuw (1800-1850) als moderne.

’s Avonds wonen wij in het concertgebouw (DR Koncerthuset) een uitvoering bij van Gustav Mahlers Symfonie nr. 3 door het Danish National Symphony Orchestra, onder leiding van Michael Tilson Thomas. Mahlers Derde Symfonie is niet enkel zijn langste, maar ook een van zijn meest extraverte. Het gigantische meesterwerk is een spectaculaire ode aan de natuur, het leven en de liefde. Naast een monumentale orkestbezetting schrijft Mahler een vrouwenkoor, een kinderkoor en een alt- of mezzosopraansolo voor.

De concertzaal DR Koncerthuset is een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel, en wordt alom geprezen omwille van de schitterende akoestiek. Enkele jaren geleden werd de zaal door het gerenommeerde Britse muziektijdschrift Grammophone uitgeroepen tot een van de tien beste concertzalen van het nieuwe millennium.


Gustav Mahler (1860-1911)

Symfonie nr. 3 in d-klein (1896)

Danish National Symphony Orchestra

Michael Tilson Thomas, dirigent

Alice Coote, Mezzosopraan

Dames van het Danish National Concert Choir

Copenhagen Boy’s Choir

Mahler: Symfonie nr. 3 – Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepvrouwenkoor – Klassieke Muziek HD – YouTube


Op vrijdag staat er een daguitstap op het programma. In de voormiddag brengt de trein ons naar Humlebæk, een uurtje ten noorden van Kopenhagen.

Hier, aan de oevers van de Sont, bevindt zich het Louisiana Museum of Modern Art, het belangrijkste museum voor moderne kunst van Denemarken. Lousiana is gehuisvest in een 19de-eeuws landhuis  dat omgeven is door een wereldberoemd beeldenpark en een prachtig uitzicht biedt op de zee.

Na onze gemeenschappelijke lunch is er een geleid museumbezoek gepland. De collectie van Lousiana omvat behalve werken van Deense kunstenaars ook kunst van Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Pablo Picasso en vele anderen. Tot de specifieke aandachtsgebieden behoren het constructivisme, Cobra, het ‘nouveau réalisme’, de Amerikaanse popart, Duitse kunst uit de jaren tachtig, 20ste-eeuwse beeldhouwkunst en videokunst van na 1990.

Tijdens ons bezoek genieten we van de unieke interactie tussen architectuur, kunst en het omringende zeelandschap.


In de late namiddag nemen we de trein terug naar Kopenhagen. Daar wonen we ’s avonds een balletvoorstelling bij in het Koninklijke Theater (Det Kongelige Teater) aan Kongens Nytorv, waar het wereldvermaarde Royal Danish Ballet sinds zijn oprichting in 1748 is gevestigd. Het ballet “Raymonda” (1898) vertelt het verhaal van de dramatische driehoeksverhouding tussen de mooie Raymonda en haar aanbidders, een Hongaarse edelman en een Moorse prins. De muziek van Aleksandr Glazoenov bestaat uit een kleurrijke aaneenrijging van klassieke en nationale dansen, van Franse ‘pas de deux’ tot Hongaarse czarda’s en mazurka’s met als hoogtepunt de beroemde ‘Grand Pas Classique Hongrois’.

De choreografie van Nikolaj Hübbe, artistiek directeur van het Deense Ballet, is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van de grootmeester Marius Petipa.


Aleksandr Glazoenov (1865-1936)

Raymonda (1898)

Royal Danish Ballet

Nathan Brock, dirigent

Richard Hudson, decorontwerp

Giuseppe Di Iorio, lichtontwerp

Nikolaj Hübbe,

choreografie (naar Marius Petipa)

http://video.kglteater.dk/raymonda-2023


 


 


Op zaterdag begeven wij ons na het ontbijt en de inleiding naar de Koninklijke Opera (Operaen) voor een matineevoorstelling van Wolfgang Amadeus Mozarts opera “Die Zauberflöte”. Het indrukwekkende operagebouw, dat in 2004 voltooid werd naar een ontwerp van de Deense architect Henning Larsen, is bijna volledig door water omgeven. Het geldt als een van de modernste operatheaters ter wereld en vormt al een attractie op zich.

Mozart schreef “Die Zauberflöte” tijdens zijn laatste levensjaar op een libretto van Emanuel Schikaneder. Het Singspiel behoort tot zijn meest fascinerende en meest veelzijdige werken. De combinatie van lichtvoetige en ernstige personages, van volkse humor en raadselachtige symboliek, wordt perfect weerspiegeld in de uiteenlopende muzikale stijlen die Mozart hier presenteert: van virtuoze aria’s die aanleunen bij de Italiaanse opera seria, meeslepende liederen in de stijl van de eigentijdse opera buffa, Weense volkse liedjes, die zo van de straat geplukt lijken, tot plechtige hymnes en geleerde polyfone stukken die aanknopen bij de erfenis van Johann Sebastian Bach. Geen wonder dat Mozarts veelgelaagde meesterwerk tot op vandaag tot de meest geliefde titels uit het repertoire behoort.

In de spectaculaire enscenering van Barrie Kosky en Suzanne Andrade wordt er rond Mozarts fantastische opera een heel nieuw universum gecreëerd: de muziek van Mozart wordt verbonden met de wereld van het cabaret, de music hall, de Duitse expressionistische stille film uit de jaren 1920. Live-actie gaat daarbij hand in hand met handgetekende videoanimatie. Een verrassende, maar zeer geslaagde combinatie, die de voorbije jaren al veel lof oogstte in steden als Berlijn en New York!


W.A. Mozart (1756-1791)

Die Zauberflöte (1791)

Nick Fletcher, dirigent

Barrie Kosky, regie

Esther Bialas, decors en kostuums

Diego Leetz, lichtontwerp

Paul Barrit, video-ontwerp

Jacob Skov Andersen, Tamino, Louise McClelland Jacobsen, Tamina, Simon Duus, Papageno, Fanny Soyer, Papagena, Morten Staugaard, Sarastro,Marlene Metzger, Suniva Fevang en Frida Lund-Larsen: drie dames, Svetlana Moskalenko, Koningin van de Nacht, Fredrik Bjellsäter, Monostatos


Na de operavoorstelling begeven wij ons nog naar Ny Carlsberg Glyptotek. Dit stijlvolle museum, dat in de jaren 1880 werd opgericht door de bierbrouwer Carl Jacobsen, behoort tot de belangrijkste trekpleisters van de stad. Het gebouw bevat een schitterende wintertuin, met palmbomen, exotische planten en een fontein volledig omringd door beeldhouwwerken, onder een enorm koepeldak.

‘Glyptotheek’ betekent collectie van beeldhouwwerken. Die zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in het museum met Mesopotamische, Egyptische, Griekse, Etruskische en Romeinse kunst De Etruskische collectie is een van de meest uitgebreide buiten Italië.

Verder is er in het museum een verzameling Franse schilderkunst uit de periode 1800-1925 ondergebracht, met de nadruk op het impressionisme (Monet, Manet, Pissaro, Renoir e.a.) en het postimpressionisme (Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Gauguin e.a.). Tot de hoogtepunten behoren tevens de beeldhouwwerken van Auguste Rodin en de Degas-collectie, die al diens bronzen beelden omvat, inclusief zijn beroemde balletdanseressen. Ook de collectie Deense kunst uit de periode 1780-1930 is zeer de moeite waard, met een selectie werken van vooraanstaande kunstenaars uit de late achttiende tot late negentiende eeuw, waaronder Jens Juel, C.W. Eckersberg, Christen Købke, J. Th. Lundbye, Martinus Rørbye, P.S. Krøyer, Anne Marie Carl-Nielsen e.v.a. De collectie bevat een reeks sleutelwerken uit de Deense kunstgeschiedenis en biedt inzicht in de centrale thema’s en motieven die de periode kenmerkten, waaronder natuurstudies en landschappen, modelstudies, portretten en de fascinatie voor de oudheid.

Wij besluiten onze dag met een gemeenschappelijk avondmaal.


Na het ontbijt kunnen we onze bagage maken en uitchecken, maar er staat ons nog een mooie dag te wachten.

We brengen een bezoek aan het imposante slot Christiansborg op het eiland Slotsholmen in het centrum van de stad. Het kasteel, een van de bekendste symbolen van Denemarken, bevindt zich op een belangrijke historische locatie. Op deze plaats liet de aartsbisschop en staatsman Absalon immers al in de 12de eeuw een burcht bouwen, waarrond uiteindelijk de stad Kopenhagen zou ontstaan. In de crypten bevinden zich vandaag nog steeds de restanten van oudere kastelen, waaronder ook de ruïnes van Absalons burcht.

Vandaag biedt Christiansborg, door de Denen gewoon ‘Borgen’ genoemd, onderdak aan het nationaal parlement (Folketing) en aan een aantal culturele instanties. Een deel van het paleis wordt gebruikt voor koninklijke evenementen, staatsbanketten en de ontvangst van buitenlandse staatshoofden. Met name de koninklijke ontvangstzalen zijn absoluut een bezoek waard. Een 40 meter lange Grote Zaal biedt ruimte aan 400 gasten en is gedecoreerd met imposante wandtapijten, waarop de hele Deense geschiedenis staat afgebeeld van de Vikings tot vandaag. Een gids zal ons hier rondleiden.

Wij besluiten onze reis met een gemeenschappelijke lunch, waarna het tijd is om naar de luchthaven te vertrekken.

Onze terugvlucht is voorzien om 18u20 en om 19u50 worden we in Brussel verwacht.


 


Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

Deelnameprijs 2.320 € op basis van min. 17 (max 20) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 310

Inbegrepen:
De vliegtuigreis heen en terug.
Alle verplaatsingen met openbaar vervoer en de boottocht zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in ****Hotel Absalon, Helgolandsgade 15, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
De concert-, ballet- en operatickets I(waarde 280 €)
Vijf gemeenschappelijke maaltijden zoals vermeld in het programma.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De inleiding op het concert, de balletvoorstelling en de opera door Stephan Weytjens.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen: 

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Eventuele reis/annuleringsverzekering.
Persoonlijke uitgaven. 

Belangrijke bijkomende informatie

 

We zullen tijdens deze reis gebruik maken van de Copenhagen Card, een citypas waarmee we toegang hebben tot musea, bezienswaardigheden en attracties en onbeperkt gebruik kunnen maken van openbaar vervoer. De Copenhagen Card werkt digitaal, wat betekent dat deelnemers over een smartphone moeten beschikken. Op de voorbereidende vergadering krijgt u daarover meer uitleg.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!