Skip to main content
Status:
Geplande reis
Vertrek:
29/12/2024
Duur:
5
Transportmiddel:
Vliegtuig

Interesse?

Via onderstaande knop kan u onze reiswijzer en een inschrijvingsformulier aanvragen

Reiswijzer aanvragen

Reisleider

‘Einen guten Rutsch ins neue Jahr!’  Zo wens je dat in Dresden bij de overgang van oud naar nieuw. Voor elke kunstliefhebber is deze Duitse stad altijd al bijzonder, maar tijdens de eindejaarsperiode is ze nog net iets gemütlicher dan anders. Met blije mensen, kerstmarkten en een betoverend vuurwerk boven de Elbe. We verblijven in hotel Innside by Meliá****, centraal gelegen in de Altstadt, vlak bij de Frauenkirche.
Muzikaal programma:
Naast het traditionele Silvesterkonzert door de Staatskapelle Dresden, op 30 december, zetten wij het nieuwe jaar kracht bij met een blije operette in de Semperoper: ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss.
Onze reisleider Stephan Weytjens neemt ons op de laatste dag van het jaar mee op een orgeltrip in de Sächsische Schweiz naar Reinhartsgrimma en naar Freiberg waar hij ons op een intiem orgelrecital zal vergasten op de historische orgels van de beroemde 18de-eeuwse orgelbouwer Gottfried Silbermann.


Vertrek om 9.40 uur in Zaventem. We vliegen met Lufthansa naar Berlijn waar we om 11.05 uur landen. Vervolgens rijden we met een autocar naar ons hotel in Dresden.

Vandaag en morgen worden we begeleid door een ervaren lokale, Nederlandstalige gids. Hij bezoekt met ons de Alte Meister Gemäldegalerie, een museum dat een mooi overzicht biedt van de schilderkunst vanaf de gotische periode tot de achttiende eeuw. We bekijken er onder meer de ‘Sixtijnse Madonna’ van Rafaël, de ‘Slapende Venus’ van Giorgione en Titiaan, Johannes Vermeers ‘Meisje met de Brief’, de ‘Madonna’ van Jan Van Eyck en natuurlijk ook Bellotto’s ‘Vedute van Dresden’.

‘s Avonds dineren we gezamenlijk in het gerenomeerde visrestaurant Kastenmeiers in de binnenstad.


 


 


We beginnen deze dag, gewijd aan de barokkunst, met een stadswandeling waarbij een bezoek aan de Frauenkirche zeker niet zal ontbreken. In de dramatische oorlogsnacht van 14 op 15 februari 1945 — toen Dresden in vuur en vlam stond en minstens 25.000 mensen het leven lieten — werd deze historische kerk grotendeels verwoest. Tijdens het DDR-regime bleef de ruïne onaangeroerd als herdenkingsmonument. Na die Wende werd de Frauenkirche weer volledig in ere hersteld en nu is ze opnieuw te bezichtigen in al haar laatbarokke luister, helemaal zoals architect George Bähr had bedoeld tussen 1726 en 1743. Johann Sebastian Bach kwam in 1736 naar Dresden om in deze kerk het nieuwe Silbermannorgel te bespelen.


Ruim 500 jaar na de stichting van het protestantisme door Maarten Luther, is de Frauenkirche met haar centraalbouw en tribunes een schoolvoorbeeld van een Lutherse kerk die ontworpen is voor de erediensten van het Woord.

Overigens: omdat  August de Sterke koning van Polen wilde worden, bekeerde hij zich tot het katholicisme en initieerde hij de bouw van een katholieke kerk in het centrum van zijn Lutherse stad, de Katholische Hofkirche die in barokke pracht zeker niet moet onderdoen voor de Frauenkirche. Op de middag nemen we deel aan de ‘Andacht’ in de Frauenkirche. Een enige gelegenheid om het interieur van de kerk te bewonderen tijdens een korte protestantse dienst, met orgelmuziek gevolgd door een toelichting over het kerkgebouw.

Na de gezamenlijke lunch in restaurant Das Palais bezoeken we met onze Nederlandstalige gids het Residenzschloss van de Markgraven van Meissen, en later van de Kurfürsten van Saksen, een meesterwerk van Duitse renaissancebouwkunst. Het gebouw is volledig gerestaureerd en herbergt verschillende musea, waaronder het wereldberoemde Grünes Gewölbe, één van de rijkste culturele schatkamers van Europa.

’s Avonds maken we een eerste keer kennis met de Semperoper, voor een feestelijk nieuwjaarsconcert:


Silvesterkonzert der Staatskapelle Dresden

o.l.v. Karina Canellakis

met Fatma Said, sopraan


Vandaag maken we een orgeltrip door de Sächsische Schweiz. In Reinhardtsgrimma en in Freiberg zal Stephan telkens een historisch orgel bespelen van de bekende 18e eeuwse orgelbouwer Gottfried Silbermann.  In de middeleeuwen was Freiberg een zeer rijke en belangrijke stad dankzij de aanwezigheid van zilvermijnen. Vandaar dat de Saksische hertogen in deze zilverstad hun munt lieten slaan. Een blijk van die rijkdom is de Sankt Mariendom, waarvan de bouw startte in de 12de eeuw. Beroemd zijn de laatromaanse triomfkruisgroep en de gouden poort. Hier werden de Saksische hertogen begraven, tot August de Sterke katholiek werd. Natuurlijk zijn we bijzonder geïnteresseerd in het 18de-eeuwse orgel van Gottfried Silbermann, één van de beroemdste orgelbouwers van Duitsland, die in Freiberg leefde en werkte.  Na een vrije lunch bezoeken we de Mariendom. We krijgen een privérondleiding met concert door de Domkantor op het Silbermannorgel. Ook onze reisleider Stephan Weytjens zal hier voor ons het beroemde orgel bespelen.

’s Avonds doen we het oude jaar uitgeleide met een feestelijk Silvestersouper in ons hotel. In Restaurant VEN wacht ons een gastronomisch viergangenmenu met aangepaste wijnen, sprankelende Sekt en ‘dezente und angenehme Piano-Musik’. Het wordt beslist een gezellig samenzijn onder vrienden. Na het diner kunnen we nog verder vieren op de Silvesterparty. Tot 1 uur alle drank is inbegrepen. Om middernacht kan wie dat wenst tot aan de Terrassenufer wandelen (150m van het hotel) om van het vuurwerk boven de Elbe te genieten.


Nieuwjaarsdag gebiedt een rustig tempo.  Bij mooi weer maken we een wandeling naar de overkant van de Elbe via de Augustusbrücke tot aan het gouden ruiterstandbeeld van August de Sterke en het ‘Canaletto’-uitzichtpunt over Dresden. We genieten van een late gezamenlijke lunch in Restaurant Alte Meister. Om 17 uur worden we andermaal verwacht in de Semperoper voor de opvoering van:


‘Die Fledermaus’

Operette van Johann Strauss

Sächsischer Staatsopernchor Dresden

Sächsische Staatskapelle Dresden


 


In de voormiddag bezoeken we het Albertinum waar in de Galerie Neue Meister schilderijen van de romantiek tot de hedendaagse tijd zijn ondergebracht. Ter gelegenheid van zijn 250ste verjaardag is er bovendien een tentoonstelling gewijd aan het werk van Caspar David Friedrich (1774 -1840) die meer 40 jaar lang in Dresden woonde en werkte. De schilder die het landschap een ziel gaf en de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens maakte, creëerde er zijn mooiste werken, nu wereldwijd erkend als de belangrijkste voorbeelden van de Duitse romantiek.

Na een korte gezamenlijke lunch in het hotel, rijden we terug naar Berlijn waar onze vlucht naar Brussel vertrekt om 18.40 uur. Om 20.05 uur landen we in Brussel


 


Deelnameprijs: 2995 € op basis van min. 17 (max 20) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 525.
Inbegrepen:

 • Vluchten Brussel-Berlijn/-Brussel
 • Alle verplaatsingen met autocar, zoals vermeld in het programma.
  Vier overnachtingen in hotel Innside Meliá ****
  (op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt)
 • Het gastronomische oudejaarsdiner gevolgd door de Silvesterparty in het hotel, drank inbegrepen (waarde €249)
 • Vier gemeenschappelijke maaltijden: op 29 en 30 december en op 1 en 2 januari.
 • Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
 • Het Silvesterkonzert in eerste categorie op 30 december (waarde 225€)
 • Het operaticket in eerste categorie op 1 januari (waarde €155)
 • Gebruik van het audio-systeem.
 • De voorbereidende vergadering
 • Alle fooien
 • De BTW

Niet inbegrepen:

 • Alles wat niet expliciet is vermeld onder ‘inbegrepen’.
 • Drank bij de maaltijden (behalve voor het oudejaarsdiner waarbij de drank is inbegrepen)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Eventuele reis/annuleringsverzekering

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!