Skip to main content
Status:
Inschrijven niet meer mogelijk
Vertrek:
29/12/2023
Duur:
5
Transportmiddel:
Trein

Interesse?

Via onderstaande knop kan u onze reiswijzer en een inschrijvingsformulier aanvragen

Reiswijzer aanvragen

Feestelijk vieren gepaard aan cultureel genieten, het typische recept van Cimarosa passen we graag toe voor deze vierdaagse reis naar Parijs.

“Voor inspiratie trek ik steeds naar Parijs. Het drukke geruis van de straat, brengt me in een trance waardoor ik stop met nadenken over de banaliteiten van het leven” Bent Van Looy in GVA (Città – 22-4-2023):

Voor het muzikale aandeel staan twee muziektempels van Parijs garant: de Opéra Bastille en het Palais Garnier, de twee huizen die de Opéra National bespeelt. Dit keer ontdekken we ze als thuisbasis van een wereldvermaard balletgezelschap.


Vertrek vanuit Brussel-Zuid naar Paris-Nord met de Thalys omstreeks 10u

Bij aankomst met metro naar:

Hôtel l’Échiquier Opéra Paris – Collection MGallery

Het viersterren boutique hotel op wandelafstand van de Opéra Garnier ademt de onvervalste sfeer van de Belle Epoque uit.

Na een gezamenlijke lunch, gaan we Parijs verkennen, via zijn iconische rivier de Seine, met de “hop-on, hop off” boot “Batobus”.

Indien het weer te bar is kiezen we voor een alternatief, het Musée Gustave Moreau. (https://musee-moreau.fr)


Het museum is ondergebracht in wat het woonhuis en atelier was van Gustave Moreau (1826-1898). Het is als binnentreden in een “Wunderkammer” van een heel apart, eclectisch kunstenaar van de negentiende eeuw.

Na een vrij avondmaal verplaatsen we ons naar de Palais Garnier voor


de balletvoorstelling in een choreografie van Jiři Kylián.

Stepping Stones op muziek van John Cage en Anton Webern,

Gods and Dogs op muziek van Dirk P. Haubrich en Ludwig van Beethoven

Petite Mort en Sechs Tänze op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.


In de voormiddag begeven we ons naar het Musée de Cluny, Musée National du Moyen Âge (Rue du Sommerard), een snoepdoos voor liefhebbers van Middeleeuwse kunst. Een van de belangrijkste publiekstrekkers is uiteraard de reeks van zes wandtapijten rond het thema van de Dame en de Eenhoorn, een van de beroemdste en mooiste uitingen in de kunst van de Middeleeuwse “hoofse liefde”. Maar het museum biedt natuurlijk nog andere topstukken uit de periode.


Na dit museum met oude kunst iets helemaal anders. Met de RER rijden we naar het Bois de Boulogne voor een bezoek aan de Fondation Louis Vuitton. Het futuristisch gebouw uit 2014, is van de hand van architect Frank Gehry. Het lijkt op een varend schip met bolle zeilen.

We hebben een vrije lunch in het restaurant met een enig uitzicht.

Daarna bezoeken we de bijzondere tentoonstelling Mark Rothko (1903-1970). Een van de bekendste (en duurste) hedendaagse schilders. We krijgen 115 werken te zien bijeengebracht uit de belangrijkste musea van de wereld. Dit is een enige gelegenheid die we niet mogen missen.


Na deze drukke dag met ontdekkingen in de Parijse scène van kunst en musea, zijn we klaar voor een gezellig gezamenlijk avondmaal.


Deze voormiddag bezoeken we het Louvre. Al is de mastodont van een museum uiteraard in vele kamers een visite waard, we spitsen ons toch toe op een speciale tentoonstelling die er momenteel plaats heeft. Wegens de sluiting van het Museo di Capodimonte in Napels – voor dringende restauratiewerken- stelt het Louvre een uitgelezen verzameling van renaissance- en barokwerken tentoon uit Capodimonte, met topwerken van Michelangelo, Titiaan, Caravaggio enz. We krijgen een rondleiding.


Na een vrije lunch bezoeken we een te weinig gekend pareltje in een rustige buurt van Parijs: Musée Marmottan. Blikvanger is een kleine maar unieke collectie werken van de vrouwelijke vertegenwoordigster van het impressionisme: Berthe Morisot.


Zo hebben we een kunstvolle dag beleefd als afsluiting van het jaar 2023 en kunnen we ons opmaken voor een ontspannende en gezellige réveillon.


De eerste dag van het nieuwe jaar zetten we in met een toelichting bij de balletvoorstelling: het heerlijke en populaire ballet van Peter Tsjaikowsky: De Notenkraker in de Opéra Bastille.

Nu dit ballet een iconische status gekregen heeft in de wereld van het klassieke ballet kan het ons verbazen dat het werk bij zijn première (1892) nauwelijks succes kende. Nochtans was het ook een choreografie van de toen zeer gewaardeerde Marius Petipa, die van Tsjaikowsky’s Schone Slaapster een voltreffer gemaakt had. Rudolf Nurejev creëert in 1985 een sprookjesachtige choreografie voor de Parijse Opéra met betoverende sneeuwvlokjes (de prachtige wals uit het ballet!) en magische tuinen, waarin de kleine Clara zowel dromen als angsten ervaart.

Met een brunch overbruggen we letterlijk ontbijt en lunch en na de voorstelling is een gezamenlijk diner voorzien in La Grande Brasserie.


Ook op de dag van vertrek maken we graag nog ruimte en tijd voor cultuur! We bezoeken het prachtige Musée d’Orsay, waar zovele kamers zijn dat een vrije keuze van een bepaalde periode of kunstenaar aan de orde is. Vertrek in Paris-Nord omstreeks 17u.


Deelnameprijs 2825 € op basis van min. 15 (max 20) personen.

Toeslag éénpersoonskamer 595 €

Inbegrepen:

De treinreis heen en terug met Thalys trein in eerste klas.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in **** MGallery L’Echiquier Opéra Paris, Rue de l’Echiquier, 38, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
De tickets voor de balletten (in eerste categorie) in Palais Garnier en Opéra Bastille (waarde 310 €)
Vier gemeenschappelijke maaltijden.
Het Réveillon diner inclusief alle dranken
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De toelichting bij de balletten door Lucrèce Maeckelbergh.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’,
Drank bij de maaltijden (behalve voor de Réveillon).
Persoonlijke uitgaven.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws over onze reizen!