Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Catalunya Modernista
Van dinsdag 6 tot zondag 11 oktober 2020.

Reisleider: Philip De Mesmaecker

Cimarosa was reeds verschillende malen in Catalonië. De laatste keer, in 2017, was het thema Catalunya Vella, het middeleeuwse Catalonië. Ditmaal laat kunsthistoricus en Vlaamse Catalaan Philip De Mesmaecker ons Catalunya Modernista ontdekken. Catalonië kende op het einde van de 19e eeuw een ongeziene economische en culturele boost dankzij de bloei van de textielindustrie en de handel met Cuba. Terzelfdertijd ontstonden het groeiend Catalaans zelfbewustzijn en nationalisme. De modernisten waren niet geliefd bij de Spaanse overheid maar des te meer bij de opkomende rijke bourgeoisie. De rijke textielbaronnen lieten niet alleen exuberante kastelen, villa’s en appartementsgebouwen, maar ook moderne fabriekshallen, arbeiderswijken en cultuurpaleizen bouwen in de nieuwe stijl van het moment: Modernista.De drie toparchitecten van deze Catalaanse Art Nouveau waren


Antonio Gaudí i Cornet
Josep Puig i CadafalchLuís Domènech i Montaner

(1852-1926)

(1867-1956)

(1850-1923)


In hun werk zien we zowel de Catalaanse “rauxa” (ongebreidelde energie) als “seny” (gezond verstand) tot uitdrukking komen. De kunstenaars waren bezield door het groeiend Catalaans nationalisme en de afkeer van de strenge classicistische stijl van de vorige periode.
De “gothic revival” speelde ook hier een belangrijke rol. Naast de vele versieringen, details, gebogen lijnenspel met vegetale en organische motieven, vallen de uitbundig felle kleuren op.


De Modernista stijl zorgde ervoor dat Barcelona tot op vandaag de design hoofdstad van Europa is. De stad werd voedingsbodem voor steeds vernieuwende en avant-garde kunstenaars als Picasso en vele anderen.

Barcelona was het centrum van de Modernista stijl, maar de textielbaronnen zorgden ook voor de bouw van nieuwe moderne industriële vestigingen en zomerverblijven “cases d'estiueig” in verschillende Catalaanse steden. Ons reisprogramma brengt ons dan ook op verschillende daguitstappen naar deze minder bezochte pareltjes van Catalunya Modernista: in Reus, Terrassa, Mataró Canet de Mar, Colonia Güell.…


Reisprogramma

Dag 1: dinsdag 6 oktober 2020
Samenkomst in Brussel Airport om 7u45, waar om 9u40 onze vlucht naar Barcelona opstijgt.
Een autocar brengt ons naar het Granvia hotel in het centrum van de stad.
https://www.hotelgranvia.com/en/
Dit driesterrenhotel was oorspronkelijk de 19de-eeuwse woning van de rijke bankiersfamilie Chopitea. Het ademt nog steeds de sfeer uit van die tijd.Na een gemeenschappelijke lunch brengen we een eerste bezoek aan de stad. Philip De Mesmaecker laat ons meteen kennismaken met twee hoogtepunten:
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Dit hospitaal werd gebouwd door Lluís Domènech i Montaner die ook de Palau de la Musica realiseerde. Beide gebouwen zijn Unesco werelderfgoed.Vandaar wandelen we langs de groene Avenida de Gaudi, recht naar het absolute meesterwerk van Gaudi, dat overigens nog altijd niet afgewerkt is de Sagrada Familia.

Hier krijgen we een geleid bezoek.’s Avonds genieten we van een gemeenschappelijk diner in de stad.

Dag 2: woensdag 7 oktober 2020
We beginnen ons bezoek aan Barcelona met een wandeling langs de Passeig de Gracia naar de “Illa de la Discòrdia” waar onze drie sterarchitecten naast elkaar staan: Lluis Domènech i Montaner met het huis Lleó i Morera, Josep Puig i Cadafalch met het Casa Amatller en Antoni Gaudí i Cornet met zijn Casa Batlló. Aan dit laatste huis brengen we een geleid bezoek. Onze wandeling langs de Gran de Gràcia brengt ons verder langs wondermooie gebouwen zoals Casa Milà en Casa Fuster om aan te komen bij ons volgend bezoek: het Casa Vicens. Dit huis met elementen in kleurrijke Moorse stijl, was een van de eerste opdrachten voor Gaudi. Het werd pas volledig gerestaureerd. Ook hier voorzien we een geleid bezoek.
Na een vrije lunch nemen we de bus naar het Park Güell en brengen we een bezoek aan het Casa Museu Gaudi. Gaudi kreeg de opdracht voor dit park van zijn vriend, de tot de adelstand verheven industrieel Eusebi Güell in 1900. Hij realiseerde er zijn idee van een op de natuur geïnspireerde architectuur. Hij bracht er een (letterlijk) bonte verzameling van speelse elementen: zoals een salamander en een zitbank in de vorm van een reusachtige slang uitgevoerd in tienduizenden stukjes bonte keramiek.s Avonds dineren we gezamenlijk in de stad.

Dag 3: donderdag 8 oktober 2020 — Reus
Vandaag brengen we een bezoek aan de geboortestad van Gaudi.  Reus is rijk aan Art Nouveau gebouwen en wij bezoeken de twee toppers ervan, gebouwd door Domènech i Montaner: Casa Navàs, een luxueuze privéwoonst met de handelszaak van de eigenaars op het gelijkvloers en l’Institut Pere Mata, een luxe psychiatrische instelling.Op de terugweg bezoeken we het Cava-bedrijf van multinational Codorniu, oorsponkelijk een familiebedrijf dat niet enkel kan terugblikken op een geschiedenis van verschillende eeuwen, maar ook de opdracht gegeven heeft aan architect Josep Puig i Cadafalch om het bedrijf te moderniseren. We proeven uiteraard ook een paar cava’s. Terug in Barcelona zullen we gezamenlijk dineren in de stad.

 

Dag 4: vrijdag 9 oktober — de Maresme
De streek van de familie van Domènech en Puig. Canet de Mar is het dorp van de familie van Domenech i Montaner en heeft tal van modernistische monumenten. We bezoeken er zijn huis en het modernistisch gerenoveerd kasteel Castell de Santa Fiorentina dat ook van zijn familie was. ’s Middags lunchen we samen in het restaurant el Santuari, overigens ook een  ontwerp van dezelfde architect.Na de lunch rijden we naar Mataró, het stadje van de familie van Puig i Cadafalch waar we de woning bezoeken die hij ontwierp voor de familie Coll i Regàs. Ook Antoni Gaudí bouwde hier een fabriekshal Nau Gaudi voor een coöperatief textielbedrijf.

Op de terugweg naar Barcelona aperitieven we in een klein wijnbedrijf Can Roda in Santa Maria de Martorelles waar we van de vermaarde witte streekwijn kunnen proeven. Vrije avond.

Dag 5: zaterdag 10 oktober 2020 — Colonia Güell en Terrassa
Eén van de toppers in het oeuvre van Gaudí is de arbeiderskolonie die hij ontwierp voor zijn grootste fan, de rijkste industrieel van die tijd: graaf Eusebi Güell i Bacigalupi. De crypte die hij ontwierp voor de onafgebouwde kerk voor deze arbeiderskolonie was van kapitaal belang voor het laatste definitieve ontwerp voor de Sagrada Família.
In Terrassa bezichtigen we de Masía Freixa, het modernistische meesterwerk van de architect van deze stad: Lluís Muncunill i Parellada. Dezelfde architect ontwierp ook een textielfabriek waar nu de hoofdzetel van het Catalaans museum voor wetenschap en techniek is. Na dit museumbezoek maken we nog een korte wandeling om de andere pareltjes van deze stad te ontdekken.Dag 6: zondag 11 oktober 2020
Deze voormiddag bent u vrij, eventueel kunt u met de reisleider naar het Picasso Museum wandelen. Dit is één van de drie grote Picasso museums, het bevat belangrijke werken uit zijn jeugdperiode. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904 toen hij in Barcelona woonde en werkte. Bekend is de serie Las Meninas (gebaseerd op het beroemde schilderij van Velasquez).
Na een gezamenlijke lunch rijden we naar de luchthaven. We vliegen om 18u40 naar Brussel waar we om 20u50 landen.

Belangrijke opmerking ivm het muzikaal programma
Momenteel is het programma van de concertzalen in Barcelona nog niet bekend. Van zodra dit gepubliceerd wordt, zullen we nagaan of we één of meerdere concerten of opera-uitvoering kunnen bijwonen. Deze zullen dan opgenomen worden in het programma.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

 

Reisleiding: Philip De Mesmaecker
Philip De Mesmaecker is kunsthistoricus. Hij is ook bachelor in Oost-Aziatische studies en bachelor in Semitische talen. Afkomstig uit het Leuvense, woonde hij verschillende jaren in Barcelona. Hij is officiële gids voor Barcelona en Catalonië. Philip begeleidde voor Cimarosa reeds verschillende reizen: Barcelona, Catalunya Vella, Madrid en Toledo, Valencia en Budapest. Deelnemers omschreven Philip als ‘onovertroffen, erudiet, een parel!’.
Praktische info

Deelnameprijs 1985 op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 325 .

Inbegrepen:

De vluchten met Vueling Brussel-Barcelona/Barcelona-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in Granvia Hotel Barcelona ***, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden.
De twee wijnproeverijen bij Codorniu en bij Can Roda .
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De Nederlandstalige gidsbeurten door Philip De Mesmaecker
De verplaatsingskosten.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen',
Eventueel bijkomende concerten
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be