Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Collegium Vocale Crete Senesi
van zaterdag 24 tot zaterdag 31 juli 2021

Reisleiding:  Pieter Bergé

Het kan weer. Je kan deze zomer met ons genieten van het jaarlijkse festival van Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale in de Crete Senesi. Hoe hebben we ernaar verlangd, naar de felle Toscaanse zon, naar de bonte pastelkleuren van de fresco’s, de zwart-witte marmervloeren van de duomo, de typische okerkleur van de Piazza del Campo in Siena, maar ook van de golvende velden in de crete senesi, het parelende bleekgeel van de Prosecco, de robijnrode glans van de Brunello, het stoffige wit van de strada bianca, de azuurblauwe Toscaanse lucht weerspiegeld in het ultramarijne zwembad, de ivoorkleurige travertijngevels. Maar vooral, hoe hebben we verlangd naar het bonte spetterende vuurwerk dat Philippe Herreweghe ons aanbiedt in zijn zes-dagen-durende muziekfestijn.
Het muzikale programma is aangepast aan de coronamaatregelen, maar nog altijd om van te snoepen: we wonen tien concerten bij. Gerenommeerde uitvoerders brengen een gevarieerd muzikaal programma.

Of wat dacht je van namen als Christoph Prégardien, Thomas Bauer, Nelson Goerner, Nicolas Altstaedt en Alexander Lonquich, het Ictus Ensemble, leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en leden van het Antwerp Symphonic Orchestra, en natuurlijk Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe?.

Zoals in 2019 logeren we in Laticastelli Country Relais Hotel **** https://www.laticastelli.com in Rapolano Terme. Dit hotel is een oude Borgo gelegen bovenop een Toscaanse heuvel. De kleine huisjes zijn omgevormd tot ruime hotelkamers voorzien van alle modern comfort. Je ontbijt op een terras en je zwemt in een magnifiek overloopzwembad allebei met een adembenemend uitzicht.
Toscane is een heerlijke streek om op vakantie te gaan. Middeleeuwse abdijen, stadjes en steden getuigen van een rijke geschiedenis van ondernemende koopmannen, mecenassen, kunstenaars, schilders, beeldhouwers, architecten. Hier ligt de bakermat van de renaissance. We bezoeken de kunststeden Siena en Arezzo, de eeuwenoude abdijen Monte Oliveto Maggiore en Sant’Antimo. We zullen wijnproeven in de bakermat van de Brunellowijn in Montalcino.

De uitstappen worden begeleid door de gewaardeerde Franstalige gidse Eleonora Silvestri.
Niet te vergeten, de culinaire geneugten van Toscane, zowel in vaste als vloeibare vorm zullen we niet aan ons voorbij laten gaan.

 

Dagprogramma

Dag 1: zaterdag 24 juli 2021

In Zaventem nemen we op de middag de vlucht naar Firenze met één overstap in München. Met de autocar rijden we naar het hotel in Rapolano.
Vooraleer ‘s avonds te genieten  van een gezamenlijke maaltijd in het hotel geeft Pieter Bergé toelichting bij het eerste concert.Dag 2: zondag 25 juli 2021

Vandaag bezoeken we het nabijgelegen Siena.
Eleonora Silvestri brengt ons naar het beroemde Piazza del Campo waar sinds 1287 tweemaal per jaar de roemruchte Palio, de paardenrace tussen de zeventien wijken van de stad, plaats vindt. In het Palazzo Pubblico kunnen we de fresco’s bewonderen van Simone Martini, waaronder een Maestà en ‘De allegorie van goed bewind en slecht bewind’ van Ambrogio Lorenzetti, maar ook Spinello Aretino, Sano di Pietro en Il Sodoma werkten hier.

Na de lunch zetten we onze wandeling verder en bezoeken we de Duomo met de vele schitterende taferelen, ingelegd in de marmeren vloer, en de witmarmeren kansel van Nicola Pisano.
In de vooravond keren we terug naar ons hotel en vandaar vertrekken we naar Asciano voor het eerste avondconcert van het festival:


LEDEN VAN HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST
Felix MENDELSSOHN: Strijkkwintet nr.1 op.18
Antonín DVORAK: Strijkkwintet nr.3 op.97


Dag 3: maandag 26 juli 2021

Vandaag staan twee concerten op het programma.
De dag begint zoals alle volgende dagen, met de inleiding door Pieter Bergé. Hedendaagse muziek is wellicht niet direct alledaags voor ons, maar bij Pieter zijn we absoluut in goede handen om ons kennis te laten maken met deze nieuwe muziek.

ICTUS ENSEMBLE & LORE BINON

Werken van
Michael PISARO (°1961),
John CAGE (1912-1992),
Salvatore SCIARRINO (°1947),
James TENNEY (1934-2006)

Na de gezamenlijke lunch trekken we naar de Abbazia territoriale di Monte Oliveto Maggiore. De abdij, gesticht in 1313, is een mooi voorbeeld van quattrocento architectuur. Ze behoort toe aan de orde van de “Olivetanen”. In de 15e eeuwse kerk zijn de koorbanken met inlegwerk van Fra Giovanni da Verona te bewonderen. De kruisgang is versierd met 36 fresco’s die het leven van de heilige Benedictus van Nursia uitbeelden. Ze zijn van de hand van Luca Signorelli en IlSodoma. De monniken hebben een grote boerderij waar wijn en olijfolie geteeld worden.

Avondconcert in Asciano:

Leden VAN HET  ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA

Olivier MESSIAEN
Quatuor pour la fin du temps


Dag 4: dinsdag 27 juli 2021

‘s Morgens de inleiding van Pieter Bergé op de twee concerten die vandaag op het programma staan.

Middagconcert in Asciano:

THOMAS BAUER
Liedrecital met werken van
Kurt WEILL
Hanns EISLER

In de namiddag rijden we richting Montalcino. Na de lunch bezoeken we Montalcino en kunnen we kennis maken met wat Montalcino zo bekend maakt: de Brunello wijn.Avondconcert in Asciano

ANIMA MIA Collegium Vocale en Philippe Herreweghe
Claudio MONTEVERDI
Il quarto libro de madrigali (1603)


Dag 5: woensdag 28 juli 2021

We beginnen de dag met een inleiding op het avondconcert door Pieter Bergé. Vandaag brengt Eleonora ons naar Arezzo.
Arezzo ken je misschien van de ontroerende film “La vita e bella” van Roberto Benigini in 1997. Je zal zeker de Piazza Grande, het Caffé dei Constanti, en de trappen van de Duomo herkennen. Arezzo ligt op de grens tussen Toscane en Umbrië, op de pelgrimsroute “Via di San Francesco”.In dit middeleeuwse stadje en de omliggende dorpjes, gaan we op zoek naar de werken van één van de grootste Italiaanse renaissance schilders uit de 15e eeuw: Piero della Francesca. Van opleiding wiskundige, bracht hij het wiskundig perspectief in de schilderkunst maar hij was ook een vernieuwer door zijn figuren voor te stellen als “echte” mensen (ipv iconen): beide typische kenmerken van de renaissance schilderkunst. In de kerk van San Francesco in Arezzo zien we de frescoreeks “de legende van het ware kruis”. Na een gezamenlijke lunch begeven we ons naar Monterchi. In dit kleine stadje, buiten de toeristische routes, schilderde Piero della Francesca, na de dood van zijn moeder, de enig mooie “Madonna del Parto”: de zwangere madonna, menselijk en goddelijk tegelijk.

In de late namiddag keren we terug naar het hotel.

Avondconcert in Asciano:

NELSON GOERNER – RECITAL
Johan Sebastian BACH:Toccata in C minor BWV 911
Franz SCHUBERT: 4 Impromptus D899 (op. 90)
Isaac ALBENIZ: Iberia – Boek 3: El Albaicín, El Polo, Lavapiés
.


Dag 6: donderdag 29 juli 2021

‘s Morgens luisteren we naar de inleiding door Pieter Bergé.
Vandaag is gewijd aan de cellosonates van Beethoven.

Middagconcert in Asciano:

ALTSTAEDT & LONQUICH
Ludwig van BEETHOVEN: Cello Sonatas nr. 1 en 2


Na een gezamenlijke lunch keren we terug naar het hotel.

Avondconcert in Asciano :

ALTSTAEDT & LONQUICH
Ludwig van BEETHOVEN: Cello Sonatas nr. 4 en 5


Dag 7: vrijdag 30 juli 2021

‘s Morgens luisteren we naar de inleiding door Pieter Bergé.
’s Middags wonen we het concert bij in de San Francesco in Asciano:

PRÉGARDIEN, HECKER & HELMCHEN IN TRIO
Ludwig van BEETHOVEN
An die ferne Geliebte op.98
7 Variationen über “Bei Männern, welche Liebe fühlen” WoO 46
Franz SCHUBERT
Rellstablieder (Schwanengesang) D957
Auf dem Strom für Singstimme, Violoncello und Klavier D943

Na de gemeenschappelijke lunch bezoeken we de abdij Sant’Antimo in Castelnuovo.
De oudste delen van deze abdij dateren uit de Karolingische periode (de crypte en de capella Carolinga). In de middeleeuwen was dit een machtige benedictijnerabdij. De zuilen van de kerk zijn versierd met romaanse kapitelen waarvan “Daniël in de leeuwenkuil” toegeschreven wordt aan de meester van Cabastany. De ligging te midden van een groene vallei is een onvergetelijk gezicht.

Slotavondconcert in Asciano.

COLLEGIUM VOCALE GENT

Johann Herman SCHEIN
Israelis Brünnlein motetten


Dag 8: zaterdag 31 juli 2021

We keren terug in de namiddag met een vlucht met tussenlanding in München.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

Reisleiding: Pieter Bergé

Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”. Van zijn hand is nog een sprookjesbundel “Er was eens” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. In 2019 trad Pieter Bergé ook als reisleider op voor deze reis.

https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/pieterberge

 

Praktische info

Deelnameprijs: € 2995 op basis van min. 17 (max 19) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: € 320

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Firenze / Firenze-Brussel telkens met één overstap.
Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
Zeven overnachtingen in Laticastelli Country Relais Hotel **** in Rapolano Terme, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden, drank inbegrepen.
De wijnproeverij in Montalcino.
De tickets voor de tien concerten in het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi. (waarde 404 €)
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de Franstalige gids Eleonora Silvestri.
De deskundige inleidingen op de concerten door Pieter Bergé.
De voorbereidende vergadering.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij je de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van je voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal je wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. Je kan je ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden je in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
Corona maatregelen:
De deelnemers moeten beschikken over de Europese Coronapas. Bij de verplaatsingen in de bus, in de gemeenschappelijke ruimten van het hotel, tijdens de concerten enz. zijn de geldende maatregelen zoals mondmasker, social distancing verplicht.

Je kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40).

Wacht niet met inschrijven, er is zeer veel belangstelling . Het aantal 1-persoonskamers is voor deze reis beperkt.
Je kan het fotoalbum van deze reis in 2019 vinden op deze link

 

Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997